Rio de Janeiro - Copacabana, carnaval en Christusbeeld

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over het Nederlands verleden. Maar ook over het immense stadspark van Rio, dat tot het relatief onbekende Mata Atlântica behoort.

Hoofdstad

Rio de Janeiro is overigens niet de hoofdstad van Brazilië, zoals veel toeristen denken. In 1822 werd de staat Brazilië onafhankelijk verklaard en werd Rio de Janeiro wel de hoofdstad. Maar in 1960 kwam daar een eind aan. De totaal nieuw gebouwde stad Brasilia kreeg toen alle bestuurlijke rechten. Maar Rio is nog wel overduidelijk de culturele én toeristische hoofdstad van Brazilië.

Wereldwonder

Het beeld van Christus de Verlosser (of Cristo Redentor) is in 2007 tot één van de nieuwe wereldwonderen uitgeroepen door het publiek. Dit nadat de overheid, maar ook talloze organisaties hadden opgeroepen om op het beeld te stemmen via internet. Wat op talloze plaatsen ter wereld ook gebeurde voor hun lokale favorieten.

Meer info:

Nederlanders

Rio de Janeiro kent een opvallend Nederlands verleden. De ontdekkingsreiziger Olivier van Noort is in 1599 als eerste Nederlander de wereld rond gevaren. Tijdens zijn reis heeft de Rotterdammer onder meer ook Rio de Janeiro bezocht, waar destijds fel strijd werd geleverd met de Portugezen. Tegenwoordig zijn in nog drie wijken een herinnering aan Van Noort te vinden. De bijnaam van Van Noort was 'Le Blonde'; de wijk Leblon is een verbastering daarvan. En dus ook Praia Leblon. De Portugezen noemden het type schip van Van Noort een urca, tegenwoordig is dit ook een naam van een wijk in Rio. De naam van de wijk Flamengo stamt af van het Vlaams, mede omdat de meeste mensen het verschil tussen Hollanders en Vlamingen niet kenden.

Slavenhandel

Rio de Janeiro was lang een plek waar slavernij heel gewoon was. Vanuit Afrika werden massaal slaven naar de stad gebracht. Dit begon al in het koloniaal verleden, zo rond 1532 en eindigde pas in 1888. Volgens officiële berekeningen zijn er in die periode meer dan 3.6 miljoen slaven naar Rio gebracht. Mede daarom hebben veel inwoners van de stad een Afrikaanse achtergrond. En wordt met Oud & Nieuw in sommige delen van de stad de Afrikaanse godin van de zee 'Yemanjá' geëerd.

Mata Atlântica

Het Parque Nacional Tijuca is een groene oase in de stad.
Rato Fujão

Mata Atlântica is een kustbos dat ooit de gehele kuststrook in het oosten van Zuid-Amerika heeft bedekt. Dit  kustbos bevat talloze bijzondere planten- en diersoorten. Het kustbos van Tijuca is slechts één van de overgebleven delen, dat rondom Rio de Janeiro ligt. Het stadsbos ligt onder andere rond de toppen van de Corcovado-rots en het Suikerbrood.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Rio de Janeiro: een Droomplek.

Informatie: Een reis naar Rio de Janeiro in Brazilië is meer dan carnaval, de Copacabana, voetbal, het Christusbeeld en favela's. Wandelen door de stad toont je een beeld van Zuid-Amerika in al zijn diversiteit. En laat een ander beeld zien dan bijvoorbeeld de hoogtepunten Pantanal, Bonito of Iguazú.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Het dagelijkse leven in de stad in al zijn schoonheid en lelijkheid.
  2. Het Christusbeeld, één van de nieuwe zeven wereldwonderen.
  3. Het grootste stadspark ter wereld, onderdeel van het beroemde Mata Atlântica.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Rio de Janeiro - Copacabana, carnaval en Christusbeeld

Rio de Janeiro - Copacabana, carnaval en Christusbeeld

Ontdek de 23 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Vier feestend Rio's carnaval. Beleef nieuwjaar op de Copacabana. Zie Christus bij zonsondergang. En ontdek de 'churrascaria'.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.