Deel

0
Tweet about this url
Zoek Mandela's voetsporen

Zoek Mandela's voetsporen

Op talloze plaatsen in Zuid-Afrika kun je zien welke rol Nelson Mandela heeft gespeeld:
Sta stil bij Robben Island
Bezoek een township
Zie Mandela's huis

Het rode huis staat midden in een doodgewone straat in Soweto. Vanuit dit stadsdeel van Johannesburg begon een heuse revolutie. En het is het 'thuis' van Nelson Mandela. Net als zijn cel op Robbeneiland waar hij 27 jaar vast zat.

Mandela is de vleesgeworden 'hoop' en een icoon voor de onderdrukte mens. Zijn oude huis is een soort bedevaartsoord geworden. De foto's aan de muur van het huis laten de lange strijd tegen de apartheid in al zijn rauwheid zien.

Blanke overheersers

Ze vertellen het verhaal van Mandela en zijn droom voor een vrij land. Lange tijd leidde Mandela de protesten tegen de blanke overheersers. Maar in stilte protesteren werd altijd met geweld beantwoord. In 1979 pikte de bevolking van Soweto het niet meer nadat de student Hector Pieterson was doodgeschoten.

De weinig verhullende foto van de stervende jongen die wordt weggedragen door een man hangt er nog. Hij werd prompt uitgeroepen tot World Press Photo. Waardoor de aandacht op de problematiek alleen maar toenam. En de wereld beeld kreeg bij alle berichtgeving over wat er hier gebeurde. Lopend door Mandela's huis is het moeilijk voor te stellen hoe het leven destijds moet zijn geweest.

Tegenwoordig schijnt hier de zon, ook figuurlijk. Ik wandel door de wijk en zie hoe deze behoorlijk is opgeknapt. Een oude buurvrouw van Mandela zit op een bankje naar de toeristen te kijken. Ze maakt graag een praatje over het weer, de toeristen en het verleden. Daar waar haar trots ooit volledig geknakt was, is deze tegenwoordig helemaal terug. Sterker dan ooit.

De rondleiding met een plaatselijke gids leidt ook langs het deel dat met recht nog een sloppenwijk te noemen is. Enigszins ongemakkelijk voel ik me wel. En vooral om een foto te maken, al vinden de kinderen het leuk om te poseren. Ik vraag me af wat er van hen wordt. Deze rondleiding kost een paar euro, dat wordt verdeeld onder de inwoners. Genoeg stof tot nadenken.

Mandela's cel

De veerboot naar Robbeneiland zit in de vroege ochtend nog niet te vol. Langzaam doemt de wereldberoemde rots voor de kust van Kaapstad op boven de golven. Toeristen praten volop met elkaar, over hun reiservaringen tot nu toe. Hoe groot is het contrast bij de cel van Mandela, die bekend stond als gevangene nummer 46664. Het is muisstil, alleen de wind laat zich horen. Het kleine kamertje, de spijlen in het raampje en de in de muur gekraste tekens spreken voor zich.

Zuid-Afrika wordt meestal als rondreis bezocht. Waar zowel Soweto als Robbeneiland goed inpassen, ook al is het zware kost. Hier is wereldgeschiedenis geschreven. Niet alleen voor Zuid-Afrika, maar voor de gehele wereld. Mooi om te zien en te beleven. Reserveer de veerboot wel vooraf, om teleurstelling te voorkomen.
Op bezoek in Zuid Afrika Het zal je niet ontgaan zijn: het WK Voetbal is afgelopen. Maar het gastland Zuid-Afrika heeft meer te bieden. Een kennismaking met de bewoners: mens en dier.

Laat je inspireren door …

Droomplekken.nl werkt graag samen met gerenommeerde reisaanbieders, die garant staan voor een selectie van bijzondere en kleinschalige hotels, prachtige rondreizen en verrassende excursies.

De reizen zijn nooit standaard en opgezet met oog voor het kleinste detail. Maatwerk en flexibiliteit is altijd de kracht van Kuoni geweest. Met vestigingen over de hele wereld heeft Kuoni al meer dan 100 jaar ervaring met het organiseren van de meest uiteenlopende reizen.  

Enkele voorbeeldreizen naar Zuid-Afrika:

11-daagse autoreis Highlights of Limpopo
Verken in een eigen auto de beroemde Panoramaroute, zoek de Big Five (en meer) in Kruger Nationaal Park, maak een wandelsafari met een gids en zie Pretoria.

20-daagse groepsreis Best of South-Africa
Wandel door Soweto, duik Kruger in, zie Pretoria en het natuurpark Hluhluwe, ontdek Johannesburg en Pretoria, proef wijnen op de Wijnroute en bezoek Robbeneiland, Kaapstad en de Tafelberg.

23-daagse camperreis South Africa by Camper
Pak de camper en rij van Johannesburg, via Kruger Nationaal Park en Swaziland naar Kaapstad. Zie de rijkdom van Zuid-Afrika en reis in absolute vrijheid.

Deze special is gemaakt in samenwerking met South African Tourism. Naast veel eigen foto's zijn foto's gebruikt van: Paul Mannix, Hermanus Backpackers, Michael Clarke en Tjeerd Wiersma.