Ischigualasto en Talampaya - Evolutie van dino's

Beschermd & Onderzoek

Hieronder zie je wat archeologen en paleontologen tot nu toe hebben ontdekt. Maar de speurtocht gaat verder.

Inca's

De rotstekeningen in het gebied slaan vooral op dieren.
Tristan

Maar er zijn hier ook begraafplaatsen en overnachtingplaatsen van de Inca's gevonden. In het park zijn tevens rotstekeningen van voormalige bewoners gevonden. Deze gaan terug tot de tijd van Inca's, zo'n 600 v. Chr. tot de komst van de Spanjaarden.

De meeste zijn geometrisch van aard en bestaan uit veel rechte lijnen, maar ook afbeeldingen van mensen. Soms statisch van vorm, soms op jacht. Ook dieren zijn terug te vinden, zoals de guanaco, een familielid van de lama. Ook zijn er tekeningen waarbij het lijkt alsof er een directe relatie is tussen mens en dier. Tevens blijkt uit onderzoek dat de Inca's hier zochten naar goud, en dit net buiten de parken ook vonden.

Ansilta- en Huarpesindianen

In Talampaya zijn meer dan dertig plekken ontdekt met overblijfselen van voormalige bewoners. Zowel van de Ansilta- als de Huarpes-cultuur, dit waren jagers/verzamelaars die hier al 5.000 jaar geleden rondliepen. Er zijn onder meer diverse werktuigen en pijlpunten gevonden.

Andescondor

De afgelopen decennia zijn er, onder meer in Argentinië, fokprogramma's gestart om de Andescondor weer heer en meester in de natuur te laten worden. Diverse dieren zijn uitgezet, die ook geregeld Ischigualasto en Talampaya aandoen.

Stroperij

Het gebied wordt geregeld geteisterd door illegale rovers die jacht maken op de fossielen van allerlei dieren. Deze leveren op de zwarte markt duizenden (en soms tienduizenden) euro’s op. Parkwachters voeren geregeld patrouilles uit, maar het gebied is te groot. Daarnaast zijn sommige delen moeilijk toegankelijk. Zodra een ontdekking is gedaan, wordt dat gebied 'verzegeld'.

Fossielenonderzoek

Dit relatief onbekende gebied heeft talloze records op zijn naam staan. Wetenschappers hebben hier de afgelopen decennia de meest diverse en complete fossielencollectie uit het Trias (245-208 miljoen jaar geleden) blootgelegd. Het is de enige plek in de wereld waar een compleet tijdperk terug is te vinden. En hier is ook de oudste dino ooit gevonden. En talloze voor leken onbekende dieren met mooie namen als Herrerasaurus en Eoraptor lunensis. Het gebied staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Opvallend genoeg worden fossielen van dinosauriërs in dit gebied niet het vaakst gevonden. Sterker nog, ze vormen slechts 6 procent van alle vondsten. Therapsiden (prehistorische dieren met kenmerken van zowel zoogdieren als reptielen) en krokodilachtigen worden hier nog steeds in grote getale gevonden. Onderzoek moet verder uitwijzen hoe de evolutie tussen de diverse soorten is ontstaan.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Ischigualasto en Talampaya: een Droomplek.

Informatie: Ischigualasto en Talampaya in Argentinië behoort tot de belangrijkste vindplaatsen van dinosaurussen. De botten van deze dieren zijn hier op talloze plaatsen gevonden. Een woest gebied met veel hoogtepunten waar je goed kunt wandelen.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De beroemde Valle de la Luna, of maanvallei.
  2. De Canyon van Talampaya, waar rode kliffen van 200 meter hoog te zien zijn.
  3. De diverse musea tonen informatie over de vele uitgestorven dieren hier.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Ischigualasto en Talampaya - Evolutie van dino's

Ischigualasto en Talampaya - Evolutie van dino's

Ontdek de 10 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zoek fossielen van dino's in het zand. En help wetenschappers met hun speurtocht. Verken ook de vreemde Maanvallei.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.