Deel

0
Tweet about this url
Tips voor 'wildlife viewing'

Tips voor 'wildlife viewing'

Een dier in het wild zien is vaak een bijzondere ervaring. Zeker als het een grizzlybeer of orka is. Geluk speelt daarbij een rol, maar je kunt het geluk een handje helpen. Daarom een aantal nuttige tips. Voor wie te voet, per auto of per boot op pad gaat.

Je kunt je verdiepen in het natuurlijk gedrag van een walvis, of dat van een coyote. Of honderden natuurdocumentaires kijken. Maar je kunt het ook zelf meemaken. Zoals in West-Canada; een ideale plek om allerlei dieren te ontmoeten. Die zich vaak relatief gemakkelijk laten zien. Al heb je geen garanties. Door de jaren heen heb ik geleerd hoe je de kans op een ontmoeting kunt verhogen.

Veel toeristen gaan pas rond negen uur op pad en houden het om vier uur of zo alweer voor gezien. Dieren weten dat en vermijden de drukte. Wat relatief eenvoudig is: in de zomer is het opvallend vroeg licht (rond 5 uur) en laat donker (rond 10 uur). Oftewel rond het ontbijt en het diner is het de beste tijd om op pad te gaan. Al kun je hier op elk moment van de dag iets bijzonders tegen komen.

 • Vraag het een parkwachter

In Nationale Parken zijn parkwachters en het bezoekerscentrum ideale informatiepunten. Ze bieden informatie over welke wandelingen je kunt maken bijvoorbeeld en waar je fietsen kunt huren. Maar dit is ook de plek waar je informatie over de dieren die er leven krijgt bijvoorbeeld als je er naar vraagt. Geef aan welke dieren je graag wilt zien en ze kunnen je vertellen welke vallei populair is bij de dieren. Of waar je bijvoorbeeld een beverdam kunt vinden. Of waar meestal berggeiten worden gezien.

 • Ga vroeg op pad

Kijk hoe laat het licht wordt en zorg dat je buiten bent. Veel dieren zijn dan actief en dus makkelijker te spotten. In beroemde nationale parken als Banff en Jasper in West-Canada kun je twee dingen doen. Je kunt te voet op pad, maar ook bijvoorbeeld met de auto. Beiden hebben voor- en nadelen, bepaal zelf wat je wilt. Te voet kun je relatief weinig afstand afleggen, maar kun je wel dieper de bossen in. Wie 's ochtends op zijn gemak de wegen van een nationale park af rijdt komt vaak veel dieren tegen. Waaronder veel herten als wapiti (ook wel 'elk' genoemd) en witstaartherten. Maar ook zwarte beren, of zelfs een grizzly of coyote.

 • Zie de zonsondergang

Net als de zonsopgang is de avond een belangrijke tijd voor dieren om voedsel te zoeken. En dus zijn ze erg actief en kun je ze tegen komen. Voor wie veel wil zien is het een optie om het wandelen en het auto rijden af te wisselen. Zorg er wel voor dat als je gaat wandelen je voor het donker thuis bent of in ieder geval bij je auto bent.

 • Heb je camera bij de hand

Het is een veelvoorkomend probleem. Je komt een dier tegen, maar hebt te weinig tijd voor een foto. Dieren blijven vaak niet stil staan. Zorg er dus voor dat je foto- of videocamera klaar staat mocht je iets bijzonders tegen komen tijdens het wandelen, in de auto of op een boot.

 • Zorg dat je de gevaren kent

Roofdieren als zwarte beren en bruine beren (of grizzlies zoals ze hier worden genoemd) zorgen jaarlijks voor slachtoffers, waaronder ook dodelijke. Zorg dus dat je goed bent voorbereid. Dit kan op diverse manieren. De adviezen zijn niet eenvoudig: bij een zwarte beer moet je je als mens zo groot mogelijk maken, maar je mag de beer niet aankijken. Dat lokt agressie uit.

Die laatste regel geldt ook bij een grizzlybeer, maar soms zal jouw herrie op dit ultieme roofdier totaal geen indruk maken. In het uiterste geval moet je je dood houden. Wat makkelijker gezegd is dan gedaan. Beter is het om 'Bear Pepper Spray' te kopen en deze mee te nemen. Dit goedje spuit veel verder dan 'gewone' pepper spray. Wie dagenlang gaat wandelen moet dit zeker overwegen.

Recent zijn er hier ook wat problemen met poema's geweest die mensen aanvielen. Het beste is altijd om in een groepje te wandelen en altijd veel herrie te maken, zodat de dieren weten dat je er bent. Maar ja, de kans dat je dan iets tegen komt wordt wel kleiner. Een frustrerend dilemma.   

 • Wees verantwoord

Hou wel altijd je afstand, want dieren zijn onvoorspelbaar. En veel toeristen komen lensruimte tekort, oftewel hun lens haalt de dieren niet dichtbij genoeg voor een goede foto. Laat het, want niet alleen beren zijn gevaarlijk. Bijvoorbeeld herten als wapiti's (een soort edelhert) en zeker ook elanden vallen aan als je te dichtbij komt. En dat is die foto nu ook weer niet waard, toch?

Er gebeuren jaarlijks ongelukken, soms met dodelijk gevolg. Voor mens of dier, want een agressief dier wordt zonder pardon afgeschoten. Het klinkt allemaal angstaanjagend, maar de aanvallen op toeristen vallen mee. Zeker als je ziet hoeveel toeristen elk jaar West-Canada bezoeken. Let er ook op dat een boot voldoende afstand houdt van bijvoorbeeld walvissen en orka's.

 • Ken het seizoen

Het voorjaar is anders dan de zomer of herfst. In de winter krijgen beren hun jongen, in het voorjaar lopen ze vol verwachting achter moederbeer aan. Vergis je niet: het grootste gevaar levert een moederbeer met jongen op. Zij zal deze te allen tijde verdedigen. Met tand en klauw. Zeker als je tussen hen in komt, op welke manier dan ook. Daarom zijn in Banff ook sommige wandelpaden afgesloten of mag je alleen met vier man of meer op pad. Zodat je als groep indruk maakt op de beren. Ga altijd goed geïnformeerd op pad.

Het heeft ook voordelen. Zo zijn zwarte beren dol op bessen, die in juli en augustus langs de weg groeien bijvoorbeeld. En in juni kom je bijvoorbeeld niet snel vrouwtjeswapiti’s tegen, zij verzorgen hun kroost in het dichte struikgewas. Terwijl in september de zalmen de rivieren op trekken. En dus kun je daar ook veel roofdieren vinden.

 • Zoek naar beweging

In eerste instantie lijken de bossen een groene muur. Maar hier zijn veel vlaktes, waar dieren makkelijker te spotten zijn. Net als de rivierkant, waar je elanden en bevers kunt spotten. Of steile rotsen waar berggeiten en dikhoornschapen te zien zijn. Let op beweging in het landschap, bijvoorbeeld ook bij de vele nieuwsgierige grondeekhoorns die hier leven. West-Canada herbergt zoveel dieren dat je altijd wel wat tegen komt. Zelfs als je deze regels niet in acht neemt.

 • Ga met een parkwachter op pad

In de nationale parken worden 'guided hikes' georganiseerd. Je gaat dan met een parkwachter op pad en met wat geluk kom je dieren tegen, al is de groep meestal te groot (luidruchtig) om veel te zien. En je leert er veel van. Het is tevens een mooie afwisseling op je eigen wandelingen.

Mijn score in West-Canada:

 • Zwarte beer: 5 in Banff en Jasper en nog eens 3 op Vancouver Island (zowel vroeg in de ochtend als in de middag)
 • Grizzlybeer (of bruine beer): 1 in Jasper en 6 bij Knight Inlet boven Vancouver Island (gehele dag)
 • Coyote: 1 in Banff (vroege ochtend)
 • Eland: 1 in Jasper (ochtend)
 • Dikhoornschapen: 6 in Banff (ochtend)
 • Berggeit: 1 in Jasper (middag)
 • Wapiti (elk): tientallen in Banff en Jasper
 • Witstaarthert: tientallen in Banff en Jasper
 • Zwartstaarthert: 3 op Vancouver Island
 • Orka: 30 bij Victoria op Vancouver Island
 • Bultrug: 3 bij Tofino op Vancouver Island
 • Grijze walvis: 3 bij Tofino op Vancouver Island
 • Steller zeeleeuw: 12 verschillende plekken op Vancouver Island
 • Californische zeeleeuw: 3: op Vancouver Island
 • Amerikaanse nerts: 1 bij Knight Inlet
 • Gaffelbok (pronghorn): 1 langs de weg naar Calgary


Kijk wat er nog meer aan wilde dieren leeft in de bergen van Banff en Jasper alsook op het bijzondere Vancouver Island.
De ruigte van West-Canada ,,Ik start in de Rocky Mountains; in de nationale parken Banff en Jasper. Een wereldberoemd decor van bergen, meren en gletsjers. Het einddoel is de Grote Oceaan. Een rit van meer dan duizend kilometer. Dit is een heuse ode aan de natuur.''

Corno van den Berg

Maak een 21-daagse autoreis
Tijdens deze populaire reis bezoekt u niet alleen wereldberoemde parken als Banff, Jasper en het Wells Gray National Park, maar rijdt u ook door minder bekende gebieden. Zo ervaart u het pioneersleven in Bakersville en doorkruist u de mooie Skeena River Valley. Tevens is de overtocht per veerboot door de adembenemende Inside Passage inbegrepen. Met recht de ‘See It All’-reis door West-Canada uit ons programma!

Highlights:
→ Vele kansen om wild te zien
→ Columbia Glacier langs de Icefield Parkway
→ Wijngaarden in Okanagan Valley
→ Wells Gray Provincial Park
→ Legendarische Inside Passage
→ 'Brits' Victoria

Alles weten over prijzen en beschikbaarheid van deze reis?

Ga kijken: Highlights of West-CanadaWaarom Tenzing Travel?
Tenzing Travel is al 20 jaar op rij verkozen tot dé beste specialist in Verre Reizen en heeft meer dan 100 jaar ervaring met het organiseren van de meest uiteenlopende reizen voor de meest uiteenlopende reizigers.
Met onze jarenlange ervaring hebben wij de mooiste routes en de beste selectie van hotels gemaakt, overal ter wereld. Kijk ook voor meer informatie over onze andere reizen op www.tenzingtravel.nl. Of haal de brochure in één van onze Travelshops in Amsterdam, Den Haag en Haarlem.

Deze special is gemaakt in samenwerking met Alberta, British Columbia en Kuoni. Copyright teksten en fotografie: Corno van den Berg