Deel

0
Tweet about this url
Trysil, Noorwegen

Trysil, Noorwegen

Je kunt hier talloze excursies maken. Een drietal handige tips:
Maak het 'ontbijtskiën' mee
Bekijk het gebied via webcams
Ga eens nachtskiën...

Drie skigebieden speciaal voor kinderen. Een skiroute dwars door het bos voor het gehele gezin. En meer. Welkom in het grootste en meest kindvriendelijke skigebied van Noorwegen.

De verse sneeuw knispert. Ik doe mee aan Tidligski, een typische Noorse traditie. Dit is ontbijtskiën, een bijzondere ervaring om wakker te worden. Rond een uur of zeven sta ik bij Høgegga, waar een vers ontbijt op me wacht. Verse jus, brood, vis, kaas en vlees helpen de smaakpapillen op gang. En ja, allemaal vóórdat de zon opkomt.

Maar het mooiste is dat je als eerste de skipistes op mag. De vers geprepareerde hellingen slingeren door de bossen. Op mijn gemak neem ik de pistes, in een decor van natuur. Het is hier zelfs in het hoogseizoen opmerkelijk rustig, terwijl het eerste daglicht over de berg komt. Dit is skiën met een hoofdletter S.

Trysil is een skigebied waar met name de jonge generatie los kan. De skischool heeft speciale lesprogramma’s voor kinderen, hoe goed ze ook kunnen skiën (of niet). Daarnaast vind je hier drie speciale kinderskigebieden, waar ze ongestoord hun gang kunnen gaan.

En je hebt er maar liefst vier ‘funparks’, waaronder één in het Eventyr/Trysil Turistsenter en in het Trysil Høyfjellssenter. Waar je talloze heuveltjes, schuine bochten en andere uitdagingen kunt vinden. Zowel beginners als gevorderden kunnen hier hun kunsten vertonen. Wat nog niet meevalt.

Het populairst blijkt wel de skiroute voor kinderen over de vele bospaadjes. De meeste kinderen weten wel raad met de sneeuw. In kleurrijke kleding suizen ze me voorbij. Keer op keer. Ook ’s avonds, als diverse pistes verlicht zijn.

Tijdens de welverdiende lunch neem ik de cijfers van Trysil door. Ik bevind me tussen 66 pistes, goed voor 77 kilometer. Waarvan 21 groen, 17 blauw, 17 rood en 11 zwart. Genoeg om je dagenlang te vermaken. En, veel hotels staan langs de piste; ideaal.

Ik begrijp waarom wintersport in Noorwegen aan populariteit wint in Nederland. Het is niet zo heel raar, want dit is het land waar het skiën werd uitgevonden. Lang geleden, maar de sport is nog erg levendig. Net als alle varianten, zoals snowboarden.

En wie wil, kan hier meer beleven tijdens zijn wintersport. Bijzonder is dat je op meerdere manieren de sneeuw kunt verkennen. Als eerste stap ik op een sneeuwscooter, het moderne vervoer hier. Het is een heerlijke combi van snelheid en de gierende wind, al valt het sturen nog niet mee. Of zou dat komen door mijn skikleding?

Ik wil eigenlijk ook ijsvissen, maar het meest kijk ik uit naar de hondensledetocht. Zo was het vervoer vroeger. Je kunt hier enkele uren met de dieren op pad, maar ook een paar dagen. Bij aankomst kijken ze me verwachtingsvol aan. Sommigen springen en blaffen. Ze zijn hongerig om los te gaan, de onbekende paden op.

Zittend in de sneeuw bedenk ik me ineens; dit is meer dan ‘wintersport’. De dagen zijn kort, maar de lijst met activiteiten is lang. En het is sneeuwzeker van half november tot eind april, een troef die de komende jaren steeds belangrijker lijkt te worden.

Trysil ligt op twee uur rijden van Oslo, dus makkelijk bereikbaar. Het is niet gek dat dit wintersportgebied is uitgeroepen tot de beste alpine skibestemming voor families in Noorwegen. Door de grootste Noorse krant van het land, dus die zullen het wel weten.
Wintersport ,,Bij wintersport denken veel mensen aan de overbekende bestemmingen. Hoog tijd eens wat minder bekende locaties voor het voetlicht te brengen. Die stuk voor stuk net even dat klein beetje extra bieden."

Corno van den Berg

Ontdek Trysil zelf

Familievriendelijkheid wordt in Trysil met een hoofdletter geschreven. Dit perfect ontsloten skigebied met accommodaties dicht bij de liften en pistes is de ideale bestemming voor een geslaagde gezinsvakantie in Noorwegen. En aan sneeuw geen gebrek, want Trysil staat garant voor een skiseizoen van half november tot eind april.

Gratis skihuur
Je krijgt gratis ski's bij een vakantie rondom Kerst en Oud&Nieuw. Aanbieding geldt van 18 december 2011 tot 5 januari 2012. Voer vóór 1 december de code T11NLSKI in op SkiStar.com

White Christmas in Trysil
22 t/m 29-12-2011
305,- euro (volw.), 270,- (7-15 jr), 140,- (3-6 jr). Inclusief: verblijf en 8-dagen SkiPass.
Minimum van vier personen.
Ga kijken

Wintervakantie
26-02 t/m 02-03-2012
Prijs: 280,- euro (volw.), 250,- (7-15 jr), 134,- (3-6 jr).
Inclusief: verblijf en 5-dagen SkiPass.
Minimum van vier personen.
Ga kijken

Speciaal voor grote families
Appartement voor 9 personen
Kerst 22 t/m 29-12-2011
Vanaf 1125,- incl. verblijf en skipassen
Ga kijken
Appartement voor 8 personen
27-02-2012 t/m 04-03-2012
Vanaf 1518,- euro
Ga kijken
Nieuw: Hotel Mountain Resort Trysil
Vanaf 26-03-2012
Appartement voor vier personen
Vanaf 540,- euro
Ga kijken

Meer info:

Deze special is gemaakt in samenwerking met Trysil, Graubünden, Valle d'Aosta en Trentino. Teksten: Corno van den Berg. Naast eigen foto's zijn ook foto's van Ola Matsson gebruikt.