Pantanal - Op safari in Zuid-Amerika

Achtergronden

Het is het grootste moerasgebied ter wereld. En 5 x zo groot als Nederland. En de Pantanal is de Amazone de baas als het gaat om diversiteit aan planten en dieren.

De Pantanal is het grootste moerasgebied ter wereld. En nog relatief onbekend. Dit juweel is bijvoorbeeld zijn veel bekendere broertje de Amazone de baas als het gaat om diversiteit aan planten en dieren. Het herbergt talloze bijzondere dieren, met als absoluut hoogtepunt de jaguar. Het dier laat zich hier geregeld zien.

De Pantanal (wat 'groot moeras' betekent) is de naam voor het complete moerasgebied in het westen van Brazilië. Een klein deel ligt in Bolivia en Paraguay. Over de omvang van het gebied wordt nog steeds gediscussieerd. Meestal wordt een omvang van zo’n 210.000 km2 aangehouden. Dat is ruim vijf keer zo groot als Nederland.

De Pantanal wordt vaak vergeleken met Oost-Afrika, de bakermat van de safari.

Ter vergelijking: het is negen keer zo groot als het beroemde Okavango-moeras in Botswana. Maar dat is een moerasdelta, terwijl de Pantanal slechts één keer per jaar overstroomt. Feitelijk is de Pantanal dan ook geen moeras, maar een immens overstromingsgebied. Dat twee seizoenen kent, een droog en een nat seizoen.

Jaarlijks valt er hier zo'n 1.500 mm regen, maar het gebied dankt zijn bestaan vooral aan de regendruppels die honderden kilometers verderop vallen. En via de Paraguay-rivier de Pantanal bereiken. Het waterpeil van deze rivier stijgt jaarlijks enkele meters, waardoor graslanden en bossen tijdelijk veranderen in een groot moeras. Compleet met eilandjes, meren en watergangen.

De combinatie van vruchtbare grond, zonlicht en het water zorgt voor veel begroeiing. Wetenschappers hebben in de Pantanal meer dan 3.500 soorten bomen en plantensoorten geteld. In de overstroomde delen staan vooral carana-palmen. De hogere zandgronden herbergen vooral diverse ficussoorten en acuri-palmen.

Het kenmerkende landschap van de Pantanal.
Jancsik Andras
De planten en bomen trekken op hun beurt weer veel dieren aan. De Pantanal wordt vaak vergeleken met Oost-Afrika, de bakermat van de safari. Volgens hen komen in de Pantanal net zoveel roofdieren, reptielen en grote vogels voor. Alleen het aantal zoogdieren is minder, veel minder. Maar, de Pantanal heeft wel de grootste verzameling krokodilachtigen ter wereld, zo'n tien miljoen …

En alles is hier 'groot'. Hier leeft het grootste knaagdier ter wereld (de capibara), de grootste papegaai (hyacintara), de grootste ooievaarsoort (jabiroe) en de grootste ottersoort (reuzenotter) en qua formaat de grootste jaguars.

Toepasselijk zijn hier dan ook veel grote boerderijen, fazenda's genoemd. Hier leven de Pantaneiros, de lokale cowboys. De geharde jongens zorgen voor de vele koeien en paarden die hier worden gehouden. Geregeld brengen ze de dieren naar droge grond met vers gras, wat soms bij hoog water voor hachelijke situaties zorgt. Een ding is duidelijk, hier is de mens te gast.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Pantanal: een Droomplek.

Informatie: De Pantanal in Brazilië is het grootste moerasgebied ter wereld. Ideaal voor een safari in Zuid-Amerika; wandelend of in een jeep. Bij een reis langs de hoogtepunten van Brazilië moet dit natuurgebied ook meerdere dagen worden bezocht.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Dieren als hyacintara, reuzenmiereneter, groene anaconda en veel meer.
  2. De cowboys of 'Pantaneiros' werken hier nog met vee.
  3. Hier heb je volgens kenners de grootste kans een jaguar te zien in het wild.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Pantanal - Op safari in Zuid-Amerika

Pantanal - Op safari in Zuid-Amerika

Ontdek de 13 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Ga op safari in Zuid-Amerika. Zoek jaguars in het wild, hier heb je de beste kans. En rij paard met de Pantaneiros.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.