Torres del Paine NP - Ultieme wildernis in Patagonië

Beschermd & Onderzoek

In Torres del Paine wordt al decennialang onderzoek gedaan naar dieren. En, recent, ook naar de gevolgen van de opwarmende aarde. Hieronder ook informatie over de Aonikenk-indianen en de herintroductie van Andescondors.

Aonikenk-indianen

De bergen van Torres del Paine werden eerst bewoond door de Aonikenk-indianen. Zo goed als heel Patagonië vormde hun leefgebied. Deze opvallend lange mensen leefden onder barre omstandigheden. Tijdens hun nomadenbestaan leefden ze voornamelijk van de jacht op guanaco's en nandoes. Maar ook is bekend dat ze vissen vingen en vruchten en planten verzamelden. Hun kleding en tenten waren gemaakt van guanacohuiden. Over het lot van hen is weinig bekend, behalve dat ze waarschijnlijk uitgestorven zijn.

Torres del Paine was voor hen een heilige plek. Sommige legendes bestaan nog, zoals die van Cai Cai. Dit was een duivelsslang die op een dag een overstroming veroorzaakte om de inwoners van Torres del Paine te vernietigen. Toen het water zich terugtrok nam Cai Cai de lichamen van de twee sterkste en grootste krijgers van de bevolking. Hij veranderde ze in steen. Ze staan nu als hoorns bovenop de Curenos del Paine.

Andeshert

Het Andeshert wordt zwaar bedreigd. Inmiddels zijn er diverse binnen- en buitenlandse initiatieven om dit dier van de ondergang te redden. Ook in Torres del Paine. Zoals tellingen van de dieren (en sporen), maar ook het creëren van leefgebieden.

Gletsjers

De Grey-gletsjer kleurt afhankelijk van het weer op die dag.
Twiga269

Al decennialang wordt het ijs hier door wetenschappers in de gaten gehouden. Met name gletsjers, waarbij de ijsmassa wordt gemeten alswel de lengte van de gletsjers. Bij sommige is nauwelijks iets te merken van de klimaatveranderingen, sommigen groeien zelfs aan. Ze trekken zich langzaam terug, maar volgens deskundigen niet door de recente 'global warming'. Want uit onderzoek blijkt dat de Grey-gletsjer en de Frances-gletsjer al ruim 90 jaar per jaar zo'n twintig meter van hun tong verliezen.

Bij anderen is een sterke terugloop van ijsmassa te zien. Zo is bij de Tyndall-gletsjer in zes jaar tijd (van 1993-1999) een daling van ijsdikte gemeten van -4,9 procent. Momenteel worden nieuwe metingen gedaan.

Hulp

Talloze vrijwilligers raken bevlogen door de schoonheid van Patagonië. Ze brengen met allerlei acties geld bijeen om bijvoorbeeld ziektes bij de wilde dieren tegen te gaan of om exotische planten en bomen te weren. En je kan vaak zelf ter plekke helpen.

Andescondor

De Andescondor wordt al sinds 1989 in Zuid-Amerika geherintroduceerd. Meestal zijn het dieren die in toonaangevende dierentuinen zijn gefokt. De dieren mogen langzaam verwilderen. Torres del Paine heeft nog een gezonde wilde populatie waar veel wetenschappers leren over hun natuurlijk gedrag.

Vossen

In Torres del Paine worden geregeld vossen gezien. Opmerkelijk genoeg zijn sommige daarvan nauwer verwant aan de hondachtigen dan aan de vossen die wij kennen. Biologen zijn het er nog steeds niet over eens hoe precies de wetenschappelijke indeling moet zijn.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Torres del Paine NP: een Droomplek.

 Informatie: Torres del Paine Nationaal Park in Patagonië (Chili). Hoogtepunten zijn de heuvels van de Andes, de bergpieken, de gletsjers, de wildernis en de vele dieren. Ideaal om te wandelen, te overnachten in berghutten of luxe lodges. Het vertrekpunt de stad is Puerto Natales.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Tres Torres, de drie granieten bergtoppen, zijn bijna overal te zien.
  2. Dieren als guanaco's, condors en veel andere laten zich relatief eenvoudig bekijken.
  3. Voor wandelaars is het beroemde W-circuit het doel, of een deel ervan.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Torres del Paine NP - Ultieme wildernis in Patagonië

Torres del Paine NP - Ultieme wildernis in Patagonië

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Wandel het beroemde W-circuit. Of klauter naar de voet van Tres Torres. En zoek naar het roofdier dat hier leeft: de poema.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.