Madidi NP - Mix van Andes en Amazone

Achtergronden

Madidi is niet erg bekend, maar dit is volgens geleerden mogelijk het rijkste natuurgebied van heel Zuid-Amerika. De jungle is het leefgebied van indianen en talloze dieren.

Volgens wetenschappers is Madidi één van de meest rijke gebieden ter wereld. Zowel wat dierenleven als plantenleven betreft. Met indrukwekkende cijfers: elf procent van alle vogels ter wereld kan je er zien. Het is de plek waar de Andes overgaat in de Amazone, oftewel besneeuwde bergen die overgaan in nevelwoud en via droge wouden uiteindelijk uitmonden in laagland regenwoud en pampa.

Het regenwoud en het hoger gelegen nevelwoud van Madidi is moeilijk toegankelijk. Het biedt voor talloze dieren een schuilplaats. Maar de diversiteit is hier extreem en de aantallen nog relatief groot dat je altijd wel wat tegen komt. Met sommige bijzondere dieren. De lijst met dieren is zolang, dat je bij een bezoek er bijna altijd wel een paar bijzondere tegen komt. In het gebied leven ook diverse indianenstammen, die voor een groot deel nog hun traditionele leefwijze hebben behouden. Dit is Zuid-Amerika op zijn wildst.

Dit is Zuid-Amerika op zijn wildst.

Madidi is een relatief jong park, het is pas in 1995 opgericht. Het bijzondere eraan is dat het diverse aangrenzende landschappen beschermt. Het berglandschap wordt beheerst door de 6.424 meter hoge Illampu, maar er zijn in dit deel meer zesduizenders. Het regenwoud is met name primair regenwoud, oftewel onaangetast door de mens. De grasvlaktes op de pampa zijn een overblijfsel van hoe bijna heel Zuid-Amerika er duizenden jaren geleden uitzag.

Het nationale park ligt in Bolivia en reikt tot Peru. Maar feitelijk loopt het daar nog door, want in Peru grenzen diverse natuurgebieden direct aan Madidi. Het is relatief onbekend bij toeristen, maar ook bij wetenschappers. De vondst van een nieuwe apensoort een paar jaar geleden heeft voor veel ophef gezorgd. Daarnaast leven er diverse soorten nachtaapjes, maar deze kleine nachtdieren worden zelden gezien. In het water leven zes soorten krokodillen, meer dan op welke plaats ook ter wereld.

Het altijd groene regenwoud van Madidi in de vroege ochtend.
Pattrön
Bij veel wetenschappers dringt langzaam het besef door dat Madidi misschien wel het ecologisch rijkste gebied van heel Zuid-Amerika is. Het hart van het gebied is nog niet door wetenschappers onderzocht. Geregeld worden nieuwe expedities georganiseerd. Madidi is dus één van de laatste echte wildernissen ter wereld.

De vondst van een nieuwe apensoort en mogelijk zelfs een Bigfoot maakt Madidi mysterieus. Het regenwoud is ontoegankelijk en heeft nog talloze geheimen. Wie weet wat je tegen komt? Geregeld wordt er een vergelijking met bijvoorbeeld Manu Nationaal Park in Peru gemaakt. Maar Madidi is nu al de overtreffende trap, omdat er meer soorten dieren leven.

Wetenschappers hebben tot nu toe 700 diersoorten en meer dan 1.000 vogelsoorten geteld. Daarnaast zijn er 274 soorten bomen en 4.739 soorten planten in dit gebied gezien. Waaronder zo'n 100 soorten orchideeën en bromelia's. De verwachting is dat aan deze lijstjes de komende jaren nog wel wat soorten worden toegevoegd.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Madidi NP: een Droomplek.

Informatie: Wetenschappers denken dat Madidi één van de meest rijke natuurgebieden is. En niet alleen van Zuid-Amerika, maar ter wereld. Madidi is een nationaal park en loopt van Bolivia tot de grens aan Peru. Het is goed te combineren met een bezoek aan de zoutvlakte van Salar de Uyuni.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Het nevelwoud en de pampa is nog aangetast door de mens.
  2. Ideaal voor natuurliefhebbers die willen wandelen en wilde dieren willen zien.
  3. Indianenstammen als Tacana, de Quechua, de Araona en de Leco.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Madidi NP - Mix van Andes en Amazone

Madidi NP - Mix van Andes en Amazone

Ontdek de 10 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Verken de jungle en zoek onbekende dieren. Ga op nachtsafari. Vind de vele kaaimannen. En vang zelf piranha's.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.