Deel

0
Tweet about this url
Alpe di Siusi

De ruimte van Alpe di Siusi. (Foto: Clemens Zahn)

Alpe di Siusi

Alpe di Siusi is de grootste alpenweide van Europa. De glooiende alm, met uitzicht op de Dolomieten, is het middelpunt voor wintersport, lekker eten en muziek.

Vooraf lees ik dat dit de grootste alpenweide van Europa moet zijn. Naast het feit dat ik daar weinig beeld bij heb, heb ik er altijd wel het gevoel van een verkooppraatje bij. Dat moet iemand op een kantoortje hebben verzonnen om het beter aan te kunnen prijzen.

Als ik er sta klaar voor mijn eerste meters is het inderdaad wel groot. Ik heb bewust een gids gehuurd om het gebied goed te leren kennen. En als hij tips voor mijn techniek heeft, is dat mooi meegenomen. Carlo ziet me rond kijken en vertelt een feitje. ,,Hou je van voetbal?” Ik knik, al begrijp ik de link met die sneeuwmassa om me heen niet. ,,De alm is 56 km2 groot, oftewel 8.000 voetbalvelden.”

Het uitzicht is indrukwekkend. In een fraai kleurenpalet. Een felblauwe lucht, het glinsterende wit van sneeuw en overal speldenknopjes van kleurrijke skipakken. Ik inventariseer verder. Pistes die als een slang door het witte landschap snijden. Skiërs en snowboarders die zigzaggend voorbij glijden. Her en der een eenzame hut of juist een groepje skihutten. Met relaxstoelen, al is er toch veel bedrijvigheid.

Skiën in Zuid-Tirol... (Foto: Alex Filz)

,,Welkom op Alpe di Siusi,” vervolgt Carlo zijn verhaal. Zijn baardje is getrimd, de zonnebril lekker glimmend. Ook wil hij graag op pad, maar vertelt netjes over dit toch wel ongewone skigebied. ,,Deze beroemde alpenweide wordt ook vaak Seiser Alm genoemd. Een ideaal wintersportgebied in het hart van de Dolomieten, dat ligt tussen 1.800 en 2.300 meter hoogte. De pistes  zijn zonnig en liggen erg beschut. Ideaal.” Hij zegt het en ik denk het.

Swing on Snow
Bij wintersport hoor je vaak muziek. Komende januari klinken op de skipistes en bergtoppen van Alpe di Siusi swingende melodieën tijdens het ‘Swing on Snow Festival’. Een week lang, te midden van de zonovergoten en met sneeuw bedekte bergen, kunnen skiërs genieten van talentvolle muzikanten. Op de terrassen van de berghutten spelen ze authentieke volksmuziek. Het is een mooie afwisseling; de wind door je haren horen suizen alsook de lokale cultuur op snuiven.

Muziek op de piste. (Foto: Alessandro Trovati)

Na anderhalf uur piste na piste te hebben genomen merk ik dat ik mijn tempo aanpas. Ik let wat meer op de omgeving, een soort innerlijke rust overvalt me. Carlo merkt het en komt naast me skiën. Mooi synchroon ook nog. Hoog tijd voor een stop om alles even te relativeren onder het genot van een cappuccino. Goed idee.  

Terwijl ik nip aan de koffie, schieten de gedachten door mijn hoofd. Ik geloof zo dat het de grootste Alpenweide van Europa is. In ieder geval is het in de winter een immens wintersportparadijs. Ineens begrijp ik het decor. De alpenwei ligt tussen de bergwanden van de Dolomieten. Die het meest op poortwachters lijken, alsof ze dit willen beschermen. Logisch. Ik ben nu ook één van hen.

Meer info:
Wintersport in Zuid-Tirol ,,Wintersport is wintersport, dacht ik lange tijd. Totdat ik in Zuid-Tirol op de latten stond. Bijzonder: Wintersport in UNESCO-Werelderfgoed. Met unieke bergen, lekker weer en een onvergetelijke keuken."

Corno van den Berg

Laat je inspireren door …

Hotel Rose Wenzer ***
Dit hotel ligt in het rustige historische dorpscentrum van Fiè/Völs, aan de rand van Dolomieten. Al 5 generaties lang verwent de familie Baumgartner haar gasten op Zuid-Tiroolse manier met een behaaglijke sfeer, elegante stijl en goede keuken.
Ontdek het zelf

 

Laat je inspireren door …

Hotel St. Anton ***S
Hotel St. Anton in Fié/Völs heeft een moderne wellnessafdeling met een licht binnenbad, een biologische en een Finse sauna, een kruidenstoombad, een zonnenterras en een cardiofitnessruimte. Het hotel beschikt over gezellige Classic-kamers en ruime Charme-kamers.
Ontdek het zelf

 

Laat je inspireren door …

Hotel Waldsee ***
Hotel Waldsee biedt vakantie in de bergen en aan het meer. Dit sfeervol en gezellig 3-sterrenhotel ligt aan de rand van een dennenbos, aan de idyllische vijver Völser Weiher en vlakbij Alpe di Siusi en het beroemde Sciliar-/Schlernmassief.
Ontdek het zelf

 

Laat je inspireren door …

Hotel Turm ****S
Hotel Turm beschikt over luxe, modern ingerichte suites. Naast het wellnesscenter biedt het restaurant zicht op de Sciliar. Aan de muren hangen kunstwerken van Picasso, Klimt en Kokoschka. Een golfbaan (18-holes) ligt op 5 minuten.
Ontdek het zelf

 

Laat je inspireren door …

Hotel Heubad ***
Hotel Heubad biedt al meer dan 100 jaar het ‘Original Völser Heubad®’, een traditioneel hooibad. In het historische pand zijn alle gemakken voorhanden en heeft mooie, oude vertrekken, een terras en de uitstekende keuken. Het hooi van de hooibaden komt van de kalkgraslanden van de Alpe di Siusi en je kunt 6 deelmassages als aanvulling op het hooibad krijgen.
Ontdek het zelf