Paaseiland - Speuren naar een verloren volk

Beschermd & Onderzoek

Paaseiland behoort tot de grootste mysteries ter wereld. Hieronder de belangrijkste onderzoeken en ontdekkingen tot nu toe.

Jacob Roggeveen

Roggeveen was de eerste blanke die het eiland aandeed. Tijdens zijn bezoek in 1722 zag hij dat de oorspronkelijke bewoners de beelden bij zonsopgang aanbaden. En omdat hij er op 1e paasdag arriveerde noemde hij het Paaseiland. Een naam die nu overal ter wereld wordt gebruikt, maar feitelijk net zo vaag is als veel op dit eiland.

Blanken

Met de komst van de blanken gingen alle tradities van de oorspronkelijke bewoners en de taal verloren. En nu moet de archeologie uitkomst brengen. De oudste beelden zijn ondertussen gedateerd rond 600 na Christus, maar er blijven nog veel raadsels. Over de Vogelman, de langoren en de kortoren, en de religie. En al decennialang wordt eenzelfde vraag gesteld: hoe zijn die stenen hier gekomen? Het is maar de vraag of het verhaal van Rapa Nui en haar bewoners ooit helemaal duidelijk zal worden.

Vogelmancultus

Onduidelijk is hoe de Vogelmancultus zich verhoudt met de tot dan toe geldende verering van de voorouders. De archeologe Georgia Lee doet al sinds 1981 onderzoek naar het verloren volk. Zij denkt dat de oorspronkelijke inwoners zijn overwonnen door een roversvolk van buitenaf. Mogelijk van andere eilanden in het Stille Oceaangebied. Vogelmanfiguren zijn ook bekend van bijvoorbeeld Samoa en Sepik in Nieuw-Guinea.

Restauratie

De scherpe lijnen van de meeste Moai's komen pas uit als je er naast staat.
Gentileza CPT

Om de kracht van de Moai's te laten zien, zijn de laatste decennia talloze Moai's weer overeind gezet. En weer op hun Ahu, een soort voetstuk, geplaatst. Daarmee heeft Paaseiland weer wat van haar glans terug gekregen. De Amerikaanse archeoloog William Mulloy heeft talloze Moai-beelden gerestaureerd, maar er zijn ook Chileense en Japanse archeologen geweest die hier veel werk hebben verricht.

Meer info:

Rapa Nui

De oorspronkelijke bewoners worden tegenwoordig Rapa Nui genoemd. Dit betekent letterlijk 'grote rots' in het Polynesisch. De naam komt van Tahitiaanse zeelieden, die het eiland al rond 1900 zo hebben genoemd. Tegenwoordig gebruiken de inwoners die naam zelf ook. Voor het eiland, de taal en voor hun eigen volk. Eerdere gebruikten ze de naam 'Te Pito o Te Henua'. Wat vrij vertaald 'De Navel van de Wereld' betekent.

Het enige dat nog over is van de Rapa Nui is de kunst. De Rapa Nui gebruikten de hardste soorten basalt als werktuig. Hiermee werden de ruwe vormen gecreëerd. Obsidiaan (vulkanisch glas) werd gebruikt om fijn te sculpturen. De Moai zelf werden gemaakt van vulkanisch tufsteen, een veel zachtere steensoort. Dit werd bij Rano Raraku, aan de oostkant van het eiland, gewonnen.

Soms achterhalen wetenschappers onderdelen uit het leven van de Rapa Nui. Omdat het eiland inmiddels kaal is wist niemand hoe de stenen vervoerd werden. Recent pollenonderzoek heeft aangetoond dat op het eiland in het verleden grote en kleine palmbomen groeiden. Sommige hadden een stam van 45 centimeter. Die konden als 'rollers' worden gebruikt. Ook gebruikten de bewoners ze als hefbomen voor de loodzware stenen.

Schrift op planken

Het ingewikkelde schrift van de oorspronkelijke bewoners.
Gentileza CPT

De Rapa Nui gebruikten ook een soort schrift; bestaande uit een soort hiërogliefen. Het wordt Kohau Rongorongo genoemd en werd op planken ingekerfd. Dit schrift is tot op heden nog niet ontcijferd. Ook is de rol ervan onbekend. Het kan zowel gebruikt zijn om boodschappen te versturen of om gedurende de slavenhandel de tradities op te schrijven zodat ze niet zouden uitsterven. Volgens wetenschappers bestaan er nog 21 'planken'.

Werelderfgoed

In 1935 werd al een groot deel van het eiland tot Nationaal Park verklaard. De UNESCO besloot pas in 1995 dat Paaseiland tot de Werelderfgoederen behoort. Wat relatief laat is. De reden daarvan is simpel. De overheid van Chili had het eiland nog niet eerder voorgedragen voor deze titel. Pas na aandringen van diverse archeologische organisaties stemde de Chileense overheid er mee in.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Paaseiland: een Droomplek.

Informatie: Paaseiland is vooral beroemd vanwege de Moai's. De beroemde standbeelden van de oorspronkelijke bewoners vormen absolute hoogtepunten. De geschiedenis van 'kortoren' en 'langoren' die hier leefden is bizar. Het dorp Hanga Roa is het vertrekpunt voor de meeste toeristen.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Ahu Tahai (de oudste Moai), Ahu Te Pito Kura (de grootste) en Rano Raraku (de bouwplek).
  2. Op Ahu Tongariki vindt je het grootste aantal Moai's van Paaseiland.
  3. De rotstekeningen, waaronder de Vogelman, van Rano Kau.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Paaseiland - Speuren naar een verloren volk

Paaseiland - Speuren naar een verloren volk

Ontdek de 21 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Krijg ontzag voor de Moai's, loop hier rond in de nacht en ontdek de kort- en langoren. Of feest mee op het Tapati festival.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.