Deel

0
Tweet about this url
Mooiste winterlandschap?

De Drei Zinnen in Zuid-Tirol (Foto: Bernd Ritschel)

Mooiste winterlandschap?

Zelf naar dit bijzondere gebied? Kijk hier voor meer info:
Ontdek Zuid-Tirol
Wintersport in Zuid-Tirol
Skigebieden in Zuid-Tirol

Wintersport in Werelderfgoed. Met ruim 300 dagen zon per jaar. En de verfijnde Italiaanse keuken. Welkom in de Dolomieten, waar 1.200 km aan pistes op je ligt te wachten.

Het is even uitpuffen. De eerste dag is heerlijk. En heerlijk zwaar ook. Zo begin ik mijn wintersport het liefst; direct met diverse kilometers piste in de benen. Enkele spieren sputteren tegen, dus ik moet even bijkomen in de Italiaanse zon. Het is aangenaam warm en ik krijg ook de broodnodige Vitamine D op mijn gezicht. Na inspanning volgt ontspanning, heerlijk.

Toen ik voor het eerste hoorde over Zuid-Tirol kon ik het niet plaatsen. Tirol, mijn eerste gedachten gingen direct naar Oostenrijk. Maar Zuid-Tirol (ook bekend als Südtirol) hoort toch echt bij Italië, al is dit wel het noordelijkste deel van het land. Een wonderlijke plek, want hier ontmoeten de Dolomieten het zachte Mediterrane klimaat. Met bijzondere gevolgen. Je kunt bijvoorbeeld ’s ochtends skiën en 's middags wandelen in de lager gelegen delen. Of shoppen tussen palmbomen. Dat moet ik proberen.

Lekker eten tussen de wintersport door. (Foto: Frieder Blickle)

Het meisje van de lokale VVV praat voluit als ik vraag om informatie. ,,Dit is ‘Dolomiti Superski’: het grootste samenwerkingsverband op skigebied ter wereld. Hier vind je 1.220 km piste en maar liefst 460 skiliften. Met bekende plaatsen als Val Gardena/Gröden en natuurlijk de ‘Sellaronda’: een beroemd skiparcours van 26 km om het Sella-massief heen. Dat moet je gezien hebben als wintersportliefhebber.”

Te mooi
Maar haar verhaal klinkt te mooi om waar te zijn. Toch? ,,Ruim 300 dagen zon per jaar,” had ze het over. Iets waar we in Nederland slechts van kunnen dromen. Wat ik dan ook geregeld doe als de winter iets te lang duurt. Maar eerlijk is eerlijk, de eerste ochtend is ze er al vroeg bij. De zonnestralen maken me zelfs wakker. De iets verderop gelegen piste glimt, de laatste nevel van de nacht verdwijnt.

Het eerste echte rustpunt nadert; de stoeltjeslift. De wind suist voorbij, net als allerlei gedachten. Eén ding valt me al snel op. De namen Alpen en Dolomieten lopen continu door elkaar. Officieel zijn de Dolomieten de Zuidelijke Alpen, maar ik begrijp het wel. En het is best logisch. Een regio met zo’n eigen identiteit verdient wel een bergketen met een eigen naam. Zeker als ze zo indrukwekkend zijn.

Sneeuwschoenwandelen op de Peitlerkofel in Zuid-Tirol. (Foto: Stefan Schütz)

Echte liefhebbers
Het is dan ook niet zo raar dat Zuid-Tirol bekend is bij de echte liefhebbers. Door de diversiteit, de rijkdom en de relaxte sfeer. Dit heb ik graag; als reiziger wil ik graag worden verrast. Net even anders dan anders. En dan het liefst buiten de gebaande paden, al is dat een vage term waar je weinig mee kunt.

In de middag begrijp ik het ineens als ik ga shoppen in Merano. Het relatief onbekende stadje ligt op ruim 300 meter hoogte op enkele kilometers van de pistes van het skiresort Merano 2000. Hier lijkt de winter ver weg. Sterker nog; hier groeien palmbomen en de terrasjes lonken. De winkels zijn lokaal, wat ook een verademing is. En, in plaats van een onhandig skipak loop ik in lekker luchtige kleding. Keiharde wintersport wordt heerlijk ‘voorjaars relaxen’. Doe mij nog maar zo’n dag…
Wintersport in Zuid-Tirol ,,Wintersport is wintersport, dacht ik lange tijd. Totdat ik in Zuid-Tirol op de latten stond. Bijzonder: Wintersport in UNESCO-Werelderfgoed. Met unieke bergen, lekker weer en een onvergetelijke keuken."

Corno van den Berg

De regio Zuid-Tirol betaalt één wintersportvakantie in Zuid-Tirol terug, voor een bedrag tot maximaal € 2.500,-!

Wil jij hierop kans maken? Dat kan zo:
* Boek 1 van de 14 door vakantie-experts geselecteerde wintersporthotels in Zuid-Tirol
* Stuur Zuid-Tirol de rekening (naar winwintersport@suedtirol.info).
* Hou Facebook in de gaten om te zien of je hebt gewonnen (www.facebook.com/ZuidTirol)
Wie weet betaalt de regio Zuid-Tirol jouw wintersportvakantie wel terug!