Deel

0
Tweet about this url
Duik met een witte haai

Duik met een witte haai

Mijn ademt stokt. De blik is angstaanjagend. Vanuit het niets komt een witte haai van ruim vier meter aangezwommen. Recht op me af. Op het laatste moment buigt hij af. Langs de kooi. Oh ja, die kooi. Die mij beschermt. Al zegt mijn geweten iets anders. Welkom in Gansbaai, de witte haaienhoofdstad van de wereld.

Het is een opmerkelijke excursie. In een bootje vaar je naar Dyer Island, twee rotspartijen in zee. En, het leefgebied van de Kaapse pelsrob. Die hier met duizenden leven en hun jongen groot brengen. En laat dit dier nou net een favoriet maaltje van de witte haai zijn.

Documentaires

Hierdoor ligt Dyer Island op de vaste route van veel witte haaien. Het is de reden waarom mensen de eilanden juist meden, maar tegenwoordig is er meer respect voor deze intrigerende roofdieren. Waarschijnlijk ook door de vele documentaires op zenders als National Geographic en Discovery Channel.

Dobberend begint het wachten. Het kan vijf minuten duren, maar ook vijf uur totdat een haai opduikt. De golven zijn ruig, een van de toeristen wordt zeeziek en begint de vissen te voeren. De spanning is te snijden, iedereen maakt nerveuze grapjes.

Je hoopt een vin uit het water te zien komen, maar dan volgt al snel een heus twijfelmoment. Trek ik het speciale pak aan om het koude water in te gaan? Of kan ik het vanuit de boot ook goed zien? Een deelnemer durft de kooi niet in te gaan.

Ondanks het dikke rubberen pak is het water koud. Zeker in het gezicht dat niet beschermd is.Ik moet me eerst oriënteren. Het water is troebel. Mijn ogen wennen snel, maar niet snel genoeg. Een schim komt tevoorschijn. En is alweer weg voordat ik het in de gaten heb.

Gelukkig zwemt het dier nog een keer voorbij. Alsof hij inschat wat voor vlees hij in de kuip heeft. Maar deze vreemd uitgedoste toerist met duikbril is niet boeiend genoeg. Hij zwemt verder, extreem rustig. Het is zelfs gracieus te noemen.

Andere excursies

Zuid-Afrika is sowieso een land waar je bijzondere ontmoetingen met dieren kunt hebben. Zo kun je, ook in een kooi, zwemmen met krokodillen. De beruchte Nijlkrokodillen welteverstaan, die ook mens op hun menu hebben staan. Opnieuw voer voor adrenalinejunkies.

Het kan ook met 'goedaardige' dieren. Hermanus is misschien wel de beste plek ter wereld om walvissen te zien. In juni komen tientallen zuidkapers naar de kust om te paren. Vanaf het strand is het spektakel goed te zien, ik zie meerdere dieren op een afstand van slechts 25 meter. In de verte zie ik er nog negen. Ook hier word ik stil van, al is het van een andere orde.
Op bezoek in Zuid Afrika Het zal je niet ontgaan zijn: het WK Voetbal is afgelopen. Maar het gastland Zuid-Afrika heeft meer te bieden. Een kennismaking met de bewoners: mens en dier.

Laat je inspireren door …

Droomplekken.nl werkt graag samen met gerenommeerde reisaanbieders, die garant staan voor een selectie van bijzondere en kleinschalige hotels, prachtige rondreizen en verrassende excursies.

De reizen zijn nooit standaard en opgezet met oog voor het kleinste detail. Maatwerk en flexibiliteit is altijd de kracht van Kuoni geweest. Met vestigingen over de hele wereld heeft Kuoni al meer dan 100 jaar ervaring met het organiseren van de meest uiteenlopende reizen.  

Enkele voorbeeldreizen naar Zuid-Afrika:

11-daagse autoreis Highlights of Limpopo
Verken in een eigen auto de beroemde Panoramaroute, zoek de Big Five (en meer) in Kruger Nationaal Park, maak een wandelsafari met een gids en zie Pretoria.

20-daagse groepsreis Best of South-Africa
Wandel door Soweto, duik Kruger in, zie Pretoria en het natuurpark Hluhluwe, ontdek Johannesburg en Pretoria, proef wijnen op de Wijnroute en bezoek Robbeneiland, Kaapstad en de Tafelberg.

23-daagse camperreis South Africa by Camper
Pak de camper en rij van Johannesburg, via Kruger Nationaal Park en Swaziland naar Kaapstad. Zie de rijkdom van Zuid-Afrika en reis in absolute vrijheid.

Deze special is gemaakt in samenwerking met South African Tourism. Naast veel eigen foto's zijn foto's gebruikt van: Paul Mannix, Hermanus Backpackers, Michael Clarke en Tjeerd Wiersma.