Deel

0
Tweet about this url
Doe de Wijn- en Tuinroute

Doe de Wijn- en Tuinroute

Wie optimaal wil genieten heeft diverse mogelijkheden:
Proef de Wijnroute
Ontdek Kaap-Hollandse architectuur
Zie het groen van de Tuinroute

Ik toost met een weelderige witte wijn, de zon gaat onder. Dit is wat de Zuid-Afrikanen liefdevol een 'sundowner' noemen. Een dagelijks terugkerend ritueel dat hoort bij de Wijnroute. Die vaak samengaat met de eveneens beroemde Tuinroute. Ook dit is het erfgoed van Zuid-Afrika. Met een Nederlands tintje, gezien het koloniaal verleden.

Het imposante huis hoort bij de wijngaard. Het gebouw stam uit de eind zeventiende tot midden achttiende eeuw. De eerste Nederlanders in dit land hadden een duidelijke voorliefde voor wijn en architectuur. In een geheel eigen stijl, die tegenwoordig Kaaps-Hollands wordt genoemd. Het bordes en de rijk versierde voorgevel met neoclassicistische (of zijn het barokke?) invloeden zijn imposant. Net als de witgepleisterde muren. De symmetrische opzet van het huis is bijna eng te noemen.

Vruchtbare valleien

Dit is Stellenbosch, een stad in het hart van het land. Al in 1679 gesticht door Simon van der Stel. De wijngaarden golven door het landschap, in een decor van bergen. De vruchtbare groene valleien worden niet alleen voor wijn, maar ook voor boomgaarden vol fruit gebruikt. Hier ontstond de Wijnroute in 1971. Het idee erachter is om bezoekers op een luchtige manier kennis te laten maken met de wereldberoemde Zuid-Afrikaanse wijnen. Waarmee je eigenlijk al in de ochtend moet beginnen.

Niets moet, alles mag. Dat is, ietwat vereenvoudigd, het motto voor wie de Wijnroute bezoekt. Die ruwweg van Stellenbosch langs Franschhoek, Tulbagh, Worchester, Robertson en Wellington voert. Je kunt op zoek gaan naar wijnen die je lekker vindt. Of onbekende druivensoorten proeven, mogelijk vind je de stevige smaak van een 'chenin blanc' ook lekker. Deze druif wordt namelijk het meest geteeld in dit land. Deze witte wijn wint meer en meer zieltjes.

Na een slok vraag ik aan andere toeristen hoe zij de Wijnroute beleven. Het standaardprotocol is: op hun gemak 3 à 4 wijnboerderijen bezoeken, alles aan horen over de teelt, de druiven, de zon en de voedselrijke bodem. Om daarna de wijnkelders te bekijken, en natuurlijk diverse wijnen proeven. Om deze verkenningstocht passend af te sluiten met een lunch. Al kun je er ook makkelijk een gehele dag zoet mee zijn.

Bloeiende bloemen

Terwijl een dag bij de Tuinroute veel te kort is: vijf is beter. Zeker ook omdat de naam eigenlijk verkeerd is. Dit is 210 kilometer lang ruige natuur langs de kust van Zuid-Afrika, tussen Kaapstad en Port Elizabeth. Waar het gehele jaar door bloemen bloeien. Wilde bloemen welteverstaan. Ik begin in Mosselbaai en reis op mijn gemak naar Stormsrivier in de Oost-Kaap.

Wandelend neem ik de vogelrijke lagunes bij Wilderness (what's in a name) en dwaal door het fynbos bij Knysna. De heuvels, die passend The Heads worden genoemd, voeren naar de idyllische stranden van Plettenberg Bay en eindigt in het Tsitsikamma Nationaal Park. Eén ding valt op: de Tuinroute behoort tot de meest populaire gebieden van Zuid-Afrika, maar rust ligt hier om elke hoek.
Op bezoek in Zuid Afrika Het zal je niet ontgaan zijn: het WK Voetbal is afgelopen. Maar het gastland Zuid-Afrika heeft meer te bieden. Een kennismaking met de bewoners: mens en dier.

Deze special is gemaakt in samenwerking met South African Tourism. Naast veel eigen foto's zijn foto's gebruikt van: Paul Mannix, Hermanus Backpackers, Michael Clarke en Tjeerd Wiersma.