Ischigualasto en Talampaya - Evolutie van dino's

Achtergronden

Ischigualasto en Talampaya behoren tot de belangrijkste vindplekken van fossielen van dinosaurussen ter wereld. Hier zijn botten van minimaal zeventien soorten landdieren gevonden.

Ischigualasto en Talampaya vormen een van de belangrijkste vindplekken van fossielen van dinosaurussen ter wereld. In dit deel van Argentinië zijn talloze primitieve dinosauriërs en krokodilachtigen gevonden. Bijzonder zijn de therapsiden, oftewel prehistorische dieren die kenmerken van zowel zoogdieren als reptielen hebben. Hier wordt het evolutieverhaal gestaafd met bewijs. En geregeld herschreven. In een landschappelijk decor om 'u' tegen te zeggen.

In dit deel van Zuid-Amerika is opvallend weinig vegetatie te vinden. Er staan (alleen in Talampaya) her en der diverse soorten cactussen en kleine struiken, maar meer niet. Desondanks leven er nog veel dieren. De meeste zijn lastig te vinden; de temperatuur overdag is te hoog, waardoor veel van hen pas tegen de avond op pad gaan.

Wie hier rondwandelt, kan zich moeilijk voorstellen dat in dit droge gebied ooit vele bloemen en bomen hebben gestaan. Wetenschappers hebben achterhaald dat het klimaat van toen te vergelijken is met het huidige savanneklimaat in Afrika. Ook hier hebben ooit grote grasvlaktes met hier en daar plukken bos overheerst. En water is altijd voorhanden geweest in dit voormalige leefgebied van talloze dinosaurussen.

Hier zijn honderden fossielen van zeventien soorten landdieren bloot gelegd.

Tegenwoordig zijn het twee immense vindplaatsen van fossielen. Ischigualasto en Talampaya liggen in een woestijngebied in het noordwesten van Argentinië. De afgelopen jaren zijn de twee gebieden met elkaar verbonden. Ze vormen zo een aaneengesloten natuurpark dat een bijzonder kijkje in het verre verleden van de wereld biedt. Een gebied dat maar liefst 604 km2 omvat.

Het aantal fossielen hier is fascinerend. De afgelopen decennia zijn in dit gebied honderden fossielen van minimaal zeventien verschillende soorten landdieren bloot gelegd. Waarschijnlijk liggen er nog honderden fossielen verborgen in de rotsen. Daarnaast zijn er talloze versteende planten en bomen gevonden, die een goed beeld van de vegetatie en het toenmalige klimaat geven. Totdat het noodlot toesloeg.

Veel rotsen eroderen totdat er uiteindelijk niets meer van over is.
Piers Canadas
Wetenschappers denken dat minimaal één vulkaanuitbarsting (en mogelijk meerdere) voor een immense aslaag heeft gezorgd. Zo is het toenmalige landschap en haar bewoners in een oogwenk ten onder gegaan. En zodoende beschermd tegen weersinvloeden van buitenaf, waardoor de meeste skeletten intact zijn gebleven. Zelfs de voetstappen van dinosaurussen zijn nog te zien. Omdat de fossielen tot de oudste ter wereld behoren en nog in goede staat zijn is dit de droom voor onderzoekers.

De eerste opgravingen zijn hier al in 1930 gedaan. In eerste instantie hebben de wetenschappers slechts versteende planten gevonden. Maar het grote aantal soorten heeft wel meteen de rijkdom van de vindplaats aangeduid. In 1946 is er een cynodont gevonden, een dier dat zowel trekjes van een reptiel als een zoogdier heeft. De wetenschappelijke wereld stond op zijn kop. En de vondst zette de deur open voor andere onderzoekers en velen volgden. Soms met heftige discussies tot gevolg, met name over de evolutie van reptiel naar zoogdier.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Ischigualasto en Talampaya: een Droomplek.

Informatie: Ischigualasto en Talampaya in Argentinië behoort tot de belangrijkste vindplaatsen van dinosaurussen. De botten van deze dieren zijn hier op talloze plaatsen gevonden. Een woest gebied met veel hoogtepunten waar je goed kunt wandelen.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De beroemde Valle de la Luna, of maanvallei.
  2. De Canyon van Talampaya, waar rode kliffen van 200 meter hoog te zien zijn.
  3. De diverse musea tonen informatie over de vele uitgestorven dieren hier.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Ischigualasto en Talampaya - Evolutie van dino's

Ischigualasto en Talampaya - Evolutie van dino's

Ontdek de 10 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zoek fossielen van dino's in het zand. En help wetenschappers met hun speurtocht. Verken ook de vreemde Maanvallei.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.