Deel

0
Tweet about this url
Val Gardena

Slapen in de natuur. (Foto: Andrea Cazzaniga)

Val Gardena

Dit deel van de Dolomieten moet je zelf ontdekken. Meer info:
Ontdek Val Gardena
De pistes van Val Gardena
De langste slalom in de Alpen

Val Gardena/Gröden behoort tot de mooiste wintersportplaatsen ter wereld. Je hebt bergregio’s en je hebt Val Gardena. Dit zijn de Dolomieten op hun mooist.

Het kriebelt meteen, ik wil los. Sneeuw happen, frisse lucht snuiven en kilometers maken. Het is heerlijk rustig op de piste. Al die sneeuw voor mij alleen. De gids lacht, hij kent het gevoel. Door de kou van de nacht knispert het onder de ski’s. Het is even geleden, dus wat onhandig (of eigenlijk extreem houterig)  maak ik de eerste meters. Maar al snel glijdt het letterlijk van me af en komt de swing er in.

Langzaam dwaal ik door het landschap. Maar ik moet even stoppen en om me heen kijken. Het is een ansichtkaart. Of een wallpaper. Dat komt direct in me op bij hetgeen ik zie. Voor me rijzen de ‘bleke bergen’ op. Immense pilaren van steen, die rechtop lijken te zijn gezet. Ze zijn opvallend genoeg lichtgrijs van kleur door het vele magnesium in het kalksteen.

Het zijn eigenlijk versteende algen- en koraalriffen. De Dolomieten worden helemaal bijzonder als je je realiseert dat dit zo’n 250 miljoen jaar geleden een warme oerzee was. Vol leven, met talloze vreemd uitziende diersoorten. Langzaam verdween het water en werden de overblijfselen omhoog gedrukt.

Wintersport in een oerzee
Dit is wonderlijk; skiën in een oerzee. Als je goed kijkt zie je de overblijfselen nog zitten. Een glimlach tovert zich op mijn mond. Niet gek dat de UNESCO de Dolomieten tot Werelderfgoed heeft uitgeroepen. Het is mooi, maar ook bizar. En de naam van het skigebied, Dolomiti Superski, past dan ook wel weer.

Zo zien de pistes van Val Gardena er uit (Foto: Alex Filz)

Val Gardena heeft 175 kilometer aan pistes. Je passeert dorpjes, die gedrapeerd in het landschap liggen. Met typische namen als Selva (op 1.563 m hoogte), S. Cristina (1.428 m) en Ortisei (1.236 m). Af en toe staan er de bekende houten hutten, die het zo goed doen op foto’s.  

De gids vraagt of ik zin heb in een avontuurlijke afdaling. Zeker, kom maar op. De beroemde Saslong World Cup piste wacht. Waar jaarlijks de SuperG en de afdaling voor mannen wordt gehouden. Deze begint officieel op de berg Ciampinoi boven Selva/Wolkenstein op 2.249 meter hoogte, loopt dan steil naar beneden voor 3½ kilometer om te finishen in S. Cristina.

Puffen en hijgen
Tempo is hier essentieel, al moet ik alle zeilen bij zetten om overeind te blijven. Puffend en hijgend kom ik beneden even bij. Acuut krijg ik nog meer respect voor alle professionele skiërs die hier vanaf vliegen. Maar het gevoel van voldoening, zelfs in mijn tempo,  is heerlijk.

Dit is wintersport in Zuid-Tirol. (Foto: Alex Filz)

Nagenietend sta ik op de Col Raiser, die eenvoudiger te nemen is. Maar minimaal zo mooi. Ik kijk uit over talloze bergen; de Odles/Geisler Peaks, de Stevia en de Sella-groep, maar ook de Sassolungo met de Molignon en de Sciliar en tot slot de berg Pic. Dat moet ik nader bekijken. Daarom staat morgen de beroemde Sellaronda op de planning. Benieuwd of er opnieuw een overtreffende trap volgt.

Meer info:
Wintersport in Zuid-Tirol ,,Wintersport is wintersport, dacht ik lange tijd. Totdat ik in Zuid-Tirol op de latten stond. Bijzonder: Wintersport in UNESCO-Werelderfgoed. Met unieke bergen, lekker weer en een onvergetelijke keuken."

Corno van den Berg

Laat je inspireren door …

Hotel Rodella ***S
Dit hotel in Selva di Val Gardena ligt op 300 meter van de liften van Gardena Ronda en Sellaronda. Een ideaal vertrekpunt voor iedereen. Zo kun je vanaf het hotel lopend het natuurpark Puez Geisler en de beroemde Col Raiser ontdekken.
Ontdek het zelf

Laat je inspireren door …

Hotel Luna Mondschein ****
Hotel Luna Mondschein is een familiehotel in Ortisei, dat al sinds 1878 door de Perathoner-familie wordt gerund. De pistes van Val Gardena/Gröden zijn dichtbij en bieden veel wintersportplezier.
Ontdek het zelf

Laat je inspireren door …

Hotel Grones ****
Hotel Grones ligt in het hart van Ortisei. Het hotel biedt alle comfort en een uitgebreide keuze aan diensten voor een droomvakantie in Val Gardena, zowel 's winters als 's zomers. Sinds de winter van 2008 is het hotel in een nieuw jasje gestoken.
Ontdek het zelf

Laat je inspireren door …

Hotel Alpenheim ****
Hotel Alpenheim is met recht een 'charming Hotel & SPA'. Het ligt op 1.236 meter hoogte in Val Gardena/Gröden en is van alle gemakken voorzien. De wereldberoemde pistes van Ortisei/St.Ulrich, Sassolungo/Langkofel en de Alpe di Siusi/Seiser Alm zijn nooit ver weg.
Ontdek het zelf