Deel

0
Tweet about this url
Leven in de zee

Leven in de zee

Het dierenleven is rijk in dit deel van Noorwegen. Wel eens aan deze excursies gedacht?
Vang eens een koningskrab
Spot walvissen
Zie papegaaiduikers en meer

Een speurtocht naar dieren van de zee. Met onder meer de kleurrijke papegaaiduiker, de angstaanjagende koningskrab en vriendelijke reuzen: walvissen.

Het ziet er vreselijk onhandig uit. Hij flappert wat met zijn vleugels, probeert bij te sturen, maar dat lukt half. Met een heuse buikschuiver landt de papegaaiduiker op de graspol bij zijn nest. De dieren zijn niet alleen leuk om te zien, maar ook uitermate grappig. Onbedoeld, maar toch.

Ik kan uren naar het schouwspel kijken. Tientallen papegaaiduikers komen met hun bek vol vis terug van hun tocht op zee. Na de komische landing, stuiteren ze soms over elkaar heen. Hun felgekleurde snavel glinstert in de zon. Ze kijken me enkele seconden verwonderd aan. En zoeken dan een weg naar hun hol waar hun hongerig jong wacht.

Het is juni op Gjesvaer, gelegen op het eiland ten noorden van de Noordkaap. Volgens vogelaars is dit de beste plek in Europa om deze clowneske dieren te zien. Tezamen met andere zeevogels als diverse alken en jan-van-genten. Laatstgenoemde geven in de verte ook een show weg. Als geleide raketten laten ze zich uit de lucht vallen in de zee. Om zo de vis te verrassen.

Maar er zijn meer hongerige dieren die hier op de vele vissen jagen. Met name de potvis wordt het meest waargenomen in het zomerseizoen. Maar ik wil ook wel andere soorten als griend, dwergvinvis en bultrug zien. En dolfijnen als de orka mag natuurlijk ook. Daar zal ik geen punt van maken.

 

Wie van dieren houdt, moet eigenlijk de Lofoten in zijn programma opnemen. Deze eilandengroep voor de kust van Noorwegen is recent door de krant 'The Observer' verkozen tot de mooiste van Europa. Ideaal voor een wandeling over de eilanden van vissersdorp naar vissersdorp. En voor een 24 uurs zeiltocht bij daglicht. Waarbij je walvissen, zeearenden en mogelijk zelfs orka's tegen kunt komen. Dan wil je zeker niet gaan slapen.

Er staat nog een excursie op het programma; een speurtocht naar de koningskrab. Een dier met een spanwijdte van twee meter als je zijn poten uitstrekt. Hij is 15 kilo zwaar en kan je vinger afknippen met zijn scharen. Een (volgens velen) lelijk dier, maar wel met uitermate lekker vlees. Waar je wel iets voor moet doen.

De bemanning van de vissersboot is ruig. Oorbellen, ongeschoren gezichten en priemende ogen. Zoals het hoort bij dit soort excursies. Ze checken de grote stalen kooien op zee, net als op de televisie bij Discovery Channel: Deadliest Catch. Ik mag toekijken of helpen, maar alleen als ik de bevelen van de bemanning opvolg. Want dit is niet voor watjes.

Ik luister naar het verhaal van de rode koningskrab, een dier met een bijzondere geschiedenis. Zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied is onder meer het noorden van Japan, de kusten van Siberië, de Beringstraat en de kusten van Alaska. Maar niet de Noord-Europese wateren.

In de jaren zestig werden, op aandringen van Sovjetgeleerden, enkele duizenden koningskrabben uit het oosten van Rusland overgebracht naar de Barentszzee. Het moest een gemakkelijke voedselbron voor de oorlogsvloot rond de haven Moermansk worden. Maar het liep letterlijk uit de hand.

Al snel bereikten deze wandelende maaltijden via de zeebodem Noorwegen. Waar toeristen hun best doen deze dieren te vangen. Althans de mannetjes, de vrouwtjes moeten terug worden gezet. De gids ziet me later genieten als ik het witte krabvlees proef. ,,Mede mogelijk gemaakt door de Russen,” merkt hij fijntjes op.
Zomer in Noorwegen ,,Het voorjaar en de zomer: de beste tijd om Noorwegen te ontdekken. Dat hoorde ik van ervaren reizigers. Dus ging ik naar het overbekende Noorden en het veel minder bekende Fjell.''

Corno van den Berg

Waarom Noord Noorwegen?

Noorwegen is een modern en eigentijds land waar geschiedenis en tradities tegelijkertijd goed bewaard zijn gebleven. Van Kaap Lindesnes in het zuiden tot de Noordkaap in het uiterste noorden meet Noorwegen maar liefst 2518 kilometer. In dit langgerekte land valt bijzonder veel te zien en te beleven. Noorwegen is een land van contrasten en met een aantal unieke natuurwonderen zoals het Noorderlicht, de Middernachtzon en de fjorden. Het afwisselende landschap met hoge bergen, een lange kustlijn, diepe bossen en eindeloze vlaktes biedt ontelbare mogelijkheden voor 'ontdekkingsreizigers' om er op uit te trekken.

Een reis naar Noorwegen betekent optimaal genieten van je vrije tijd. Door het bijzondere verschijnsel van de Middernachtzon gaat in de lente en de zomer de zon in Noord Noorwegen niet onder. Ook in Zuid Noorwegen duren de dagen veel langer en is het ’s avonds om een uur of elf nog licht. Dus extra veel te zien en te beleven tijdens je Noorwegen avontuur.

Noord Noorwegen: het verre onbekende

De noordelijke provincies Finnmark, Troms en Nordland in de regio Noord Noorwegen zijn één voor één een bijzonder stukje Noorwegen. Het mag dan verder rijden zijn, maar een schitterende ervaring komt er voor terug. Hier maak je kennis met een spectaculaire en afwisselende natuur en je proeft de Arctische wereld. Grillig kustlandschap met bergen en fjorden maar ook witte stranden en prachtige baaien staan voor je klaar. Boven de poolcirkel ontwikkelt alles zich in enkele weken. Eindeloos licht en stijgende temperaturen zorgen voor een explosieve lente en zomer. Je kunt het gras bijna zien groeien!

Suggestie en tips voor Noord Noorwegen:

Noordkaap
De Noordkaap is het ‘toppunt’ van Europa. Hier vind je het veel gefotografeerde monument en het Noordkaap paviljoen. Dit is dé gedroomde plek om de Middernachtzon te zien en te genieten van het uitzicht over de Noordelijke IJszee.

Lofoten
De Lofoten is een eilandengroep voor de kust van Noorwegen met spitse bergtoppen, fjorden en inhammen. Op diverse ranglijsten aangeduid als de mooiste eilanden ter wereld. Kenmerkend zijn de karakteristieke visserplaatsjes en het Vikinghuis in Borg. Overnacht ook eens in een rorbu – een vissershut op palen boven het water.

Tromsø, Parijs van het Noorden
Tromsø is een stad waar veel te beleven valt. Gezellig wandelen en winkelen in het centrum. Kennis op doen in de diverse interessante museums. Lekker vis eten in één van de vele restaurants. Met de gondel omhoog om te genieten van een fantastisch uitzicht.

Kennis maken met de Sami
De Sami wonen van oudsher in Noord Noorwegen. Ze leven van toerisme, visserij maar vooral van de rendieren. Breng een bezoek aan Sápmí – een Samisch cultuurpark, luister naar hun traditionele muziek joik en bewonder hun klederdracht.

In deze special en op de website van het verkeersbureau van Noorwegen tref je meer informatie over dit vakantieland.

Deze special is gemaakt in samenwerking met het Noors Verkeersbureau. Naast eigen foto's is materiaal gebruikt van de volgende fotografen: Terje Rakke, Johan Wildhagen, Yngve Ask, Anders Gjengedal en Marte Kopperud.