Valdés - Waar orka's aan land komen

Achtergronden

Valdés is uniek in de wereld. Het schiereiland kent een bijzondere ligging, terwijl de stroming in de zee zorgt voor een ongekende rijkdom aan dieren.

De beelden gingen de gehele wereld over. Orka's die in patrouilles langs de kust jagen. En letterlijk het strand op komen om jonge manenrobben te pakken. Dit is Valdés (het wordt ook wel Valdéz genoemd). Het is een 4.000 km2 groot schiereiland in Argentinië. Een broedkamer voor talloze wilde dieren, opvallend genoeg met een beperkte bescherming.

Een hartverscheurend tafereel dat Valdés meteen op de kaart zette bij natuurliefhebbers. Maar het heeft meer. Zo heeft het de grootste pinguïnkolonie buiten Antarctica. Walvissen (zuidkapers) komen hier massaal hun jongen baren. Het zijn slechts enkele hoogtepunten die hier te beleven zijn.

Aan de langgerekte zandkust hebben zich veel wilde dieren gevestigd.

Valdés ligt aan de Atlantische kust in het midden van Argentinië en is extreem rijk in dierenleven. Dit gebied laat de andere kant van Zuid-Amerika zien, aangezien de meeste mensen vooral denken aan de Amazone of de Andes. De ligging is hierbij allesbepalend. Het schiereiland wordt gevormd door de baaien 'Golfo de San Matías' in het noorden en 'Golfo Nuevo' in het zuiden.

Een smalle landtong verbindt het eiland met het vasteland. Met name aan de langgerekte zandkust hebben zich door de eeuwen heen veel wilde dieren gevestigd. Sommigen leven naast elkaar, anderen zijn van elkaar afhankelijk. Ook op de achterliggende graslanden is volop leven te vinden. Het landschap is opvallend vlak en kent een beperkte vegetatie. Het klimaat is extreem droog door de vele uren zon en de constante wind.

Opvallend zijn de diverse zoutmeren. Eén daarvan ligt 35 meter onder de zeespiegel. Het is daarmee het laagste punt van Zuid-Amerika. En andere bijzonderheid zijn de zandduinen ten zuiden van Puerto Madryn. Met achter de zandduinen steile kliffen, zoals hier op veel plekken te zien is.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Valdés - Waar orka's aan land komen

Valdés - Waar orka's aan land komen

Ontdek de 13 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie orka's het strand op komen om zeeberen te pakken. Vaar tussen walvissen, dolfijnen en pinguïns. En ga hier snorkelen...
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.