Deel

0
Tweet about this url
Onbekend Limousin (vervolg)

Ook als toerist kun je oefenen als free-rider. (foto; Tomas Tiekstra)

Onbekend Limousin (vervolg)

Ook zo'n reis maken. Volg Corno dan op deze kanalen:
Facebook
Twitter
Instagram

Kajakken, raften, parapenten, mountainbiken. Noem maar op. De brochures laten een totaal andere kant van de Limousin zien. Laat maar komen!

De regio, en dan met name het zuidelijke deel hiervan, lijkt een goede balans te hebben tussen de natuurgebieden afgewisseld met avontuurlijke uitstapjes. Kan het nog beter? Minder rustgevend is, zonder enige twijfel, mijn kennismaking met het freeriden. Een uitdagende variant van het mountainbiken. Met een kleinere fiets, twee hele gevoelige handremmen en een grote dosis adrenaline rij ik over een aangelegd parcours vol bochten, heuvels en schansen de helling af. Even niet opletten en daar ga je. Wanneer de professionals te werk gaan kijk ik met open mond naar hun capriolen. Een schans van ongeveer 4 meter hoog; eitje! Een steile afdaling van 5 meter vol heuvels en rotsen; eitje!

“Hoe groot is de kans dat ik hier val?” roep ik naar beneden, wanneer ik voor een grote helling sta, nog twijfelend of ik de gok zal wagen of de fiets aan de hand neem. Het blijft stil onderaan. Dat zegt genoeg. Na wat moed bij elkaar te hebben geraapt ga ik vol overtuiging naar beneden. Die drie meter vielen uiteindelijk toch wel mee. Freeriden in de bossen van de Limousin is een leuke manier om in aanraking te komen met deze onbekende sport. Ook voor beginners zoals ik.

Een moment van rust: Tomas op een uitkijkpunt. (foto: Corno van den Berg)

Een ander kenmerk van de regio zijn de riviertjes en meren. Vanaf het water ziet de Limousin er anders uit. Vooral in het zuiden van het departement zijn de rivieren Vézère en de Dordogne geliefde plekken voor sportactiviteiten. De combinatie van rust en actief bezig zijn komt hier perfect samen. Variërend van categorie 1 (een gemoedelijjk tochtje) tot categorie 5 (gegarandeerd een nat pak) kan je hier verschillende raft- en kajaktochten maken.

Klom ik vroeger al in bomen van zo'n 2 meter hoog, is het nu tijd voor het 'next level' boomklimmen. Een relatief onbekende en nieuwe excursie in het zuiden van de Limousin nabij Voutezac. Gezekerd door een tuigje klim je van tak naar tak tot een hoogte van ongeveer 10 meter. Vooral voor avontuurlijke kinderen een leuke bezigheid. Voor de rasechte avonturier is via ferrata een betere optie. Over staalkabels, uitgezet over een steile rots, kom je op plekken waar je tijdens bergwandelingen niet snel zult komen.

Gelegen midden in de regio, in het departement van Corrèze, ligt het kleine dorpje Treignac. Voor mij deed het aan als het plaatsje waar het meeste wat de regio te bieden heeft samen komt. Vanuit het middeleeuwse stadscentrum met smalle straatjes en de nog typische oude Franse Renaults rij je in een mum van tijd midden in de natuur. Net buiten het dorp, over het bosrijke Circuit de la Monediere, kom je bij het uitzicht van Puy de la Monediere. 360 graden uitzicht. Genieten!

 

Een stadje in het laatste daglicht. (foto: Corno van den Berg)

Tijdens mijn bezoek merk ik dat de Limousin een regio is met twee grote contrasten. Aan de ene kant de kalmte, aan de andere kant  de talloze mogelijkheden voor een actief verblijf. Wandelingen, fietsen en zelfs parapenten zijn slecht een kleine greep uit de vele activiteiten. Daarnaast geeft de rust die over de regio is neergedaald een ultiem vakantiegevoel. De regio is nog onaangetast.

Als ik wakker word op de ochtend van vertrek, in mijn boomhut met uitzicht over de rivier de Dordogne, weet ik het even niet meer. Avontuurlijk? Rust? De nacht in de hut zonder vast toilet en de stroom die er om middernacht mee stopte was zeker avontuurlijk. Het uitzicht en het gebrek aan de geluiden van auto's en mensen om me heen geven weer een ultiem gevoel van rust. Dit is precies waar de Limousin voor staat. Rust en ruimte. Ik heb het goede leven gevonden.
Ontdek de Limousin Lezer Tomas Tiekstra mocht met Corno mee op reis door de onbekende regio de Limousin. En hij kreeg een workshop ter plekke. Over hoe je als reisjournalist een reisverhaal maakt, met foto's. Dit is zijn publicatie.

Corno van den Berg

De Limousin is één van de meest onbekende regio's van Frankrijk. Het ligt in het noordwestelijke deel van het Massif Central. De regio Limousin bestaat uit drie departementen, Haute Vienne (87), Creuse (23) en Corrèze (19).

Opmerkelijk is dat het één van de groenste streken van Frankrijk is. Waar je kunt dwalen langs glooiende heuvels, dichte bossen, uitgestrekte rivieren en talloze meren met strandjes. De streek is dun bevolkt en doordat het zo onbekend is ook weinig toeristisch. Met her en kleine dorpen en historische steden. De regio is vernoemd naar de eeuwenoude hoofdstad Limoges.

Bekijk het zelf op de Nederlandstalige website van Tourisme Limousin.