Iguazú-watervallen - De schoonheid van water

Achtergronden

Iguazú spreekt tot de verbeelding. Maar hoe 'immens' is Foz de Iguazú ten opzichte van bijvoorbeeld de Victoria- en Niagarawatervallen? Iguazú heeft daarnaast regenwoud, vol leven.

De wereldberoemde watervallen van Iguazú (of Foz de Iguazú) moet je zien om te geloven. Op de grens van Argentinië, Paraguay en Brazilië storten maar liefst 270 (kleine) watervallen zich in de Paraná-rivier. En dat over een lengte van 2.7 kilometer. Liggend in een immens regenwoud, dat zeker ook het ontdekken waard is.

Al eeuwenlang spreekt Iguazú tot de verbeelding. Diverse ontdekkingsreizigers hebben verhaald over deze immense zee van water. Maar zij hebben destijds ook gerept over het indrukwekkende oerwoud waar het in ligt. Iets waar veel bezoekers tegenwoordig aan voorbij gaan, ze lopen direct naar de watervallen en merken nauwelijks de omgeving op. Terwijl het decor juist deze plek zo bijzonder maakt. De beroemde Zuid-Amerikaanse jungle loopt hier tot aan de watervallen en de groene muur is de thuisbasis voor opvallend veel dieren.

De indrukwekkende watervallen worden omsloten door de altijd groene jungle.

Wie deze waterexplosie intensief wil beleven moet zowel de Braziliaanse als Argentijnse kant bezoeken. De beste manier is een complete dagtrip in Argentinië (voor de thrill) en een halve dagtrip in Brazilië (voor de foto’s). Tussen veel watervallen zie je de ontelbare kleine eilandjes liggen. De wandeling over het water aan de Argentijnse kant met als toetje de rand van de waterval is uniek en ook wel confronterend. Het is geen plek voor angst…

Bij dit soort bezienswaardigheden worden vaak titels als 'grootste' en 'breedste' geclaimd. En een vergelijk met de Victoria-watervallen in Afrika en de Niagara-watervallen op de grens van de VS en Canada is dan ook logisch. Foz is met 2.7 kilometer een stuk breder dan de bijna 1.6 kilometer van de Victoria-watervallen. Zelfs als je de diverse eilandjes tussen de watervallen niet meetelt. En de drie Niagara-watervallen zijn bij elkaar opgeteld nog geen kilometer breed.

De 'Garganta do Diablo' vanaf de Braziliaanse zijde. Boven het water scheren roetgierzwaluwen.
Florian Knorn
Maar, bij hoogwater hebben de Victoria-watervallen geen tusseneilandjes, waardoor het dan de grootste aaneengesloten waterval ter wereld is. In volume winnen de Victoria-watervallen ook. Volgens wetenschappers stort na hevige regenval maar liefst 9 miljoen liter per seconde de diepte in. Bij Iguazú is dat 'slechts' 6,5 miljoen liter. Maar de records zijn weer gelijk: net iets meer dan 12 miljoen liter per seconde.

Winnen de Niagara-watervallen dan helemaal geen titel? Jawel, al is het eigenlijk geen record. Zowel de Iguazú- als de Victoria-watervallen fluctueren erg afhankelijk van het seizoen. Bij de Niagara-watervallen is de toevoer het gehele jaar redelijk constant, al is het in totaal veel minder dan bij de andere twee. De hoogste waterval ter wereld is overigens Angel Falls in het nationaal park Canaima in Venezuela. Deze is slechte enkele meters breed, maar wel 979 meter hoog …

Door het veelvuldige water kent Iguazú een rijke flora. Aan de waterrand groeien planten en bomen die zich hebben aangepast aan het vele water. Daaronder zit ook een kleine boom, 'copaifera officinalis' die bekend staat om zijn hars dat voor kleefstoffen wordt gebruikt. Ook grassen hebben zich aan de omstandigheden aangepast. Ze zijn tussen de rotsen en het water te zien.

De indrukwekkende watervallen worden omsloten door de altijd groene jungle. Wie oplet kan diverse soorten orchideeën en bromelia's op de boomstammen vinden. Aan het einde van de winter (begin augustus) bloeit het Surinaams groenhart in fel paars.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Iguazú-watervallen: een Droomplek.

Informatie: De watervallen van Foz de Iguazú (ook vaak Iquazú genoemd) op de grens van Brazilië en Argentinië zijn volgens velen de mooiste watervallen ter wereld. Ideaal om rond te wandelen. Wie een rondreis langs de hoogtepunten van Zuid-Amerika maakt, moet Iguazú eigenlijk wel bezoeken.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Je kunt bijna bovenop de diverse watervallen staan.
  2. Zowel vanuit Brazilië als Argentinië zijn ze eenvoudig te bekijken.
  3. Het omliggende regenwoud geeft Iguazú een bijzonder decor.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Iguazú-watervallen - De schoonheid van water

Iguazú-watervallen - De schoonheid van water

Ontdek de 11 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Hap naar adem bij de Devil's Throat. Laat je kletsnat regenen in een boot. Bezoek zowel Argentinië als Brazilië. Of bekijk ze te paard.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.