Deel

0
Tweet about this url
Eten met Michelin-sterren

Eten met Michelin-sterren

Zelf de keuken proeven kan. Kijk hier voor meer informatie:
Culinair genieten in Zuid-Tirol
Culturonda Wijn
A taste for skiing

Bij wintersport hoort goed eten. In Zuid-Tirol kun je actief bezig zijn goed combineren met culinair genieten. Ze hebben hier 20 Michelin-sterren, dat moet ik beleven.

De menukaart roept me, met een grote diversiteit. Met veel verrassende gerechten die door chefkoks speciaal zijn bedacht. Waarbij de smaken van Alpengerechten worden gecombineerd met die van Italiaanse schotels. En, natuurlijk de inbreng van de kok. Wat opvalt is dat de plaatselijke specialiteiten hier overal zijn te krijgen. Dit is wel even anders dan wat je meestal hoort op wintersport. ‘Neem maar een bord pasta, dat is goed als je sport.’ Of: ‘Je lichaam heeft koolhydraten nodig.’

Een wijnsafari bij de Piz-Arlara-Hütte in Alta Badia. (Foto: Alex Filz)

In Zuid-Tirol kun je niet alleen ‘gezond eten’ vinden, maar ook echt lekker eten. De befaamde Italiaanse keuken is in deze regio veelvuldig bekroond.,,Alleen je eigen mond kan je overtuigen,” zegt mijn gids. Vooruit dan maar, reageer ik lachend en schuif aan.

Terwijl de dampen van de verse maaltijd mijn neus bereiken kijk ik om me heen. De terrassen zitten vol met mensen die genieten van de zon. Laat ik die in onze winter extra hard nodig hebben. En met zoveel zondagen per jaar hier, zit je letterlijk goed. Uit talloze onderzoeken blijkt dat in Nederland lekker eten ook steeds belangrijker wordt. Of zoals het eigenlijk heet, onze smaak wordt verfijnder. Ik zie het, diverse Nederlandse gezinnen genieten van hun lunch.

20 Michelinsterren
Een van de bijzondere weetjes is dat Zuid-Tirol het thuisland is van maar liefst 14 restaurants met elk een Michelinster. En je vindt hier 3 restaurants met maar liefst twee Michelinsterren. Hiermee is Zuid-Tirol de regio met de meeste Michelinsterren-restaurants van Italië. En, er liggen zelfs meerdere sterren-restaurants in hetzelfde dal; het bij connaisseurs bekende Alta Badia.

Het is duidelijk. Zoals alle Italianen nemen de Zuid-Tirolers hun eten heel serieus. Een wonderlijke mengvorm van Italiaanse, Alpiene en zelfs Ladinische invloeden zorgen voor een groot aantal smaken en smaakcombinaties die anders zijn dan waar ook ter wereld. En wat veel mensen niet weten is  dat deze regio ook een aantal producenten van bekroonde wijnen herbergt.

Een sfeerbeeld van één van de diverse berghutten. (Foto: Alex Filz)

Veel berghutten in deze regio schotelen hun gasten uitstekende eigengemaakte gerechten voor. Opvallend is dat veel goede restaurants op loopafstand van de skipistes liggen. Dus kun je overdag de piste op en al uitgebreid lunchen. En ’s avonds je spieren rust geven en je smaakpapillen nog een keer verwennen.

Bloemensalade
Zo kun je in Zuid-Tirol als voorafje een heerlijke bloemensalade krijgen van Chef kok Franz Mulser. Deze bijzondere salade is genoemd in de “Gambero Rosso & the Gault Millau” van Gostner Schwaige op en kun je krijgen op de Alpe di Suisi/Seiseralm. Of verzamel de beste vis van Zuid-Tirol op de Rifugio Comici op de hellingen bij Val Gardena. Om het feest af te sluiten met de beste grappa van de hellingen van Jimmy Hut, dat te vinden is op de Sellaronda (bij Alta Badia).

Dineren doe ik vaak uitgebreid op winterport. Maar de lunch doe ik normaal redelijk snel, om weer de piste op te kunnen. Op deze reis maar even niet. Sterker nog, de smaken zijn zo fijn dat de wintersport overgaat in een culinaire reis. Bijna dan. Met een gevoel van voldoening neem ik nog maar een hap.
Wintersport in Zuid-Tirol ,,Wintersport is wintersport, dacht ik lange tijd. Totdat ik in Zuid-Tirol op de latten stond. Bijzonder: Wintersport in UNESCO-Werelderfgoed. Met unieke bergen, lekker weer en een onvergetelijke keuken."

Corno van den Berg

De beste evenementen

Zuid-Tirol staat bekend om zijn vele evenementen. Hieronder vind je drie jaarlijkse evenementen die net even anders zijn. En die je de komende maanden zelf kunt bezoeken tijdens je wintersport.

Chef's Cup Südtirol
Laat je inspireren door …

Dit is hét culinaire evenement van de Zuid-Tiroolse Dolomieten. De Chef's Cup Südtirol is het belangrijkste culinaire evenement van de Zuid-Tiroolse Dolomieten. Het jaarlijkse evenement is in het leven geroepen door de Michelin-sterrenkoks in Alta Badia en biedt een gevarieerd en smaakvol programma met sport, plezier en bovenal uitstekende gastronomie.
Meer info: Chef's Cup Südtirol


Wijn & Skisafari: Dé dl vin
Laat je inspireren door …

Bij deze wijn-skisafari maak je kennis met alles wat de Dolomieten en Zuid-Tirol zo uniek maakt: het indrukwekkende berglandschap, de uitstekende wijn, leuke berghutten, echt spek, zelfgemaakte kaas en vers brood. Genieten met hoofdletters dus! In verschillende berghutten van Alta Badia, langs de skiroute, kun je op 2.000 m hoogte proeven en genieten van Zuid-Tiroolse kwaliteitswijnen.
Meer info: Wijn & Skisafari

Eisacktaler Kost
Laat je inspireren door …

Sinds 42 jaar nodigen een aantal leden van de Eisacktaler horecasector uit op de zogenaamde "Eisacktaler Kost", de oudste Zuid-Tiroler specialiteitenweek. Plaatselijke bewoners maar ook de gasten krijgen dan traditionele gerechten voorgeschoteld waarvan de recepten gedeeltelijk nog uit grootmoeders tijd stammen.
Meer info: Eisacktaler Kost