Deel

0
Tweet about this url
Het Sellaronda-rondje

Het Sellaronda-rondje

Wil je dit ook beleven? Kijk dan voor meer informatie op:
Check out your ski performance
The freedom tour

De Sellaronda is één van de meest spectaculaire skitochten in de Alpen. De tocht is 26 km lang en is met gemak in een dag doen. Met heerlijk eten als toetje.

Keuzestress
Keuzes. Altijd lastig. Want welk dorp kies je als basis? Selva is dé plek als ik de verhalen aan de ontbijttafel moet geloven. Collega’s tippen me uitvoerig over de Sellaronda. Met een glinstering in de ogen verhalen ze over deze tocht. De een heeft hem linksom gedaan, de ander rechtsom. Elk met een eigen zicht op de bergen. En met bijzondere foto’s als bewijs.

Oke, ik moet de tijd nemen en goed om me heen kijken. Ook kreeg ik veel goedbedoeld advies. Waaronder; niet de pistes af jagen! Eentje verzon zelfs een geheel nieuwe term. ,,Dit is landschapskiën, waarbij je geniet van de sneeuw en de omgeving.” En ik moet nadenken over de lunch, nu al. Want op deze ronde liggen talloze Michelin-sterren-restaurants. Die totaal passen bij de belevenis.

Rust, ruimte, zon, sneeuw en bergen.... (Foto: Harald Wisthaler)

Door hun peptalk ben ik wel serieus benieuwd naar het rondje Sellaronda. Maar eerst het ontbijt afronden, al kriebelt het wel. Ik neem een hap van het verse brood met typische Italiaanse vleeswaren. Nog één cappuccino, een cakeje en een net geperste sinaasappelsap voor de vitamientjes en gaan.

Keuze twee: Welke kant ga ik op? De route met de klok mee (met oranje bewegwijzering) is sneller door de meer uitdagende afdalingen. De groene route gaat tegen de klok in en biedt een beter zicht op de indrukwekkende bergen van de Dolomieten. En deze route is vaak rustiger. Ik wil eigenlijk alles wel meemaken …

Het wordt me al snel duidelijk; de echte toppers hier zijn de bergen. Het hoogste punt van dit bergmassief is de Piz Boè (3151 m). Om het massief liggen vier dalen die met elkaar zijn verbonden. En beide routes gaan dwars door de valleien van Val Gardena, Alta Badia, Val di Fassa en Arabba.

Naast de Piz Boè zijn de Pisciadù (2985 m) en de Boèseekofel (2910 m) toppen die je vanzelf in het vizier krijgt. In het westelijke deel van het massief liggen de karakteristieke Torri del Sella (Sellatürme). En wie een uitstapje van zijn skitocht wil: Vanaf de Pordoipas is de 2952 meter hoge Sass Pordoi met een kabelbaan te bereiken.

Het was me al gezegd. Dit is een dag van keuzes maken. Want waar ga ik lunchen? Ik stop in de Alta Badia-vallei, met dorpjes als Colfosco en Corvara. Waar het letterlijk Michelin-sterren regent, zoals Ütia Jimmy, waar de beste grappa wordt geserveerd. Of kies Rifugio Emilio Comici, waar je midden in de bergen één van de beste vismaaltijden in heel Italië krijgt voorgeschoteld.

Culinair genieten bij Freddy Planinschek (Alta Badia). (Foto: Daniel Töchterle)

Eenmaal weer onderweg verbaas ik me over de bewegwijzering. De borden zijn niet alleen groot, maar alles staat er drie keer. Zo heet Selva bijvoorbeeld ook Wolkenstein, Ortisei is St Ulrich en Val Gardena wordt ook Gröden genoemd. De reden is dat Zuid-Tirol tot de Eerste Wereldoorlog bij Oostenrijk hoorde, waardoor Duits hier nog veelvuldig wordt gesproken. En ook het bij mij totaal onbekende Ladin wordt vermeld. Deze oude bergtaal wordt nog door veel bewoners gesproken merk ik al snel.

Na een dagje sneeuw happen maak ik de balans op met een grappa. De Sellaronda is voor wintersporters met een beetje ervaring goed in een dag te volbrengen. Mijn collega’s gaven de tocht direct het predicaat ‘één van de mooiste ooit’. Ik kan me daar wel in vinden. Misschien doe ik hem morgen nog wel een keer, maar dan de andere kant op.
Wintersport in Zuid-Tirol ,,Wintersport is wintersport, dacht ik lange tijd. Totdat ik in Zuid-Tirol op de latten stond. Bijzonder: Wintersport in UNESCO-Werelderfgoed. Met unieke bergen, lekker weer en een onvergetelijke keuken."

Corno van den Berg

Laat je inspireren door …
Sellaronda ski map
Ontdek alles over de Sellaronda:
Ontdek het zelf


De beste eetadresjes op de piste Laat je inspireren door …
Baita Jimmy heeft één van de beste panoramische terrassen op de Sellaronda. Het is een 'must-stop' op de route Taste for Skiing.
Ontdek het zelf

Rifugio Bioch staat al jaren bekend om zijn aperitief, maar ook de Ladin, Tiroler en Mediterrane specialiteiten.
Ontdek het zelf

Rifugio Comici ligt aan de voet van de Sassolungo en is beroemd voor zijn lekkere vismaaltijden op maar liefst 2,154 meter boven de zeespiegel.
Ontdek het zelf


De beste slaapadresjes op de piste
Laat je inspireren door …
Las Vegas Lodge: open elke ochtend de deuren naar het balkon en kijk uit over de Dolomieten.
Ontdek het zelf

Rifugio Pralongia biedt ongekende uitzichten over de bergen, maar ook moderne en-suite kamers.
Ontdek het zelf

Chalet Gerard is net vernieuwd en combineert de sfeer van een gezellig chalet met fraaie architectuur.
Ontdek het zelf