Deel

0
Tweet about this url
Mijn tips

Eén van de ezels. (foto: Corno van den Berg)

Mijn tips

Wil jij ook eens met Corno op reis? Blijf dan op de hoogte via:
Facebook
Twitter
Instagram

Af en toe neem ik iemand mee die graag reisjournalist wil worden. Ditmaal was het Tomas Tiekstra. Ik laat hem ter plekke zien hoe ik reis, aan mijn informatie kom, mijn foto’s maak en hoe je dan uiteindelijk het reisverhaal schrijft.

Met de trein reizen we reizen naar de Limousin, een relatief onbekende regio in Frankrijk. Dus ik vraag hem: ,,Kende je dit gebied al?” Hij ontkent als we net aan komen bij de eerste accommodatie.  Kleine sandwiches en een wijntje staan klaar. Dit is Domaine de La Jarrige in het piepkleine dorpje Saint Vaury.

Als reisjournalist slaap je vaak in bijzondere accommodaties. Het zijn ideale plaatsen om in alle rust alle indrukken te verwerken, kennis te maken met mensen en alvast aan het artikel te werken.  Dus overleg ik dagelijks met Tomas over de dag. Onthaasten na een drukke dag.

Tomas vraagt hoe ik dit soort reizen op zet. ,,Meestal regel ik vooraf het programma. Je hebt niet al te veel tijd en wilt deze zo optimaal mogelijk besteden. Dus zorg ik dat ik ’s ochtends wat op het programma heb staan, in de middag en vaak ook in de avond nog. Waarbij diversiteit van groot belang is. Ik zoek op Google, koop reisgidsen en neem contact op met het verkeersbureau.”

Al weet ik soms ook niet goed wat ik kan verwachten. Zoals hier. En dan is zo’n afgelegen, maar zeer comfortabel Bed & Breakfast een goede plek om je gedachten te ordenen. En ik word er ook wel blij van. Al word ik de volgende ochtend het meest blij van de twee ezels in de wei.

Als we verder reizen blijkt het perfect te passen bij de regio, waar rust en ruimte overheersen. Te voet en op de fiets gaan we dit gebied verkennen. En waar je na een lekker actieve dag op zijn Frans moet slapen. In gites dus; chateaus waar charme het toverwoord zijn. Bij de voordeur van La Bonneterie in Montaigut-Le-Blanc  check ik de blik bij Tomas als hij het oude pand binnen loopt. ,,Mooi,” mompelt hij en hij loopt door naar de immense tuin.

Champagne op La Bonnetiere. (foto: Corno van den Berg)

De eigenaar komt inmiddels aan met champagne en eigengemaakte quiche. De zon gaat langzaam onder en ik leg Tomas uit dat ik van elke dag de hoogtepunten op schrijf en ik daarbij mijn persoonlijke gevoelens op schrijf. Maar ook wat opmerkelijk is bijvoorbeeld. En wat mogelijk een rode draad voor het artikel zou kunnen zijn. Allemaal losse zinnetjes  voor het artikel. En ook Tomas gaat prompt aan het werk.

Met de huurauto rijden we rond, om elke avond ergens anders te slapen. Zoals ook Chambres d’hotes De Lasgorceix in Saint Léger la Montagne. Dit is meer in de heuvels van Limousin. Het regent en het is fris, dus zitten we bij het haardvuur. Waar we wat lokale worst en kaas proberen. Tomas ziet mij continu fotograferen en laat nu ook zijn camera niet meer los. Bij een goed reisverslag moet je de sfeer pakken; van het landschap, de dorpjes, de mensen en het eten.

Ik ben altijd op zoek naar vernieuwende concepten. En die zijn hier ook, zoals de Cabanas de Salagnac in Meyrignac l’Eglise. Moderne huizen op palen, midden tussen de bomen in het bos. Waar je zelf uren kunt dwalen, iets wat mijn gedachten nu al doen. De boslucht is heerlijk fris, denk ik nog.

Tomas vraagt naar hoe je een artikel opbouwt. Ik heb door de jaren heen een vast patroon ontwikkeld. ,,Ik schrijf altijd eerst alle alinea’s. Deze zijn (bijna) even lang en zet ze dan vaak nog in de  juiste volgorde. En soms gooi ik wat weg. Dan pas ga ik de kop en inleiding maken. Dat werkt beter dan andersom. Door de alinea’s weet ik goed waar het artikel over gaat. En kan ik het bondiger op schrijven.”

Het uitzicht vanaf de kamer. (foto: Tomas Tiekstra)

Als het einde van de reis nadert worden we aangenaam verrast. Op een rots boven de rivier Vézere zijn houten bungalows gebouwd. Zonder elektriciteit, maar met warme buitendouche en een uitzicht waar je u tegen zegt.  Tomas is onder de indruk. Ik ook van Hêtre sous le Charme in Le Bourg. Het past bij dit gebied. Dat is het mooie aan reizen. Hoeveel je ook voorbereid, je kunt worden verrast.

Wil jij ook met mij op reis?

Dan is er een nieuwe kans! Doe mee met de unieke Win-Actie Op Reis met een Reisjournalist en win onder meer dit:
Een compleet verzorgde  reis naar Malta en Gozo
De Workshop: Hoe word je reisjournalist
En een uitgebreide publicatie op Droomplekken.nl

Doe mee!
Ontdek de Limousin Lezer Tomas Tiekstra mocht met Corno mee op reis door de onbekende regio de Limousin. En hij kreeg een workshop ter plekke. Over hoe je als reisjournalist een reisverhaal maakt, met foto's. Dit is zijn publicatie.

Corno van den Berg

De Limousin is één van de meest onbekende regio's van Frankrijk. Het ligt in het noordwestelijke deel van het Massif Central. De regio Limousin bestaat uit drie departementen, Haute Vienne (87), Creuse (23) en Corrèze (19).

Opmerkelijk is dat het één van de groenste streken van Frankrijk is. Waar je kunt dwalen langs glooiende heuvels, dichte bossen, uitgestrekte rivieren en talloze meren met strandjes. De streek is dun bevolkt en doordat het zo onbekend is ook weinig toeristisch. Met her en kleine dorpen en historische steden. De regio is vernoemd naar de eeuwenoude hoofdstad Limoges.

Bekijk het zelf op de Nederlandstalige website van Tourisme Limousin.