Madidi NP - Mix van Andes en Amazone

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de diverse indianenstammen die hier leven. Maar ook over het onderzoek naar jaguars en bigfoot. En de bedreigingen die Madidi kent.

Indianen

Madidi wordt al lang bewoond door de mens. In dit gebied leven van oorsprong zeven indianenstammen; waaronder de Tacana (in het oosten), de Quechua (in het westelijke deel), de Araona in het noorden en de Leco in het zuiden. Door de recente oprichting van het park zijn de oorspronkelijke bewoners ineens met toeristen in aanraking gekomen.

Meer info:

Eco-toerisme

Ook in Madidi leer je diverse overlevingstechnieken. Onder meer hoe je vers water kunt vinden.
Gerardo Diego Ontiveros

Om hun cultuur te bewaren zijn inmiddels diverse initiatieven ontwikkeld. Zo hebben de Tacana-indianen van het dorp San José de Uchupiamonas geld gekregen van de Boliviaanse overheid om een eco-lodge op te zetten. Met verschillende redenen. Onder meer ook om de oorspronkelijke bewoners ervan te overtuigen dat toerisme de toekomst is.

In Chalalán gaan alle opbrengsten die de toeristen binnen brengen naar de lokale bewoners en ze zijn met recht trots op hun cultuur en hun land. De lodge is gebouwd met natuurlijke materialen uit het woud. De lodge ligt idyllisch aan het Chalalán-meer.

Bedreigingen

Overigens zijn er diverse bedreigingen voor dit paradijs. Naast ontbossing en vervuiling is er een plan van de Boliviaanse overheid om een waterkrachtcentrale te bouwen vlakbij Rurrenabaque, waardoor 750 km2 regenwoud onder water zou lopen. Hierdoor zou het leefgebied van bijvoorbeeld de lokale bevolking verdwijnen, net als de flora en fauna. Inmiddels is het plan op de lange termijn geplaatst, maar nog niet van de tekentafel verdwenen.

Bigfoot

In Madidi doen al langere tijd verhalen de ronde over een Bigfoot of reuzenaap. De lokale bevolking vertellen elkaar al decennialang verhalen over een immense aap, die hier zou moeten leven. Ergens in 1920 was er een foto gemaakt van een soort slingeraap, maar dan groter. In 2001 publiceerde de Engelse schrijver Simon Chapman een boek over zijn speurtocht naar het dier in Madidi. Hij vond het mysterieuze wezen uiteindelijk niet. Maar daarmee is de legende niet ontkracht.

Jaguar-onderzoek

De jaguar heeft voor veel mensen een enorme aantrekkingskracht. Deze 'top-predator' leidt een verborgen bestaan, maar moderne technieken maken zijn leven langzaam inzichtelijk. In Madidi zijn de afgelopen jaren studies geweest met talloze bewegingscamera's. Waardoor het leven van deze dieren langzaam in beeld is gekomen. Duidelijk is dat de dieren grote afstanden afleggen. En daarbij ook af en toe bij mensen in de buurt komen. Ze leven graag in de buurt van water, en niet alleen in regenwouden zoals vaak wordt gedacht.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Madidi NP: een Droomplek.

Informatie: Wetenschappers denken dat Madidi één van de meest rijke natuurgebieden is. En niet alleen van Zuid-Amerika, maar ter wereld. Madidi is een nationaal park en loopt van Bolivia tot de grens aan Peru. Het is goed te combineren met een bezoek aan de zoutvlakte van Salar de Uyuni.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Het nevelwoud en de pampa is nog aangetast door de mens.
  2. Ideaal voor natuurliefhebbers die willen wandelen en wilde dieren willen zien.
  3. Indianenstammen als Tacana, de Quechua, de Araona en de Leco.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Madidi NP - Mix van Andes en Amazone

Madidi NP - Mix van Andes en Amazone

Ontdek de 10 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Verken de jungle en zoek onbekende dieren. Ga op nachtsafari. Vind de vele kaaimannen. En vang zelf piranha's.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.