Deel

0
Tweet about this url
Spot de vele dieren

Spot de vele dieren

Het spotten van wilde dieren is een kwestie van geluk en kennis. Die laatste is goed op het internet vertegenwoordigd.
Best of West-Canada
Bear and Wildlife Watching

Grizzlybeer, zwarte beer, grijze wolf, coyote, eland, wapiti, Amerikaanse bever, dikhoornschaap en berggeit. De lijst gaat maar door. Wie door het ruige West-Canada reist kan zomaar ineens allerlei dieren tegen komen. Veraf, maar soms ook iets te dichtbij.

Twee kraaloogjes kijken me plots aan. Ik sta op een wandelpad in Jasper National Park en sta oog in oog met een zwarte beer. Recht voor me. Hij kijkt nieuwsgierig naar mij. Ik ook naar hem, maar ik wat angstiger denk ik. De afstand tussen ons is dertig meter. Hij is op zijn gemak een ontbijtje aan het vergaren en ik kom juist om wilde dieren als hem te zien. Alleen niet zo dichtbij en zo confronterend. Typisch zo'n ervaring die je geweldig vindt; achteraf.

We denken allebei enkele seconden na. Ik doe maar een paar stappen terug, maar verlies hem niet uit het oog. Op dat moment rent hij snel de berg af, schuin voor me langs. En weg het struikgewas in. Normaal maak ik altijd snel een foto of zo, maar dat is er deze keer letterlijk bij ingeschoten. Rouwig ben ik er niet om, wat een adrenalineverhogende ervaring. En ik had nog zo goed gelezen wat je moet doen bij een 'bear encounter', zoals ze dat hier noemen.

De ontmoeting toont de rijkdom van West-Canada aan. Hier kun je tijdens wandelingen zomaar een wilde, en ook zeker niet ongevaarlijke beer van honderden kilo's ontmoeten. Opmerkelijk is dat er relatief weinig ongelukken gebeuren. Als je het dier maar de ruimte geeft. Zij gaan liever de confrontatie (lees: jou) uit de weg, dan de problemen op te zoeken.

Er is één maar: een moederbeer met jong. Zij zal haar jong te allen tijde verdedigen (lees: ook aanvallen). Maar dit was een mannetje en druk bezig met zijn ontbijt. Terwijl ik even uitrust, wordt één ding me duidelijk. Dit is avontuur met een scherp randje, in dit geval scherpe tanden en klauwen.

Het is een ietwat vreemde contradictie. We gaan tijdens onze vakantie juist op zoek naar deze gevaarlijke dieren, maar ook weer niet te dichtbij. Is het onze zucht naar avontuur? Is het een speurtocht naar iets wat in onze bossen niet kan gebeuren? Het grootste gevaar op de Veluwe is om een omgewaaide boom op je hoofd te krijgen. Terwijl de vraag in mijn hoofd blijft terug keren, kijk ik goed om me heen. Maar de beer is weg en blijft weg. Jammer, maar ook wel goed.

Opmerkelijk genoeg zijn de dieren in nationale parken als Banff en Jasper veelal gewend aan mensen. Met ook wel leuke situaties tot gevolg. Zoals dikhoornschapen die op hun gemak het verkeer ontregelen als ze een weg over steken. Terwijl ik bij het wakker worden een vreemd geluid hoor. Het zijn herten die onder mijn kamer een maaltje jonge bladeren zoeken. Veel dieren lijken bijna te poseren voor de foto, in plaats van op de vlucht te slaan.

Het is muisstil in de vroege ochtend. De mist hangt tussen de bergen, de bossen zijn klam van de dauw. Een coyote loopt in een drafje voorbij. Hij houdt zijn afstand, maar gunt me geen blik. Zijn honger is groter dan zijn interesse in mij. Iets verderop grazen wat herten. Ik hoor alleen het suizen van de wind door de bomen. Met alleen maar bergen om me heen. Ik zucht, hoe simpel kan het leven zijn?
De ruigte van West-Canada ,,Ik start in de Rocky Mountains; in de nationale parken Banff en Jasper. Een wereldberoemd decor van bergen, meren en gletsjers. Het einddoel is de Grote Oceaan. Een rit van meer dan duizend kilometer. Dit is een heuse ode aan de natuur.''

Corno van den Berg

14-daagse autoreis voor het gezin
West-Canada is bij uitstek geschikt om met kinderen te bereizen. U ziet in twee weken de hoogtepunten van West-Canada zoals het Banff National Park, het Jasper National Park, Vancouver en Vancouver Island in een ontspannen en rustig tempo. De reis is uitstekend geschikt voor gezinnen met kinderen door de accommodaties die kind vriendelijke faciliteiten hebben.

Highlights:
→ Typerende gastvrijheid in Calgary
→ Spectaculaire rit door de Rockies over de Icefield Parkway
→ Vele kansen om wild te zien
→ Banff & Jasper National park
→ Warmwaterbronnen bij Harrison Hot Springs
→ Vancouver, de stad met de mooiste ligging van Canada

Alles weten over prijzen en beschikbaarheid van deze reis?

Ga kijken: Highlights of West-Canada


Waarom TenzingTravel?
TenzingTravel is al 20 jaar op rij verkozen tot dé beste specialist in Verre Reizen en heeft meer dan 100 jaar ervaring met het organiseren van de meest uiteenlopende reizen voor de meest uiteenlopende reizigers. <

Met onze jarenlange ervaring hebben wij de mooiste routes en de beste selectie van hotels gemaakt, overal ter wereld. Kijk ook voor meer informatie over onze andere reizen op www.tenzingtravel.nl. Of haal de brochure in één van onze Travelshops in Amsterdam, Den Haag en Haarlem.

Deze special is gemaakt in samenwerking met Alberta, British Columbia en Kuoni. Copyright teksten en fotografie: Corno van den Berg