Deel

0
Tweet about this url
Val di Sole

Val di Sole

Ook naar dit skigebied? Met talloze tips en meer:
Bekijk Val di Sole

Bij het horen van de naam Val di Sole gaat menig wintersporthart sneller kloppen. Los gaan in de Dolomieten op een hoogte van 3.000 meter. Dit is een paradijs voor skiërs en boarders.

De eerste lift omhoog is het meest bijzondere van de dag. Het is rustig en het gebied openbaart zich voor je, terwijl de zintuigen letterlijk wakker worden. De verse sneeuw knispert, Val di Sole behoort tot de Alpenvalleien met de meeste sneeuwval. De zon wordt in de vlokken miljoenen malen weerspiegeld. Val di Sole betekent niet voor niets Vallei van de Zon.

Mijn ogen moeten even wennen aan dit lichtspektakel. Stukje voor beetje opent het landschap zich voor me. Skiën op grote hoogte biedt diverse voordelen. De sneeuwgarantie zorgt voor een lekker gevoel, zeker in combinatie met de gletsjers. En je kunt hier al in de late herfst de pistes op en blijven tot ver in het voorjaar.

Maar het is vooral het uitzicht dat indruk maakt. Ik maak kennis met de skigebieden Passo Tonale (met liften op de Presena-gletsjer) en Peio (met de nieuwe gondelverbinding PEJO 3000). Passo Tonale, de naam alleen zingt al. Het ligt tussen de regio’s Trentino en Lombardije en heeft dertig liften om de 100 kilometer aan sneeuwzekere pistes te ontdekken.

Een must is de Presena-gletsjer (Ponte di Legno). De top ligt op 3.016 meter, met een uitzicht dat bijna niet is te beschrijven. Het is ook zonde om verder te gaan skiën, maar ja ik ben graag lekker bezig. Al valt dat niet mee, want voor me ligt de historische Paradiso, een van de beroemdste zwarte pistes van de gehele Alpenboog.

Al mijn zintuigen zijn nodig om dit zonder kleerscheuren te overleven… Uitrusten is er niet bij. De Pegrà is een rode piste die helemaal tot aan Ponte di Legno loopt. Let wel een afda¬ling van 11 kilometer met een hoogteverschil van bijna 1.800 meter. Ik stop af en toe om even om me heen te kijken.

Ik heb de smaak te pakken en wil meer bekende namen op mijn conto schrijven. Zoals de legendarische piste Val della Mite. Zeker nu hij is  uitgebreid met een nieuwe rode piste, de Variante dei Monti. Acht kilometer lang daal ik van de net geopende gondellift PEJO 3000 tot een hoogte van 1.400 meter bij Peio Fonti.

Het skigebied Dolomiti di Brenta omvat Folgarida Marilleva en Madonna di Campiglio Pinzolo met 150 kilometer aan pistes. Ze liggen op de hellingen van de Grosté op 2.500 meter. Door de 61 liften is alles bereikbaar zonder dat je de ski’s hoeft af te doen.

Natuurlijk kun je in de dorpen overnachten in een appartement, berghotel of chalet. Ik kies voor diverse berghutten, want dit landschap moet je beleven. Zoals Rifugio Solander, dat diep in het onbedorven, fascinerende hart van de Brenta Dolomieten ligt op 2.045 meter. Het is een moderne berghut, maar het uitzicht op de Dolomieten is spectaculair.

Namen als Sasso Rosso, Grostè en Valle di Peio zijn onbekend, maar je vergeet ze nooit meer. Net als de traditionele gerechten die hier worden geserveerd, bereid met lokale producten. Terwijl de spieren weer op krachten komen in een gloednieuw wellness-centrum. Want ja, de nieuwe Daolasa-Val Mastellina-kabelbaan ligt morgenvroeg nog steeds om de hoek.

Ook het Rifugio Capanna Presena in Passo del Tonale heeft een uitzicht dat er mag zijn. Het ligt aan de voet van de Presena-gletsjer, op een hoogte van 2.730 meter. Dit hotel is het gehele jaar open, terwijl de seizoenen hier het landschap continu veranderen. Typisch zo’n plek waar je je één kunt voelen  met de natuur. Maar dat had ik toch al heel sterk.

Meer info:
Winter in Trentino ,,Wintersport in de Dolomieten, dat is skiën in de Italiaanse Alpen. Met ruige bergtoppen, maar ook 1.200 kilometer aan skipistes. Die je eens moet beleven als wintersporter. Of eigenlijk een paar keer."

Corno van den Berg

 

Maart Speciaal
7 nachten een appartement en 6 dagen skipas (350 km) al voor 320,00 €.

Hotel Commezzadura ***
Tweepersoonskamer, al vanaf 45,00 €.
Bekijk alle aanbiedingen voor Val di Sole

 

De zonnige skiregio Val di Sole wordt omringd door de natuurlijke schoonheid van de Brentadolomieten, met als hoogtepunten de Adamello-Presanella gletsjer en het indrukwekkende Ortles-Cevadale massief. Skifanaten kunnen zich hier tegoed doen aan 150 km skipiste in de verschillende en gevarieerde skidorpen.