Deel

0
Tweet about this url
Verdwaal in Fjell

Verdwaal in Fjell

De mogelijkheden om hier te wandelen zijn groot. Enkele tips:
Ontdek Fjell
Trek door Jotunheimen
Maak een gletsjertocht

Het is vroeg in de ochtend, alles is duidelijk nog in diepe rust. Wolken bedekken het decor, flarden mist hangen boven de struiken. Hmm, is dit het mooiste gebied ter wereld zoals je vaak hoort? De wandelschoenen zijn aan, net als het regenpak. Het weer kan mijn goede humeur niet verpesten. Vooralsnog.

Dit is Fjell Noorwegen, een relatief onbekend gebied. Een stuk natuur dat ingeklemd ligt tussen de steden Oslo en Trondheim. Al is ‘ingeklemd’ een overstatement. Want hier regeert Moeder Natuur, met harde hand. Wat in de diverse nationale parken goed te zien is. De mens is te gast. Ik voel me een soort Klein Duimpje in een reusachtige wildernis.

Fjell voelt als een immense speeltuin in de natuur. Waar je actief kunt zijn, op een ontspannen manier. Ik kijk om me heen. Dit is ruig Noorwegen, waar je letterlijk kunt verdwalen. Ook zonder de mist. Al laat de imposante Jotunheimen-gletsjer zich nog niet zien.

Gids Peder herkent mijn blik en begint fijntjes allerhande cijfers op te dreunen. Cijfers die er niet om liegen. In dit deel van Noorwegen alleen al is meer dan 6.000 vierkante kilometer natuur beschermd. En alles met diep respect voor Moeder Natuur. Al kun je die vreemde Noren niet altijd even serieus nemen.

Peder moet dan ook lachen als ik de beroemde ‘trollen’ noem. ,,Het was lang de gedachte hier dat trollen het karakteristieke landschap hebben gecreëerd. Sterker nog, er zijn nog mensen die het nog steeds geloven. Zij zien hun contouren vaak nog in de vormen van de diverse rotspartijen.” Zijn glimlach zegt genoeg.

Bij één van de blokhutten maakt gids Peder de lunch klaar. De visjes op het harde brood worden er op verwarmd en de verse koffie pruttelt. Hij wijst op de ‘risgrøt’, een soort rijstepap en de verse vruchtensap van diverse soorten bessen. Ook biedt hij gedroogd en gezouten vlees aan. Ik staar in het vuur, het indrukwekkende landschap werkt op me in. De rust en ruimte zijn overweldigend.

De lucht breekt open als we het pad vervolgen. De gletsjer doemt op, de stijgijzers moeten onder. Ik moet als een cowboy lopen, want anders blijf je in je broek haken. John Wayne zou jaloers op me zijn. Bijna zou me de moed in de schoenen zakken als ik de horizon van het ijs probeer te zoeken. ‘Eindeloos’, het is vandaag een woord met een extra lading.

Het zonnetje breekt door. Eerst nog wat waterig, maar al snel maken de wolken nederig plaats voor de zon. En krijgt de gletsjer het podium dat hij verdient. In gepaste stilte loop ik verder, al heb ik het gevoel dat een trol me vanuit de verte uitlacht omdat ik zo vreemd loop.
Zomer in Noorwegen ,,Het voorjaar en de zomer: de beste tijd om Noorwegen te ontdekken. Dat hoorde ik van ervaren reizigers. Dus ging ik naar het overbekende Noorden en het veel minder bekende Fjell.''

Corno van den Berg

Waarom Fjell Noorwegen?

Noorwegen is een modern en eigentijds land waar geschiedenis en tradities tegelijkertijd goed bewaard zijn gebleven. Van Kaap Lindesnes in het zuiden tot de Noordkaap in het uiterste noorden meet Noorwegen maar liefst 2518 kilometer. In dit langgerekte land valt bijzonder veel te zien en te beleven. Noorwegen is een land van contrasten en met een aantal unieke natuurwonderen zoals het Noorderlicht, de Middernachtzon en de fjorden. Het afwisselende landschap met hoge bergen, een lange kustlijn, diepe bossen en eindeloze vlaktes biedt ontelbare mogelijkheden voor 'ontdekkingsreizigers' om er op uit te trekken.

Een reis naar Noorwegen betekent optimaal genieten van je vrije tijd. Door het bijzondere verschijnsel van de Middernachtzon gaat in de lente en de zomer de zon in Noord Noorwegen niet onder. Ook in Zuid Noorwegen duren de dagen veel langer en is het ’s avonds om een uur of elf nog licht. Dus extra veel te zien en te beleven tijdens je Noorwegen avontuur.

Fjell Noorwegen: een natuurlijke uitdaging

Een echte aanrader is de regio Fjell Noorwegen in het oosten van het land. Fjell betekent berg in het Noors en die bergen zullen je in deze regio dan ook niet ontgaan. Besneeuwde bergtoppen, woeste rivieren en bruisende watervallen zijn slechts enkele voorbeelden van al het moois wat deze regio te bieden heeft. Een ‘wereld’ vol verrassingen, die je het beste zelf kunt ervaren.

Suggestie en tips voor Fjell Noorwegen:

Nationale parken

De Nationale parken in Fjell Noorwegen bieden een grote variatie van natuur, landschappen en flora en fauna. In Jotunheimen zie je de hoge bergen, eindeloze sneeuwvlakten en gletsjers. Je beklimt er bijvoorbeeld de hoogste berg van Noord-Europa, de Galdhøpiggen. Vanaf de top kijk je over een groot deel van het Noorse bergland. In Rondane kun je tussen de vele afgeronde bergtoppen heerlijk wandelen. De tochten van hut naar hut zijn een aanrader! In Dovrefjell is het de afwisseling van bergen en de grote vlaktes die dit gebied zo markant maakt. Hier kun je de muskusos of wilde rendierstammen tegenkomen.

Lekker actief

De natuur van Fjell Noorwegen ontdekken? Dat kan bijvoorbeeld op de fiets of mountainbike. Er zijn veel fietsroutes uitgezet, met name in Valdres. Maar je kunt natuurlijk ook gaan wandelen. Eenvoudige routes leiden je door bossen en langs meren. Maar natuurlijk kun je ook de bergtoppen beklimmen of met een gids een gletsjerwandeling gaan maken. Nog meer actie? Raften op een snelstromende rivier, kanoën op één van de vele meren of op snoek gaan vissen zijn een aantal andere actieve mogelijkheden die de regio biedt.

Olympische stad Lillehammer

Lillehammer, waar in 1994 de Olympische Winterspelen plaatsvonden, is het kloppende hart van Fjell Noorwegen. Met een autoloos centrum, leuke winkels, gezellige cafés en restaurantjes en enkele mooie musea, waaronder het bekende openluchtmuseum Maihaugen. In Fjell Noorwegen vind je ook karakteristieke staafkerken. De staafkerk van Lom is daarvan een sprekend voorbeeld.

In deze special en op de website van het verkeersbureau van Noorwegen tref je meer informatie.

Deze special is gemaakt in samenwerking met het Noors Verkeersbureau. Naast eigen foto's is materiaal gebruikt van de volgende fotografen: Terje Rakke, Johan Wildhagen, Yngve Ask, Anders Gjengedal en Marte Kopperud.