Deel

0
Tweet about this url
Onbekend Limousin

Een stadje verborgen in de bossen in Limousin. (foto: Corno van den Berg)

Onbekend Limousin

Wil jij ook kans maken om eens met Corno op reis te gaan? Volg hem dan ook op:
Facebook
Twitter
Instagram

"De Limousin? Ken ik niet." Dat is ook mijn reactie. Bij de Nederlanders is deze Franse regio nog maar weinig populair. Hoog tijd voor een kennismaking.

door Tomas Tiekstra

Na aankomst op het perron van La Souterraine, merk ik een verschil tussen de Limousin en de rest van Frankrijk. De talloze bordjes met "Gites" en "Camping" zijn niet zoveel aanwezig. Zo zie je het niet vaak meer in Frankrijk bedenk ik me. Ook het lichtelijk heuvelachtige landschap doet anders aan. Althans hier in het noorden. Ga je richting het zuiden, dan zijn de heuvels groter en de dalen dieper. Wel blijft de typische sfeer die in de Limousin hangt bestaan. Rustig en ongeschonden.    

“Toeristen komen hier voor één nacht en gaan vervolgens weer door op hun weg naar de populaire plekken zoals Bordeaux of de Pyreneeën” wordt mij meerdere malen verteld door eigenaars van bed & breakfasts waar ik tijdens mijn reis verblijf.  Limoges, de hoofdstad van de regio, betekent ook wel ‘uit het zicht’, wat typerend is voor het bij de Nederlandse toeristen tot nog toe relatief onbekende gebied.  Limousin ligt op slechts vier uur rijden ten zuiden van Parijs.

Een visser in de Limousin. (foto: Corno van den Berg)

Ook Franse toeristen hebben de Limousin nog maar weinig gevonden. Diegene die hier wel naar toe komen hebben de schoonheid ontdekt en houden dat graag voor henzelf. “We moeten ons afvragen of we hier massa’s toeristen willen ontvangen. Dit gaat uiteindelijk ten koste van de rust, en dat willen we niet” verteld Pascal Brunaud mij, eigenaar van Chambres d' Hôtes Lasgorceix, een kleine accommodatie nabij Saint-Léger-la-Montagne, en tevens een ervaren wandelgids. Geef hem eens ongelijk?

De Nederlander, die dikwijls op zoek is naar rust, de groene natuur en een fijn onderkomen, komt hier zeker niets te kort. Sterker nog, hiervoor geldt de Limousin als de perfecte plek. De natuur, bestaande uit meren, bossen en weiden, is op weinig plekken in Frankrijk nog zo te vinden als in de Limousin. Fijne accommodaties en goede restaurants met veel lokale producten zorgen voor een typisch Franse belevenis. Als ik wederom een heerlijke Clafoutis, een gebak met kersen naar lokaal recept, voorgeschoteld krijg begint mijn maag weer te rommelen. Nog een stukje, s'il vous plait!

Wat betreft de gastronomie komt de Nederlandse toerist hier niets te kort. Hoogtepunt is het vlees van de bekende Limousin koe. Op veel plekken zie ik deze kuddes koeien rustig grazen in de vele weiden en staan ze in contrast met het groene landschap. Wanneer ik deze voor het eerst op mijn bord krijg ben ik verkocht. De Limousin koe ziet er met zijn typische roodbruine vacht niet alleen mooi uit, hij smaakt ook nog eens behoorlijk aangenaam.

De beroemde koeien van de Limousin. (foto: Tomas Tiekstra)

In het departement Creuse, onderdeel van de regio, loop ik langs de rivier de Sedelle. Deze kleine rivier diende als grote inspiratie voor plaatselijke kunstenaars. De watermolens aan de rivier waren het toneel voor verschillende schilderijen. Onderweg kom ik per toeval de lokale historicus Christophe Rameix tegen, auteur van verschillende boeken over impressionisme in de regio. Als ik vertel dat ik artikel schrijf over de onbekende Limousin zegt hij “Schrijf maar niet te positief hoor, zo behouden we de rust van de regio!”

Dat de Limousin huis biedt aan verschillende soorten landschappen staat buiten kijf.  Minder bekend is het moeraslandschap ten westen van het Centraal Massief, het berggebied wat zich uitstrekt over een groot gedeelte van Zuidelijk Frankrijk. Via een bospad, omgeven door roze boshyacinten en met mos begroeide stenen, kom je op het drassige moeras van la Tourbière des Dauges.  De sompige ondergrond en de vele plantsoorten die bij een moeraslandschap horen maakt het tot een leuke en interessante wandeling.

Het wordt me duidelijk dat de Fransen in deze regio erg gesteld zijn op hun groene omgeving. Wanneer ik over een van de vele verlaten landweggetjes rijdt, typerend voor de regio, merk ik pas hoe gemoedelijk het hier is. Geen tegenliggers die mij van deze rust ontdoen. Ik vraag me af waar ik dit elders in Frankrijk nog kan vinden.
Ontdek de Limousin Lezer Tomas Tiekstra mocht met Corno mee op reis door de onbekende regio de Limousin. En hij kreeg een workshop ter plekke. Over hoe je als reisjournalist een reisverhaal maakt, met foto's. Dit is zijn publicatie.

Corno van den Berg

De Limousin is één van de meest onbekende regio's van Frankrijk. Het ligt in het noordwestelijke deel van het Massif Central. De regio Limousin bestaat uit drie departementen, Haute Vienne (87), Creuse (23) en Corrèze (19).

Opmerkelijk is dat het één van de groenste streken van Frankrijk is. Waar je kunt dwalen langs glooiende heuvels, dichte bossen, uitgestrekte rivieren en talloze meren met strandjes. De streek is dun bevolkt en doordat het zo onbekend is ook weinig toeristisch. Met her en kleine dorpen en historische steden. De regio is vernoemd naar de eeuwenoude hoofdstad Limoges.

Bekijk het zelf op de Nederlandstalige website van Tourisme Limousin.