Deel

0
Tweet about this url
Naar de Noordkaap

Naar de Noordkaap

Wie naar dit deel van Noorwegen afreist kan talloze excursies maken. Zeker de moeite waard zijn:
Sta op de Noordkaap
Zie de Middernachtzon
Vaar mee met de Hurtigruten

Ik staar naar de horizon, waar de zon in een waas van goudgeel licht hangt. Mensen picknicken op het plateau, al is het tien uur ’s avonds. Welkom bij het festijn dat Middernachtzon heet. ,,Je kunt wachten tot je een ons weegt”, lacht gids Anders toepasselijk. ,,Maar onder gaat ie niet!”

Een zon die niet onder gaat, wat wil een mens nog meer. Op één van de mooiste plekken ter wereld; de Noordkaap. Ondanks de diverse mensen is het hier rustig, alsof iedereen respect heeft voor Moeder Natuur. En zij is lief voor ons: juni en juli zijn de zachtste maanden van het jaar. De temperaturen variëren van 0 tot 15 graden; ‘s nachts. Dus ideaal om hier de nacht doorbrengen, met een hapje en een drankje.

De beroemde globe, de omgeving, het is zijn ideale foto-objecten. Ik probeer het nog een keer. Wel jammer dat je met een foto of video dit soort natuurspektakels bijna niet kunt vangen. Wat in de ochtend bij de Samen (ook wel Sami genoemd) wel lukte. En ook de wijdse schoonheid van de Lofoten kon ik vangen op mijn netvlies en op de foto.

Veel mensen die de Noorse fjorden en de Lofoten bezoeken hebben een ultiem doel: de Noordkaap. Het behoort bij het meest noordelijke deel van het Europese continent. Met feitelijk twee seizoenen. Wie de ruigheid wil ervaren kiest voor de koude winter, met sneeuw en dreigende luchten. In de zomer maakt de sneeuw plaats voor ‘groen’.

De immense rots, want meer is het eigenlijk niet, blijkt al eeuwen een sterke aantrekkingskracht te hebben. De Italiaan Francesco Negri was de eerste toerist die bij de rots arriveerde. Dit was in de winter van 1664, na een trektocht van twee jaar. In diverse brieven schreef hij over zijn lange reis: ‘Hier eindigt de wereld, en hier eindigt ook mijn nieuwsgierigheid. Ik kan tevreden terug naar huis.’

En dat allemaal voor een steile rots van 307 meter hoogte. Eenmaal aangekomen bij het bezoekerscentrum word ik bijna van het plateau afgeblazen. De wolken spelen tikkertje, het uitzicht is soms niet meer dan honderd meter. Maar af en toe openbaart de Barentszzee zich ook in volle glorie. De verdwaalde zonnestralen duiken her en der op, ze fungeren als spotlights in een urendurende show.

Tijdens mijn bezoek kom ik er achter dat de Noordkaap feitelijk niet het uiterste einde van Europa is. Ik zie links de landtong Knivskjelodden. Deze ligt toch echt 1,5 kilometer noordelijker. Maar dat konden de eerste ontdekkingsreizigers niet weten, toch? En een steile rots met afgrond is nou eenmaal aantrekkelijker dan een saaie landtong.

In deze weinig verheffende discussie wordt voor het gemak de eilandengroep Frans Jozefland vergeten. Wat opvallend is, omdat ook de Noordkaap feitelijk op een eiland ligt. Frans Jozefland hoort officieel bij Europa en ligt op circa 600 kilometer ten noorden van Noorwegen.

Ik wandel naar het uiterste puntje van Knivskjelodden. Wat erg populair is. Deze tocht is zo’n 9 kilometer lang (enkele reis) en lang niet altijd even makkelijk. Hij is goed aangegeven via de bekende stapeltjes met stenen, maar soms opvallend steil, drassig of mistig. Wie het toch haalt kan bij de plaatselijke VVV in Honningsvåg een heus diploma voor de gedane inspanningen ophalen. Het blijkt een geliefd souvenir te zijn als ik er kom, maar mijn eergevoel is er niet minder om.
Zomer in Noorwegen ,,Het voorjaar en de zomer: de beste tijd om Noorwegen te ontdekken. Dat hoorde ik van ervaren reizigers. Dus ging ik naar het overbekende Noorden en het veel minder bekende Fjell.''

Corno van den Berg

Waarom Noord Noorwegen?

Noorwegen is een modern en eigentijds land waar geschiedenis en tradities tegelijkertijd goed bewaard zijn gebleven. Van Kaap Lindesnes in het zuiden tot de Noordkaap in het uiterste noorden meet Noorwegen maar liefst 2518 kilometer. In dit langgerekte land valt bijzonder veel te zien en te beleven. Noorwegen is een land van contrasten en met een aantal unieke natuurwonderen zoals het Noorderlicht, de Middernachtzon en de fjorden. Het afwisselende landschap met hoge bergen, een lange kustlijn, diepe bossen en eindeloze vlaktes biedt ontelbare mogelijkheden voor 'ontdekkingsreizigers' om er op uit te trekken.

Een reis naar Noorwegen betekent optimaal genieten van je vrije tijd. Door het bijzondere verschijnsel van de Middernachtzon gaat in de lente en de zomer de zon in Noord Noorwegen niet onder. Ook in Zuid Noorwegen duren de dagen veel langer en is het ’s avonds om een uur of elf nog licht. Dus extra veel te zien en te beleven tijdens je Noorwegen avontuur.

Noord Noorwegen: het verre onbekende

De noordelijke provincies Finnmark, Troms en Nordland in de regio Noord Noorwegen zijn één voor één een bijzonder stukje Noorwegen. Het mag dan verder rijden zijn, maar een schitterende ervaring komt er voor terug. Hier maak je kennis met een spectaculaire en afwisselende natuur en je proeft de Arctische wereld. Grillig kustlandschap met bergen en fjorden maar ook witte stranden en prachtige baaien staan voor je klaar. Boven de poolcirkel ontwikkelt alles zich in enkele weken. Eindeloos licht en stijgende temperaturen zorgen voor een explosieve lente en zomer. Je kunt het gras bijna zien groeien!

Suggestie en tips voor Noord Noorwegen:

Noordkaap
De Noordkaap is het ‘toppunt’ van Europa. Hier vind je het veel gefotografeerde monument en het Noordkaap paviljoen. Dit is dé gedroomde plek om de Middernachtzon te zien en te genieten van het uitzicht over de Noordelijke IJszee.

Lofoten
De Lofoten is een eilandengroep voor de kust van Noorwegen met spitse bergtoppen, fjorden en inhammen. Op diverse ranglijsten aangeduid als de mooiste eilanden ter wereld. Kenmerkend zijn de karakteristieke visserplaatsjes en het Vikinghuis in Borg. Overnacht ook eens in een rorbu – een vissershut op palen boven het water.

Tromsø, Parijs van het Noorden
Tromsø is een stad waar veel te beleven valt. Gezellig wandelen en winkelen in het centrum. Kennis op doen in de diverse interessante museums. Lekker vis eten in één van de vele restaurants. Met de gondel omhoog om te genieten van een fantastisch uitzicht.

Kennis maken met de Sami
De Sami wonen van oudsher in Noord Noorwegen. Ze leven van toerisme, visserij maar vooral van de rendieren. Breng een bezoek aan Sápmí – een Samisch cultuurpark, luister naar hun traditionele muziek joik en bewonder hun klederdracht.

In deze special en op de website van het verkeersbureau van Noorwegen tref je meer informatie over dit vakantieland.

Deze special is gemaakt in samenwerking met het Noors Verkeersbureau. Naast eigen foto's is materiaal gebruikt van de volgende fotografen: Terje Rakke, Johan Wildhagen, Yngve Ask, Anders Gjengedal en Marte Kopperud.