Deel

0
Tweet about this url
Valle d’Aosta, Italië

Valle d’Aosta, Italië

Naast skiën en snowboarden kun je hier nog veel meer doen. Enkele tips:
Ga eens heli-skiën
Ontdek de wintersportgebieden
Voel wellness in de winter

Grensoverschrijdend skiën. Ik had er wel eens over gehoord, maar moest het nu ook maar eens doen. Vanuit Valle d’Aosta naar beroemde oorden als La Rosière in Frankrijk en Breuil Cervinia in Zwitserland. En dit is een ultiem toerski- en off-pistegebied.

De sneeuw van Valle d'Aosta ligt om me heen. En ik vraag me ineens af: wat is een skiliefhebber? Een man, vrouw en twee kinderen komen voorbij. Een glimlach rond de mond. Zij voldoen er aan, ruimschoots. Een man in veel te lelijke kleding suist voorbij. Vol op techniek naar beneden. Hij is ook een liefhebber, maar anders.

Ik begon ooit als iemand die graag de geprepareerde pistes af ging. Eerst rustig en volkomen beheerst, wisselend blauwe en rode pistes. Al met al een aantal dagen er lekker tussenuit. Wintersport is toch ultiem genieten? Een paar uurtjes skiën, dan lekker eten en de zon proeven. Relaxt, maar toch altijd weer met spierpijn.

 

Inmiddels heb ik ook een andere honger. Eentje die van uitdagingen houdt, om grenzen op te zoeken en te verleggen, enzovoort. Om eens te gaan nachtskiën of om off-piste te gaan. Of ga ik toerskiën, oftewel verder weg van de piste. Of zal ik heli-skiën eens proberen? Aosta is ideaal voor dit alles, daar ben ik al snel achter.

Maar eerst maak ik kennis met grensoverschrijdend skiën, wat iets anders is dan grensverleggend skiën. Glijdend ga ik de grens over naar Frankrijk en kom aan in La Thuille, precies op de tijd voor de lunch. Een dag later ski ik naar Zermatt in Breuil Cervinia (Zwitserland). Ik rust even uit en zoek verschillen, maar deze zijn minimaal. Althans op het eerste oog.

Op het geld na in Zwitserland. Al kan ik hier ook met euro's betalen. Ik speur de menu's af en zoek vooral lokale gerechten. Dat is lastig kiezen, er is zoveel. Van spaghetti's met bijzondere suazen, vleesmaaltijden en veel vegetarische gerechten met verse groenten. Wie van mening is dat wintersport vooral gaarkeukenvoedsel oplevert, moet hier eens heen gaan.

Het Monta Rosa-massief. Het is volgens kenners een parel, die wacht om ontdekt te worden. En wat opvalt, de pistes zijn veel rustiger dan in Oostenrijk en Frankrijk. Je kunt er 180 kilometer skiën met 29 skiliften, en onbekende dorpen als Champoluc en Gressoney ontdekken.

Maar dit is vooral off-pistegebied. Waar je dus echt los kunt op verse sneeuw. Ik ga met een gids, want mijn veiligheid is belangrijk. Eerder heb ik ooit eens een cursus 'lawine voorspellen' gevolgd. Ontluisterend. Ik leerde op een harde manier dat een lawine niet te voorspellen is. Het hangt van de samenstelling van de sneeuw af, van het weer en meer van die dingen.

 

Sindsdien kijk ik heel anders naar bergen. Gidsen leven in dit gebied en kennen de gevaren. En hier is genoeg ruimte om door de poedersneeuw te jagen. Zonder gevaar, maar vol uitdagingen voor je techniek, motoriek en meer. Na twee uur zit mijn bril vol en ik ben leeg. Heerlijk.

De dag er na krijgen de spieren wat rust. Ik ga naar Aosta, dat ook wel het 'Rome van de Alpen' wordt genoemd. Een compact stadje met talloze nauwe, typisch Italiaanse straatjes. Met een Romeins verleden, dat nog goed te zien is.  In een decor van een bij ons onbekende berg: Monte Emilius. Maar wel één van 3.559 meter.

Caesar Augustus was de eerste Romeinse keizer hier. Zijn 'Boog van Augustus' stamt uit 25 v.Chr. Het was eeuwenlang de publiekstrekker van het stadje, dat destijds Augusta Praetoria heette. Net als het Romeinse theater, waarvan alleen nog de 22 meter hoge zuidelijke muur nog overeind staat. Het meest bijzonder is wel de brede stadspoort Pretoria.

Ik pak de gondel naar Pila, die vanuit het stadje vertrekt. Een citytrip en skiën op één dag, dat is bijzonder. Het is niet grensverleggend, maar wel erg leuk. Terwijl de zon achter de bergen zakt denk ik na wat ik verder zal gaan doen. Wil ik nachtskiën of sta ik morgenvroeg als eerste op de piste? Opnieuw is een keuze maken hier het moeilijkste.
Wintersport ,,Bij wintersport denken veel mensen aan de overbekende bestemmingen. Hoog tijd eens wat minder bekende locaties voor het voetlicht te brengen. Die stuk voor stuk net even dat klein beetje extra bieden."

Corno van den Berg

Deze special is gemaakt in samenwerking met Trysil, Graubünden, Valle d'Aosta en Trentino. Teksten: Corno van den Berg. Naast eigen foto's zijn ook foto's van Ola Matsson gebruikt.