Deel

0
Tweet about this url
Rij de Canada Highway 1

Rij de Canada Highway 1

Dit deel van Canada heeft enkele bijzondere excursies. Hierbij wat tips:
Zoek zelf in de McAbee Fossil Beds
Verken Mount Revelstoke NP
Ga los in Whistler

De tik van de hamer splijt de rots eenvoudig. En als het ware wordt een tijdmachine geopend. Een fossiel van een vlieg is duidelijk zichtbaar. Deze is 50 miljoen jaar oud, legt John Leahy uit. McAbee Fossil Beds net buiten Kamloops is de enige plek in Canada waar je als toerist naar fossielen kan graven én ze mag houden.

Op een stuk land van Indianen kan ik aan het werk. Lang hoef ik niet te wachten. Al snel zie ik gingkobladeren, misschien wel de meeste bijzondere plant/boom ter wereld. Dit levend fossiel komt nu nog in China voor, maar groeide dus ook ooit hier. Ook zie ik talloze andere bomen en planten in steen. En vliegen, die hadden ze toen ook al. Ze zijn het bewijs dat het hier ooit (lees: 50 miljoen jaar geleden) subtropisch warm was. Terwijl ik toch echt nog in de Rockies sta.

Ik geniet van dit soort uitstapjes. En alleen al vanwege het kleine met handgeschilderde bordje 'Fossil Dig' langs de weg. Niets geen grote attracties, maar ik wil juist zelf op ontdekkingstocht. Zomaar een dag langs de Canada 1, zoals deze snelweg vaak wordt genoemd. Deze beroemde weg voert dwars door het gehele land.

Ik start in de stad Calgary en rij dwars door de Rockies om uit te komen bij de Grote Oceaan. Een rit waar je de tijd voor moet nemen, want er is genoeg te zien. Plotseling wordt het donker rond de weg, terwijl het toch midden op de dag is. Ik stop. Dit is Mount Revelstoke National Park, typisch zo'n plek waar ik nog nooit van had gehoord. Een natuurgebied dat niet kan opboksen tegen het veel populaire Banff en Jasper.

Maar dit park is bij wetenschappers bekend vanwege zijn immense bomen. Het bos op de lager gelegen delen bestaat onder meer uit de rode levensboom (western red cedar), westelijke hemlockspar en Amerikaanse pijnboom. Sommige zijn wel 70 meter hoog en meer dan tien meter in omvang. Ik voel me toch al zo klein in dit deel van Canada.

Dit soort bossen worden door hun rijkdom aan planten en dieren 'gematigd regenwoud' genoemd. Een storm heeft hier stevig huis gehouden. Tussen de talloze omgevallen bomen groeien varens en talloze struiken. Ze zijn op zoek naar zonlicht, dat her en der tussen de bomen door valt. Het leven gaat ook hier gewoon door.

Wie Highway 1 af rijdt komt vanzelf de zee tegen bij Vancouver. Maar je kunt ook de 99 nemen en via de beroemde wintersportplaats Whistler rijden. Ook hier ligt nog her en der sneeuw. Maar het is nu vooral een plek waar je goed kunt wandelen. Zeker omdat je de skiliften kunt gebruiken om snel op de groene bergweides te komen. Waar guitige grondeekhoorns je verwelkomen, zoals overal hier.

Bergen veranderen in heuvels, bossen in weilanden. Ineens zie ik water. Veel water. Dit is één van de vele fjorden aan de westkust van Canada. Ik stap uit en strek mijn benen en armen. Meestal rij je op vakantie van A naar B en dan hooguit nog naar C. Ik ben al bij de N of zo.  
De ruigte van West-Canada ,,Ik start in de Rocky Mountains; in de nationale parken Banff en Jasper. Een wereldberoemd decor van bergen, meren en gletsjers. Het einddoel is de Grote Oceaan. Een rit van meer dan duizend kilometer. Dit is een heuse ode aan de natuur.''

Corno van den Berg

Maak een 21-daagse autoreis
Een reis voor wie West-Canada op een rustige, maar ook actieve wijze wil verkennen. U bezoekt hoogtepunten als de nationale parken Banff en Jasper, Wells Gray en Vancouver Island. Op elke bestemming kunt u diverse facultatieve activiteiten ondernemen, zoals wandelen, kanoën of paardrijden. Kortom, een veelzijdige reis die al het goede van West-Canada verenigt!

Highlights:
→ Vele kansen om wild te zien
→ Banff & Jasper National Park
→ Icefields Parkway met turquoise-blauwe meren
→ Wells Gray Provincial Park
→ Vancouver Island
→ Kleurrijk en sfeervol Vancouver

Alles weten over prijzen en beschikbaarheid van deze reis?

Ga kijken: Highlights of West-CanadaWaarom Tenzing Travel?
Tenzing Travel is al 20 jaar op rij verkozen tot dé beste specialist in Verre Reizen en heeft meer dan 100 jaar ervaring met het organiseren van de meest uiteenlopende reizen voor de meest uiteenlopende reizigers.
Met onze jarenlange ervaring hebben wij de mooiste routes en de beste selectie van hotels gemaakt, overal ter wereld. Kijk ook voor meer informatie over onze andere reizen op www.tenzingtravel.nl. Of haal de brochure in één van onze Travelshops in Amsterdam, Den Haag en Haarlem.

Deze special is gemaakt in samenwerking met Alberta, British Columbia en Kuoni. Copyright teksten en fotografie: Corno van den Berg