Atacama-woestijn - De droogste plek op aarde

Beschermd & Onderzoek

Naar de bewoners van de Atacama is veel onderzoek gedaan. Zowel naar de menselijke als de dierlijke bewoners. die veel verrassingen hebben opgeleverd.

Flamingo's

De flamingopopulaties in Atacama worden door biologen nauwlettend gevolgd. Decennialang werd er intensief op deze dieren gejaagd, met name vanwege de veren. Wetgeving (en menselijke controles) heeft hieraan een halt toegebracht. Daarnaast zijn flamingo's erg gevoelig voor veranderingen in hun leefgebied. Veel onderzoek wordt gedaan naar de trekroutes van deze dieren (waarover nog opvallend weinig bekend is) en alle obstakels die ze daarbij tegen komen.

Atacameños

Voor zover wetenschappers hebben kunnen achterhalen zijn de Atacameños-indianen de oudste bewoners van het gebied. Ze leefden vooral in de oases, waar bergwater boven het aardoppervlak uitkwam. Opgravingen gaan terug tot 15.000 jaar geleden, maar echt veel is er over deze beginperiode niet bekend. Dit volk begon rond het begin van onze jaartelling vaste nederzettingen te bouwen. Volgens wetenschappers bereikte de cultuur rond de 12e eeuw haar hoogtepunt. Met name door geïrrigeerde landbouw (wat bijzonder is in deze omgeving) en fraai handwerk als keramiek en weverij. Deze cultuur ging uiteindelijk ten onder aan die van de Inca’s.

Geogliefen

In het noorden van de Atacama hebben wetenschappers honderden geogliefen gevonden. Volgens wetenschappers zijn de tekeningen tussen 600 en 1.500 voor Christus gemaakt. Maar net als bij de beroemde Nazca-lijnen in Peru is niet precies bekend door wie, waarschijnlijk door de Atacameños, maar zeker is dat niet. De oeroude zandschilderingen zijn altijd in de buurt van oude handelsroutes gevonden; tegenwoordig zijn er diverse zandschilderingen langs de PanAmerican-snelweg te zien. De afbeeldingen zijn soms mensen, maar ook (vreemde) helmen dragende figuren, hemelse gebeurtenissen en onbekende tekens. De beste voorbeelden liggen in de buurt van de stad Iquique, zo’n 389 kilometer van San Pedro de Atacama.

Inca's

Volgens wetenschappers hebben de diverse koningen van de Inca's veel expansiedriften gekend. Waarbij ze continu op zoek waren naar nieuw land. In 1471 werd ook de Atacama-woestijn veroverd. Het was voor hen een vijandig gebied, maar desondanks werden talloze families van ver buiten dit gebied gedwongen om hier te gaan wonen. Dit om de handelroutes en de weinige oases te beheren. Overblijfselen daarvan zijn onder meer gevonden in Calama, Catarpe, Turi, Río Grande en Chiu Chiu. In 1536, na 70 jaar, werden de Inca's overwonnen door de Spanjaarden.

Huidige bewoners

Door het gebrek aan regen wonen er tegenwoordig nog steeds weinig mensen in dit deel van Chili. De bewoners van het dorpje Chungungo aan de kust hebben halverwege de jaren negentig een ingenieuze vinding gedaan. Ze hingen boven hun huizen fijnmazige verticale netten op om de dichte ochtendmist (het enige voorhanden zijnde zoetwater) op te vangen. Het water druppelt langs de draden van het net in opvangbekkens vanwaar het naar de huizen wordt verspreid. Dit idee vindt inmiddels navolging in andere droge gebieden in Peru, Ecuador en Zuid-Afrika en Namibië.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Atacama-woestijn: een Droomplek.

De Atacama-woestijn (Atacama-Desert) in het noorden van Chili is de droogste plek ter wereld. Hoogtepunten: diverse heetwaterbronnen en vulkanen. San Pedro de Atacama is meestal de uitvalsplek voor toeristen die de Atacama bezoeken.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De Valle de la Luna (Maanvallei) is de meest bekende plek.
  2. El Tatio zijn met 4.200 meter de hoogste warmwaterbronnen ter wereld.
  3. De diverse soorten flamingo's van de Atacama laten zich veel zien.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Atacama-woestijn - De droogste plek op aarde

Atacama-woestijn - De droogste plek op aarde

Ontdek de 20 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Sta stil bij heetwaterbronnen in de woestijn. Zie de kleurenpracht van vulkanen. En ontmoet vele flamingo's.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.