Salar de Uyuni - Grootste zoutvlakte van de wereld

Beschermd & Onderzoek

Hieronder staan de belangrijkste onderzoeken die in dit gebied zijn uitgevoerd. Zowel naar de eerste mensen, de dieren die hier leven als de geologie.

Lama-achtigen

Salar de Uyuni is een rustplaats voor veel dieren. Waaronder ook de vicuňa. Dit dier is een kameelachtige en familie van de lama, alpaca en guanaco. Wetenschappers vechten nog steeds om de indeling van de diverse soorten. Tegenwoordig wordt aangenomen dat de alpaca afstamt van de vicuňa en de lama de gedomesticeerde versie is van de guanaco. De vicuňa is de kleinste van allemaal en leeft in groepjes op de hoogvlakte. Het is bruin van kleur, met een lichtere buik.

De Inca's hebben het dier vereerd, terwijl de Spanjaarden het daarna bijna hebben uitgeroeid. De wol is erg gewild en wordt als beste van de gehele wereld beschouwd. De vicuňa heeft de twijfelachtige eer om het eerste beschermde dier van heel Zuid-Amerika te zijn. De beroemde vrijheidsstrijder Simón Bolívar zorgde daar in 1825 eigenhandig voor. Waardoor ze nu nog steeds rondlopen, ook hier in Salar de Uyuni.

Mummies

De doden liggen er in Coquesa nog net zo bij als ze zijn begraven. Deze vrouw overleed aan kanker zo'n 3.000 jaar geleden.
Ann-Kathrin

Het klimaat in Salar de Uyuni is ideaal voor het mummificeren van mensen. De voorlopers van de Inca's begonnen er al honderden jaren geleden mee. In dit extreem droge deel liggen ook nu nog lichamen van mensen in grotten. Het beste voorbeeld is het dorpje Coquesa. Overigens hebben wetenschappers ook mummies in holtes op de diverse bergen gevonden.

Onderzoek op de diverse lijken heeft bijzondere dingen aan het licht gebracht. Zoals een vrouw die al 3.000 jaar geleden stierf aan een vorm van kanker. Veel wetenschappers denken overigens dat nog niet alle mummies zijn gevonden die ooit in dit gebied zijn begraven.

Inca's

Bij de Inca's denken de meeste mensen meteen aan Peru. Maar hun rijk omvatte ooit bijna de gehele westkant van Zuid-Amerika. En ook in Salar de Uyuni en omgeving hebben de Inca's eeuwenlang geleefd. Wetenschappers hebben op diverse plaatsen overblijfselen gevonden, zowel werktuigen als mummies. Ze leefden in harmonie met de natuur en maakten bijvoorbeeld al gebruik van de zeer zachte wol van vicuña's.

Geologisch onderzoek

De afgelopen jaren heeft de Boliviaanse overheid grondig onderzoek gedaan naar de bodem van Salar de Uyuni en omgeving. Lange tijd zijn wetenschappers er van uit gegaan dat de bodem onder al het zout erg vlak was, maar dit blijkt tegen te vallen. Sterker nog, het zout neemt zelfs vormen over. Grote onderliggende rotsblokken die diep onder het zout liggen, zorgen aan de oppervlakte voor heuvels. Het zout vult dus niet de tussenliggende gaten, maar 'golft' mee.

Meer info:

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Salar de Uyuni: een Droomplek.

Informatie: De zoutvlakte(s) van Salar de Uyuni in Bolivia is de grootste ter wereld. Zeer geschikt om te wandelen (waaronder ook de Tunupa-vulkaan), te fietsen of om het per jeep te verkennen. In je kunt er goed kamperen.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Het zouthotel in Uyuni is ideaal voor een bijzondere overnachting.
  2. Cementerio de Trenes, de beroemde 'begraafplaats van treinen'.
  3. Hier leven dieren als flamingo's, haasmuizen, vicuña en nandoe.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Salar de Uyuni - Grootste zoutvlakte van de wereld

Salar de Uyuni - Grootste zoutvlakte van de wereld

Ontdek de 17 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Verken de grootste zoutvlakte ter wereld. Zie de onvoorstelbare weerspiegeling na een regenbui. En slaap in een zouthotel.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.