Deel

0
Tweet about this url
Fiets naar de fjorden

Fiets naar de fjorden

Wie van fietsen houdt kan zich hier uitleven. Op je gemak of juist niet. Enkele hoogtepunten:
Fiets door Fjell
Ontdek het Hemsedal
Top Tien Fietsroutes

Minstens 200 bergtoppen die meer dan 2000 meter boven zeeniveau liggen. Een gebied dat je goed per fiets kunt verkennen, lacht de gids. Per fiets ja. Ik stap op en begin te peddelen.

Het wordt de ‘Panorama-route’ genoemd. Wie om zich heen kijkt weet waarom. Je rijdt van het vlakke land op Fjell naar de bergen toe. In een decor dat continu verrast. Een goede manier om het ‘voorland’ van het beroemde Jotunheimen Nationaal Park te ontdekken. En je kunt het zo zwaar maken als je zelf wilt. Of niet.

Te voet over de vele wandelpaden klinkt logischer. En makkelijker, maar dan zie je minder veel. Net als met de auto over de slingerende wegen. Dan kun je helemaal op je gemak om je heen kijken. Maar dan ben je niet echt buiten. En veel zien moet op de fiets toch ook wel lukken? Ik stap op, ietwat onwennig. Had ik mijn eigen fiets maar meegenomen.

Volgens kenners is het berggebied tussen Valdres en Hallingdal perfect. Om te beginnen, want dit zijn de vlaktes voor de bergen. Waar boeren nog met hun vee leven. Waarna ik bergafwaarts naar Vangsmjøsa en Vang trap via kleine bergweggetjes.

Het merendeel van de wegen ligt tussen de 850 en 1.000 meter boven zeeniveau. Met niet te veel verschillen. Die regenjas was slim, want het weer is heerlijk zacht. Als ik hem was vergeten, was het waarschijnlijk wel gaan plenzen. En hard ook.

Een dag later staat de uitdagende dagtocht van Tyinkrysset to Syndin op het programma. De 49 km tocht is pittig, lacht de gids. Waarom hij lacht weet ik niet. Het eerste deel is heerlijk: het gaat bergafwaarts naar Øvre Dalen, daarna dwarrelt de route over een verlaten bergweggetje naar Nedre Dalen.

Totdat een grindweg opdoemt. Die lekker steil omhoog klimt naar Vang. Dit pad voor tractors is nogal modderig. Mooi, kunnen anderen zien dat ik me heb uitgesloofd. Ik ga even zitten in het hart van het dorpje. Zweet en modder mixen zich. Heerlijk.

De afsluiting is passend. Het fietspad voert langs de RR 51. Een rustig tochtje, dwars door de vele voorjaarsbloemen. En volgens de gids is het stuk van Ulnes naar Fagernes het hoogtepunt van de ‘Panorama-weg’. Ik kijk om me heen en verrek bijna mijn nek. Wie ben ik om dit te betwisten?
Zomer in Noorwegen ,,Het voorjaar en de zomer: de beste tijd om Noorwegen te ontdekken. Dat hoorde ik van ervaren reizigers. Dus ging ik naar het overbekende Noorden en het veel minder bekende Fjell.''

Corno van den Berg

Waarom Fjell Noorwegen?

Noorwegen is een modern en eigentijds land waar geschiedenis en tradities tegelijkertijd goed bewaard zijn gebleven. Van Kaap Lindesnes in het zuiden tot de Noordkaap in het uiterste noorden meet Noorwegen maar liefst 2518 kilometer. In dit langgerekte land valt bijzonder veel te zien en te beleven. Noorwegen is een land van contrasten en met een aantal unieke natuurwonderen zoals het Noorderlicht, de Middernachtzon en de fjorden. Het afwisselende landschap met hoge bergen, een lange kustlijn, diepe bossen en eindeloze vlaktes biedt ontelbare mogelijkheden voor 'ontdekkingsreizigers' om er op uit te trekken.

Een reis naar Noorwegen betekent optimaal genieten van je vrije tijd. Door het bijzondere verschijnsel van de Middernachtzon gaat in de lente en de zomer de zon in Noord Noorwegen niet onder. Ook in Zuid Noorwegen duren de dagen veel langer en is het ’s avonds om een uur of elf nog licht. Dus extra veel te zien en te beleven tijdens je Noorwegen avontuur.

Fjell Noorwegen: een natuurlijke uitdaging

Een echte aanrader is de regio Fjell Noorwegen in het oosten van het land. Fjell betekent berg in het Noors en die bergen zullen je in deze regio dan ook niet ontgaan. Besneeuwde bergtoppen, woeste rivieren en bruisende watervallen zijn slechts enkele voorbeelden van al het moois wat deze regio te bieden heeft. Een ‘wereld’ vol verrassingen, die je het beste zelf kunt ervaren.

Suggestie en tips voor Fjell Noorwegen:

Nationale parken

De Nationale parken in Fjell Noorwegen bieden een grote variatie van natuur, landschappen en flora en fauna. In Jotunheimen zie je de hoge bergen, eindeloze sneeuwvlakten en gletsjers. Je beklimt er bijvoorbeeld de hoogste berg van Noord-Europa, de Galdhøpiggen. Vanaf de top kijk je over een groot deel van het Noorse bergland. In Rondane kun je tussen de vele afgeronde bergtoppen heerlijk wandelen. De tochten van hut naar hut zijn een aanrader! In Dovrefjell is het de afwisseling van bergen en de grote vlaktes die dit gebied zo markant maakt. Hier kun je de muskusos of wilde rendierstammen tegenkomen.

Lekker actief

De natuur van Fjell Noorwegen ontdekken? Dat kan bijvoorbeeld op de fiets of mountainbike. Er zijn veel fietsroutes uitgezet, met name in Valdres. Maar je kunt natuurlijk ook gaan wandelen. Eenvoudige routes leiden je door bossen en langs meren. Maar natuurlijk kun je ook de bergtoppen beklimmen of met een gids een gletsjerwandeling gaan maken. Nog meer actie? Raften op een snelstromende rivier, kanoën op één van de vele meren of op snoek gaan vissen zijn een aantal andere actieve mogelijkheden die de regio biedt.

Olympische stad Lillehammer

Lillehammer, waar in 1994 de Olympische Winterspelen plaatsvonden, is het kloppende hart van Fjell Noorwegen. Met een autoloos centrum, leuke winkels, gezellige cafés en restaurantjes en enkele mooie musea, waaronder het bekende openluchtmuseum Maihaugen. In Fjell Noorwegen vind je ook karakteristieke staafkerken. De staafkerk van Lom is daarvan een sprekend voorbeeld.

In deze special en op de website van het verkeersbureau van Noorwegen tref je meer informatie.

Deze special is gemaakt in samenwerking met het Noors Verkeersbureau. Naast eigen foto's is materiaal gebruikt van de volgende fotografen: Terje Rakke, Johan Wildhagen, Yngve Ask, Anders Gjengedal en Marte Kopperud.