Los Glaciares NP - De machtige gletsjers van de Andes

Beschermd & Onderzoek

Los Glaciares is voor wetenschappers essentieel om klimaatmodellen te bestuderen. Hieronder de belangrijkste onderzoeken, onder andere ook naar de eerste mensen die hier hebben gewoond.

Jagers/verzamelaars

Wetenschappers hebben weinig bewijzen van vroegere bewoning door mensen gevonden. De eerste overblijfselen stammen van de laatste 4.000 jaar. Deze rotstekeningen gaan vooral over dieren, mensen en andere minder eenvoudig te verklaren symbolen. Overblijfselen van de eerste bewoners (de voorouders van de huidige Tehuelche) zijn alleen in de lagere delen van de bergen gevonden. Deze werden bewoond door jagers/verzamelaars die veel rond trokken op zoek naar voedsel. Van hen is ook bekend dat ze guanaco's, de wilde voorloper van de lama, hebben gedomesticeerd.

Fossielen

In dit gebied zijn talloze fossielen gevonden. Waaronder hele bijzondere, want dit deel in het hart van Zuid-Amerika was ooit een zee. Zo zijn er naast dinosaurussen ook fossielen van oesters gevonden. Wetenschappers zijn nog steeds bezig te onderzoeken welke dieren hier ooit hebben geleefd.

Klimaatverandering

Wie wandelt op het ijs moet soms grote scheuren bedwingen.
Martin Kolesar

Wetenschappers doen op talloze gletsjers onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering. Met name de Perito Moreno doet de geleerden verbazen. Deze groeit als een van de weinigen nog, terwijl de meeste gletsjers in de gehele wereld krimpen. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe dit fenomeen kan worden verklaard. Al lijkt het er op dat deze gletsjer de laatste jaren niet meer groeit, maar gelijk in omvang blijft.

Meer info:

Werelderfgoed

Los Glaciares is een park dat als 'landschappelijk fraai' wordt beschouwd. Het decor wordt bepaald door kleurrijke graniettorens van de Andes met mooie namen als de Cerro Fitzroy (3.405 meter) en Cerro Torre (3.128 meter). Het ijs, de meren en de bossen zorgen voor een contrastrijk kleurenspel. Het park werd in 1981 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Los Glaciares NP - De machtige gletsjers van de Andes

Los Glaciares NP - De machtige gletsjers van de Andes

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Sta voor de beroemde Perito Moreno-gletsjer. En ga klimmend en klauterend het ijs op. Of stap op een catamaran.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.