Deel

0
Tweet about this url
Ga op safari

Ga op safari

Wil je zelf op safari? Kijk dan hier:
Maak een muskusossafari
Verken de nationale parken
Wees actief in Fjell

Op safari in Noorwegen. Het klinkt logisch. Er is geen ‘Big Five’ zoals in Afrika, maar wel een ‘Big Three’. Die met recht ook ‘big’ mag worden genoemd. Met in de hoofdrol: muskusos, rendier en eland.

Fjell Noorwegen is de beste plek om dieren als muskusossen en rendieren tegen het lijf te lopen. Maar eerlijk is eerlijk, veel zijn er niet meer. Al doen de Noren en nu alles aan om deze diersoorten te behouden. Mede daarom vind je hier veel nationale parken, die het ideale leefgebied vormen voor de dieren.

In de verte komt ‘iets’ aanrennen. Gids Peder pakt zijn verrekijker en knikt. Het is een rendier, één van de allerlaatste wilde die in Noorwegen rond lopen. Het dier stopt en kijkt naar ons. Zijn majestueuze gewei laat zien dat hij in de bloei van zijn leven is. Schuw verdwijnt het dier weer. De safari is nu al geslaagd.

Op jacht tijdens een safari. Met je fotocamera, video of zaktelefoon. Peder kent de dieren goed, en vooral hun gedrag. Ook weet hij meestal wel waar de dieren de dag er voor waren, informatie die ook helpt. Zeker bij de rendieren en muskusossen is dat van belang. Elanden kom je met geluk tegen als je aan het wandelen bent. Of niet.

De wegwijzers zijn simpel. Een stapel stenen met daarop een geschilderde rode T geeft het pad aan. Wie wil kan zich uitleven op meer dan 7.000 kilometer aan wandelpaden. De Noren zijn dol op het buitenleven, de wandelvereniging Den Norske Turistforening heeft meer dan 220.000 actieve leden. Zij onderhouden de paden en leggen jaarlijks nieuwe aan.

De wandelpaden dwarrelen over de heuvels, door de dalen en langs talloze riviertjes en meertjes. Waar vissen als forel, snoek en baars in zwemmen. Ik sta even stil en zie enkele forellen voorbij schieten. Jammer dat ik geen hengel bij me heb. En voor de fotocamera zijn ze veel te vlug. Of ik te traag…

Gids Peder vertelt van alles over de dieren. Met name over de muskusos, die je relatief eenvoudig kunt zien. Deze dieren leven meestal in groepen en zijn aan toeristen gewend geraakt. Al moet je niet te dichtbij komen. Rendieren worden door de Samen ook als vee gehouden, iets wat bij muskusossen nog niet is gelukt. Ze zijn simpelweg te eigenwijs. Eentje kijkt me stoer aan met een blik van: ‘wat moet jij hier?’ Ik snap ineens waarom.
Zomer in Noorwegen ,,Het voorjaar en de zomer: de beste tijd om Noorwegen te ontdekken. Dat hoorde ik van ervaren reizigers. Dus ging ik naar het overbekende Noorden en het veel minder bekende Fjell.''

Corno van den Berg

Waarom Fjell Noorwegen?

Noorwegen is een modern en eigentijds land waar geschiedenis en tradities tegelijkertijd goed bewaard zijn gebleven. Van Kaap Lindesnes in het zuiden tot de Noordkaap in het uiterste noorden meet Noorwegen maar liefst 2518 kilometer. In dit langgerekte land valt bijzonder veel te zien en te beleven. Noorwegen is een land van contrasten en met een aantal unieke natuurwonderen zoals het Noorderlicht, de Middernachtzon en de fjorden. Het afwisselende landschap met hoge bergen, een lange kustlijn, diepe bossen en eindeloze vlaktes biedt ontelbare mogelijkheden voor 'ontdekkingsreizigers' om er op uit te trekken.

Een reis naar Noorwegen betekent optimaal genieten van je vrije tijd. Door het bijzondere verschijnsel van de Middernachtzon gaat in de lente en de zomer de zon in Noord Noorwegen niet onder. Ook in Zuid Noorwegen duren de dagen veel langer en is het ’s avonds om een uur of elf nog licht. Dus extra veel te zien en te beleven tijdens je Noorwegen avontuur.

Fjell Noorwegen: een natuurlijke uitdaging

Een echte aanrader is de regio Fjell Noorwegen in het oosten van het land. Fjell betekent berg in het Noors en die bergen zullen je in deze regio dan ook niet ontgaan. Besneeuwde bergtoppen, woeste rivieren en bruisende watervallen zijn slechts enkele voorbeelden van al het moois wat deze regio te bieden heeft. Een ‘wereld’ vol verrassingen, die je het beste zelf kunt ervaren.

Suggestie en tips voor Fjell Noorwegen:

Nationale parken

De Nationale parken in Fjell Noorwegen bieden een grote variatie van natuur, landschappen en flora en fauna. In Jotunheimen zie je de hoge bergen, eindeloze sneeuwvlakten en gletsjers. Je beklimt er bijvoorbeeld de hoogste berg van Noord-Europa, de Galdhøpiggen. Vanaf de top kijk je over een groot deel van het Noorse bergland. In Rondane kun je tussen de vele afgeronde bergtoppen heerlijk wandelen. De tochten van hut naar hut zijn een aanrader! In Dovrefjell is het de afwisseling van bergen en de grote vlaktes die dit gebied zo markant maakt. Hier kun je de muskusos of wilde rendierstammen tegenkomen.

Lekker actief

De natuur van Fjell Noorwegen ontdekken? Dat kan bijvoorbeeld op de fiets of mountainbike. Er zijn veel fietsroutes uitgezet, met name in Valdres. Maar je kunt natuurlijk ook gaan wandelen. Eenvoudige routes leiden je door bossen en langs meren. Maar natuurlijk kun je ook de bergtoppen beklimmen of met een gids een gletsjerwandeling gaan maken. Nog meer actie? Raften op een snelstromende rivier, kanoën op één van de vele meren of op snoek gaan vissen zijn een aantal andere actieve mogelijkheden die de regio biedt.

Olympische stad Lillehammer

Lillehammer, waar in 1994 de Olympische Winterspelen plaatsvonden, is het kloppende hart van Fjell Noorwegen. Met een autoloos centrum, leuke winkels, gezellige cafés en restaurantjes en enkele mooie musea, waaronder het bekende openluchtmuseum Maihaugen. In Fjell Noorwegen vind je ook karakteristieke staafkerken. De staafkerk van Lom is daarvan een sprekend voorbeeld.

In deze special en op de website van het verkeersbureau van Noorwegen tref je meer informatie.

Deze special is gemaakt in samenwerking met het Noors Verkeersbureau. Naast eigen foto's is materiaal gebruikt van de volgende fotografen: Terje Rakke, Johan Wildhagen, Yngve Ask, Anders Gjengedal en Marte Kopperud.