Valdés - Waar orka's aan land komen

Beschermd & Onderzoek

Diverse natuurorganisaties proberen dit bijzondere gebied te beschermen. Terwijl wetenschappers veel onderzoek doen naar diergedrag. Hieronder de meest belangrijke resultaten. En de problemen.

Orka's

Orka's patrouilleren vaak langs de kust als de manenrobben jongen hebben.
Axel Cabela

De orka's rond Valdés vertonen opmerkelijk gedrag. De dieren hebben door de jaren heen geleerd hoe ze manenrobben van het strand moeten plukken. Waarbij ze letterlijk het strand op komen. En dus met hun hele lichaam uit het water komen. Om met prooi en al daarna, onhandig bewegend over het zand, de zee weer op te gaan. Dit fenomeen wordt niet op andere plaatsen gezien (hooguit bij hoge uitzondering), waardoor wetenschappers denken dat de dieren het zichzelf hebben geleerd. En dat de ouders het aan hun jongen overbrengen.

Wereld Natuur Fonds

De Argentijnse overheid geeft het gebied nog steeds slechts een beperkte bescherming. Mede door de jarenlange landbouw in het gebied. Toeristen brengen tegenwoordig zoveel geld in het laatje dat algehele bescherming langzaam dichterbij komt. Het Wereld Natuur Fonds is al jaren actief in dit gebied. Ze kopen land aan en proberen met de overheid duurzaam beleid te ontwikkelen.

Daarnaast wordt geprobeerd booteigenaren te overtuigen van bepaalde gedragscodes bij het walvis- en dolfijntoerisme. Ook wordt geprobeerd de huizenbouw op diverse plekken te beperken. Met name op plekken waar dieren paren, hun jongen krijgen of hun voedsel zoeken. Ook zijn er plannen om vervuiling tegen te gaan en om het toerisme te regelen.

Werelderfgoed

Valdés is door de UNESCO sinds 1999 verkozen tot Werelderfgoed. Daarmee kreeg het gebied opnieuw wereldwijde aandacht, maar ook de conflicten tussen mens en dier werden toen ineens duidelijk. Jarenlang was met het land weinig tot niets te beginnen. Mede daarom is nog een groot deel intact gebleven. Door de jaren heen hebben landeigenaren grote stukken opgekocht. Vooral om schapen te houden. Nu het toerisme explosief toeneemt, wordt de roep om regels luider.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Valdés - Waar orka's aan land komen

Valdés - Waar orka's aan land komen

Ontdek de 13 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie orka's het strand op komen om zeeberen te pakken. Vaar tussen walvissen, dolfijnen en pinguïns. En ga hier snorkelen...
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.