Deel

0
Tweet about this url
Ga zelf op safari in Kruger

Ga zelf op safari in Kruger

Wie Kruger bezoekt kan meer excursies maken. Een paar tips:
Volg een parkwachtercursus
Maak een safari op een olifant
Bestuur zelf een jeep

Ik stap zelf achter het stuur van de jeep. En rij in de vroege ochtend het wereldberoemde natuurpark in. Overal hoor ik geluiden, de natuur ontwaakt. Dit is safari in optima forma.

Veel toeristen gaan met een gids en een groep. En natuurlijk zie je met een gids meer dieren, maar als ik zelf de olifant, giraffe of luipaard spot geeft dat meer voldoening. Veel meer.

De zandwegen slingeren door het landschap. Dit is het 'bushveld', struiken met centimeters lange doornen. Overal, al duiken af en toe open plekken of waterpartijen op. Die niet alleen handig zijn door het weidse zicht, maar ook veel door dieren worden gebruikt. Ik zet de motor af bij een meertje.

Ontbijtbox

Een groepje helmparelhoenders laat luidruchtig weten dat ze aanwezig zijn. Een paartje visarenden zoekt vanuit een hoge boom naar een ontbijtje. Een Nijlkrokokodil warmt zich op in de zon, terwijl een vijftal koedoes iets verderop hun dorst lessen. Vanuit hun ooghoeken houden ze het dodelijke reptiel angstvallig in de gaten. Ik open de thermosfles met koffie en pak een vers broodje uit de ontbijtbox. Als mens hebben wij het veel makkelijker.

Kruger is niet zomaar een Droomplek. Het behoort al meer dan een eeuw tot de meest bekende safarigebieden in Afrika. Met een rijk verleden. En een grote toekomst. Het natuurgebied staat op het punt om het grootste ter wereld te worden. In 2002 werden er vergevorderde plannen gepresenteerd om het park over de Zuid-Afrikaanse grens uit te breiden met andere nationale parken in Zimbabwe en Mozambique. De naam is er al: Great Limpopo Transfrontier Park.

Het is vooral goed nieuws voor de dieren. Met name voor roofdieren als jachtluipaard en Afrikaanse wilde hond. Sterker nog, wetenschappers hopen er op dat de 'grote trek' die nu in Tanzania en Kenia te zien is, ook hier weer terug keert. Bij de Grote Trek volgen miljoenen dieren als zebra's en gnoes de regenbuien in dit immense gebied, want die zorgen voor vers gras. Wat te boek staat als het grootste natuurspektakel ter wereld.

Het blijft een raar gezicht. Plots duikt er een metershoog hek op, midden in de natuur. Langzaam maar zeker worden deze hindernissen opgeruimd. Daarnaast zijn er al meer dan duizend dieren verplaatst naar andere gebieden, zodat ze vast kunnen wennen. Wetenschappers hopen dat de migratie dan weer terug keert bij dieren als blauwe gnoes, zebra's en antilopen. Kruger wordt dan een van de eerste echt grensverleggende natuurgebieden ter wereld.

Parkwachterscursus

Wie graag meer wil leren over wat hij ziet, kan een speciale cursus volgen. Het is een soort parkwachterscursus. Waarbij je van alles leert over de dieren (en planten) en met name hoe alles met elkaar is verbonden in Kruger. Zo leer ik van alles over diergedrag, de rol van de diverse seizoenen en hoe je dieren kunt 'tracken'. Wat een sport op zich is. Ook komen (terecht) de minder mooie kanten voorbij, zoals stroperij. Terwijl ook de rol van het groeiende toerisme duidelijker wordt, wat zowel veel geld als problemen oplevert.

De hoogte valt me toch nog tegen als ik er op klim. De Afrikaanse olifant is beduidend groter dan zijn Aziatische familielid. En lange tijd was dit dier moeilijker te dresseren. Inmiddels is het ook mogelijk om in Afrika een olifantensafari te maken, waaronder in Kruger. Althans, in het park zelf mag het niet, maar in de omliggende natuurreservaten wel. Op de rug van het dier waggel je langs allerlei dieren. Ik zie impala's (het fastfood van roofdieren), gnoes, zebra's en beerbavianen. Die allemaal ontzag tonen voor het grootste dier van Afrika. Ik ook.
Op bezoek in Zuid Afrika Het zal je niet ontgaan zijn: het WK Voetbal is afgelopen. Maar het gastland Zuid-Afrika heeft meer te bieden. Een kennismaking met de bewoners: mens en dier.

Laat je inspireren door …

Droomplekken.nl werkt graag samen met gerenommeerde reisaanbieders, die garant staan voor een selectie van bijzondere en kleinschalige hotels, prachtige rondreizen en verrassende excursies.

De reizen zijn nooit standaard en opgezet met oog voor het kleinste detail. Maatwerk en flexibiliteit is altijd de kracht van Kuoni geweest. Met vestigingen over de hele wereld heeft Kuoni al meer dan 100 jaar ervaring met het organiseren van de meest uiteenlopende reizen.  

Enkele voorbeeldreizen naar Zuid-Afrika:

11-daagse autoreis Highlights of Limpopo
Verken in een eigen auto de beroemde Panoramaroute, zoek de Big Five (en meer) in Kruger Nationaal Park, maak een wandelsafari met een gids en zie Pretoria.

20-daagse groepsreis Best of South-Africa
Wandel door Soweto, duik Kruger in, zie Pretoria en het natuurpark Hluhluwe, ontdek Johannesburg en Pretoria, proef wijnen op de Wijnroute en bezoek Robbeneiland, Kaapstad en de Tafelberg.

23-daagse camperreis South Africa by Camper
Pak de camper en rij van Johannesburg, via Kruger Nationaal Park en Swaziland naar Kaapstad. Zie de rijkdom van Zuid-Afrika en reis in absolute vrijheid.

Deze special is gemaakt in samenwerking met South African Tourism. Naast veel eigen foto's zijn foto's gebruikt van: Paul Mannix, Hermanus Backpackers, Michael Clarke en Tjeerd Wiersma.