Iguazú-watervallen - De schoonheid van water

Beschermd & Onderzoek

Dat Iguazú bijzonder is werd al snel erkend. Hieronder uitleg over de beschermingsmaatregelen en de belangrijkste onderzoeken die hier zijn uitgevoerd.

Katachtigen

Van 1990 tot 1999 leidde onderzoeker Peter Crawshaw een grootschalig onderzoek naar katachtigen in het Braziliaanse deel. Talloze dieren kregen een zender om. Al snel werd duidelijk dat veel dieren werden afgeschoten door met name boeren en stropers. Nog steeds wordt er onderzoek gedaan in het gebied naar de katachtigen, ook al is over de huidige status van de katten weinig bekend.

Het park (zowel het Argentijnse als Braziliaanse deel) biedt volgens officiële publicaties een schuilplaats aan minimaal vijf kattensoorten:

Jaguar, dit is de absolute heerser. Maar over hun aantal is weinig bekend. De andere katachtigen zijn: poema, jaguarundi, ocelot en margay. De laatste vier worden wel geregeld waargenomen, in ieder geval de pootafdrukken in het bos.

Meer info:

Guarani-indianen

In het stadje Puerto Iguazu in Argentinië kun je nog tekeningen van de Guarani zien.
Alittlefishy/

De oorspronkelijke bewoners, de Guarani-indianen, noemden het gebied al 'Yguasu', wat 'groot water' betekent. Maar de vraag is of ze het over dezelfde locatie hadden. Volgens wetenschappers zijn de watervallen door de eeuwen heen maar liefst 28 kilometer opgeschoven tot hun huidige locatie. Het water slijt continu delen van het onderliggende basaltsteen af en vormt zo nieuwe wegen. Van de oorspronkelijke bewoners is weinig meer te vinden.

Werelderfgoed

Het gebied staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Opvallend genoeg staat alleen de Argentijnse kant op de lijst, de Braziliaanse kant wordt niet meegerekend. De reden is simpel, Argentinië had de UNESCO verzocht het gebied op te nemen in de lijst van Werelderfgoederen en Brazilië niet. De basis vormt dan ook het nationale park in Argentinië. Door deze constructie wordt tevens het omliggende regenwoud in Argentinië tot het Werelderfgoed gerekend.

Nationaal park

Om de rijkdom te beschermen is zowel het deel in Brazilië, als het deel in Argentinië uitgeroepen tot nationaal park. Het lijkt er op alsof de Argentijnen meer werk van het beschermen maken dan de Brazilianen. Toeristen geven aan in het Argentijnse deel meer dieren te zien, terwijl wetenschappers opmerken dat de inbreuk op het bos veel beperkter in Argentinië.

Brazilië:
Iguacu National Park
Opgericht in 1936. Het beschermde gebied is maar liefst 170.000 hectare groot.
Argentinië:
Iguazú National Park
Opgericht in 1935. Het park is 49.000 hectare groot, met daar omheen een buffer van 6.000 hectare.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Iguazú-watervallen: een Droomplek.

Informatie: De watervallen van Foz de Iguazú (ook vaak Iquazú genoemd) op de grens van Brazilië en Argentinië zijn volgens velen de mooiste watervallen ter wereld. Ideaal om rond te wandelen. Wie een rondreis langs de hoogtepunten van Zuid-Amerika maakt, moet Iguazú eigenlijk wel bezoeken.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Je kunt bijna bovenop de diverse watervallen staan.
  2. Zowel vanuit Brazilië als Argentinië zijn ze eenvoudig te bekijken.
  3. Het omliggende regenwoud geeft Iguazú een bijzonder decor.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Iguazú-watervallen - De schoonheid van water

Iguazú-watervallen - De schoonheid van water

Ontdek de 11 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Hap naar adem bij de Devil's Throat. Laat je kletsnat regenen in een boot. Bezoek zowel Argentinië als Brazilië. Of bekijk ze te paard.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.