Galapagoseilanden - Kraamkamer van de evolutieleer

Beschermd & Onderzoek

De naam Galápagos is voor veel mensen bijzonder. Hieronder vind je alle belangrijke onderzoeken en hoe het natuurgebied tegenwoordig is beschermd.

Roze landleguaan

Begin 2009 was er groot wereldnieuws. De roze ondersoort van de landleguaan blijkt na intensief onderzoek een aparte soort te zijn. Daarnaast lijkt het dier tevens een van de vroegste landsoorten te zijn die op de archipel zijn ontstaan. Onderzoekers hebben via zijn DNA achterhaald dat het dier zich ongeveer 5,7 miljoen jaar geleden moet hebben afgesplitst van hun gemeenschappelijke voorouder. Waaruit ook de andere landleguaan en de zeeleguaan afstammen.

De algemene gedachte is dat landleguanen zich circa 10 miljoen jaar geleden hebben ontwikkeld uit de zeeleguanen. Opmerkelijk, want de oudste Galápagos-eilanden zijn hooguit vijf miljoen jaar oud. Mogelijk hebben de landleguanen zich ontwikkeld op delen van de archipel die inmiddels onder water liggen. De nieuwe soort komt alleen voor op de hellingen van de Wolf-vulkaan, die op de noordelijke punt van Isabela ligt. Al in 1986 is het dier voor het eerst waargenomen, maar pas in 2000 keken ook wetenschappers naar het beest. Naar schatting leven er slechts 100 dieren op de vulkaan.

Meer info:

Nationaal park

De eilanden werden in 1959 uitgeroepen tot een nationaal park. Net als de omliggende oceaan. Maar het was al te laat: de impact van verwilderde huisdieren werd begin jaren negentig te groot. De overheid van Ecuador besloot in te grijpen. Met drastische maatregelen. Helikopters met links en rechts jagers richtten een ware slachting aan. Met vier miljoen euro steun van de Verenigde Naties. Nu nog worden geregeld onvruchtbare geiten losgelaten om te kijken of er nog dieren zijn die zich verscholen houden.

Een kogel is niet altijd de oplossing. De 720 geïntroduceerde plantensoorten overvleugelen inmiddels de 500 inheemse soorten. Zoals tuinplanten en functionele bomen voor hout of vruchten. Maar ook onkruid dat inmiddels de meeste overlast bezorgt. Met ook een rol voor de toeristen, die de plantenzaden onbedoeld van het vasteland meenemen. Met opnieuw grote (en kostbare) schoonmaakacties tot gevolg. Het is slechts één van de problemen.

Fokprogramma

Galápagos-reuzenschildpadden zoeken graag waterpoelen op.
Corno van den Berg

Naast het bestrijden van exotische diersoorten zijn op de Galápagos ook diverse fokprogramma's opgezet. Om zo het  voortbestaan van de endemische dieren die hier voorkomen te bevorderen. In 1965 heeft de Charles Darwin Research Station al een fok- en repatriëringprogramma opgezet. En niet zonder succes. Inmiddels zijn al meer dan 1.000 reuzenschildpadden uitgezet. Terwijl het fokken doorgaat.

El Niño

De gevolgen van klimaatveranderingen worden ook op de Galápagos langzaam zichtbaar. Net als de stijging van de zeetemperatuur die karakteristiek is voor El Niño. De gevolgen van klimaatverandering en El Niño worden op de Galápagos langzaam zichtbaar. In 2007 zijn voor de allereerste keer koraalsoorten geëvalueerd. Direct zijn tien soorten die alleen voorkomen rond de Galápagos op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN gezet. Net als 74 zeewieren die rond de Galápagos voorkomen.

Toeristen

De Galápagos roept nog een discussie op. Over de rol van de toerist. Moeten toeristen één van de meest bijzondere plekken kunnen bezoeken om de natuur beter te begrijpen? Of moet er een hek om de eilanden om de invloed van de mens te beperken? Door de afstand komen alleen fervente natuurliefhebbers naar de eilanden. Maar het worden er steeds meer. Dus zal diezelfde mens uiteindelijk ook daarin moeten ingrijpen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Galapagoseilanden - Kraamkamer van de evolutieleer

Galapagoseilanden - Kraamkamer van de evolutieleer

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Stap in Darwins voetsporen. Cruise langs de diverse eilanden. En ontmoet pinguïns, zeeleguanen en reuzenschildpadden.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.