Deel

0
Tweet about this url
Samen met de Sami

Samen met de Sami

Een ontmoeting met de Sami vergeet je niet snel meer. Bekijk zelf wat je wilt doen:
Ontmoet de Sami
Zie een Sami-samenleving
Ga op stap met de Sami

Ik stap de typische wigwam-vormige tent in, midden op de kale toendra. Boomstammen dienen als stoel, rendierhuid als kussen. Vader en zoon drinken een bessenthee bij het houtvuur. Hun roodblauwe kleding, inclusief muts, is sierlijk en kleurrijk. En ja, ze leven nog altijd zo. Ze beantwoorden de vraag zelf maar, omdat ze weten dat die leeft bij alle bezoekers.

Al hebben veel Sami ook een ‘gewoon’ stenen huis. Dit zijn de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. Ik wilde altijd al kijkje nemen in de wereld van de rendierhouders. Van oudsher leven ze met kuddes rendieren. In het voorjaar trekken de Sami met de dieren richting de Noordkaap. In de winter gaan ze weer terug naar het centrale deel. Als ze met de dieren leven, slaan ze daar ook ter plekke hun tent op.

Als toerist kun je bijvoorbeeld wandelen met de immense kudde. Wie wil kan helpen de rendieren te voeren, al is het in de zomer niet echt nodig. Als je durft, kun je meehelpen weggelopen rendieren te vangen. Wat niet eenvoudig is. En ze terug naar de groep te brengen. Ik voel me klein tussen zo’n grote groep dieren in een leeg landschap. De rendieren trekken zich weinig van me aan. Ze knabbelen vol overgave aan het jonge gras met af en toe een hap mos.

Het vangen en de buitenlucht maakt hongerig. De lunch bestaat uit vers rendiervlees dat je zelf boven het houtvuur moet roken. Ik moet het donkerrode vlees bij mijn oor houden: als het zachtjes sist is het gaar. En verse zalm. Daarnaast krijg ik gestampte veenbessen en brood geserveerd.

We raken aan de praat over de jarenlange onderdrukking van de Sami. En, gelukkig, de huidige opleving van hun cultuur. Vader Per legt zijn mobiele telefoon weg. Voor hem is het moderne leven handig en nuttig. Maar de rust en ruimte die hij in zijn achtertuin vindt veel belangrijker. Zijn zoon Rikr combineert die rust en ruimte met de drukte van school. Hij maakt zijn huiswerk, terwijl hij op de rendieren let. En ja, hij is trots om een Sami te zijn.

In de avond laat een oudere Sami een heuse ‘joik’ horen, een bijzondere (en bijna verloren gegane) manier van zingen. Ik versta er geen woord van, maar de klanken verdwalen in de ruimte om me heen. Het danst bijna als het poollicht. Alleen is het hartje zomer.

Of zou dat door de zelfgebrande alcohol komen van de Sami? Het is een perfecte afsluiting van een intense ontmoeting met de Sami. Misschien wel het meest unieke volk van Europa. En terecht trots.
Zomer in Noorwegen ,,Het voorjaar en de zomer: de beste tijd om Noorwegen te ontdekken. Dat hoorde ik van ervaren reizigers. Dus ging ik naar het overbekende Noorden en het veel minder bekende Fjell.''

Corno van den Berg

Waarom Noord Noorwegen?

Noorwegen is een modern en eigentijds land waar geschiedenis en tradities tegelijkertijd goed bewaard zijn gebleven. Van Kaap Lindesnes in het zuiden tot de Noordkaap in het uiterste noorden meet Noorwegen maar liefst 2518 kilometer. In dit langgerekte land valt bijzonder veel te zien en te beleven. Noorwegen is een land van contrasten en met een aantal unieke natuurwonderen zoals het Noorderlicht, de Middernachtzon en de fjorden. Het afwisselende landschap met hoge bergen, een lange kustlijn, diepe bossen en eindeloze vlaktes biedt ontelbare mogelijkheden voor 'ontdekkingsreizigers' om er op uit te trekken.

Een reis naar Noorwegen betekent optimaal genieten van je vrije tijd. Door het bijzondere verschijnsel van de Middernachtzon gaat in de lente en de zomer de zon in Noord Noorwegen niet onder. Ook in Zuid Noorwegen duren de dagen veel langer en is het ’s avonds om een uur of elf nog licht. Dus extra veel te zien en te beleven tijdens je Noorwegen avontuur.

Noord Noorwegen: het verre onbekende

De noordelijke provincies Finnmark, Troms en Nordland in de regio Noord Noorwegen zijn één voor één een bijzonder stukje Noorwegen. Het mag dan verder rijden zijn, maar een schitterende ervaring komt er voor terug. Hier maak je kennis met een spectaculaire en afwisselende natuur en je proeft de Arctische wereld. Grillig kustlandschap met bergen en fjorden maar ook witte stranden en prachtige baaien staan voor je klaar. Boven de poolcirkel ontwikkelt alles zich in enkele weken. Eindeloos licht en stijgende temperaturen zorgen voor een explosieve lente en zomer. Je kunt het gras bijna zien groeien!

Suggestie en tips voor Noord Noorwegen:

Noordkaap
De Noordkaap is het ‘toppunt’ van Europa. Hier vind je het veel gefotografeerde monument en het Noordkaap paviljoen. Dit is dé gedroomde plek om de Middernachtzon te zien en te genieten van het uitzicht over de Noordelijke IJszee.

Lofoten
De Lofoten is een eilandengroep voor de kust van Noorwegen met spitse bergtoppen, fjorden en inhammen. Op diverse ranglijsten aangeduid als de mooiste eilanden ter wereld. Kenmerkend zijn de karakteristieke visserplaatsjes en het Vikinghuis in Borg. Overnacht ook eens in een rorbu – een vissershut op palen boven het water.

Tromsø, Parijs van het Noorden
Tromsø is een stad waar veel te beleven valt. Gezellig wandelen en winkelen in het centrum. Kennis op doen in de diverse interessante museums. Lekker vis eten in één van de vele restaurants. Met de gondel omhoog om te genieten van een fantastisch uitzicht.

Kennis maken met de Sami
De Sami wonen van oudsher in Noord Noorwegen. Ze leven van toerisme, visserij maar vooral van de rendieren. Breng een bezoek aan Sápmí – een Samisch cultuurpark, luister naar hun traditionele muziek joik en bewonder hun klederdracht.

In deze special en op de website van het verkeersbureau van Noorwegen tref je meer informatie over dit vakantieland.

Deze special is gemaakt in samenwerking met het Noors Verkeersbureau. Naast eigen foto's is materiaal gebruikt van de volgende fotografen: Terje Rakke, Johan Wildhagen, Yngve Ask, Anders Gjengedal en Marte Kopperud.