Falklandeilanden - De schoonheid van sub-Antarctica

Achtergronden

De Falklandeilanden kennen de meeste mensen van de oorlog in 1982. Een waar natuurparadijs, waar slechts enkele duizenden mensen wonen.

De Falklandeilanden kennen de meeste mensen van de korte Falklandoorlog in 1982. Het is een eilandengroep met een ruige geschiedenis. En een waar natuurparadijs, waar slechts enkele duizenden mensen wonen.

The  Falkland Islands (in het Engels) of Islas Malvinas (in het Spaans) liggen in de zuidelijke Atlantische Oceaan, ten oosten van Argentinië. Een relatief onbekende groep eilanden met een landoppervlakte van 12.173 km2. Een groot deel is onbewoond en behoort toe aan vijf soorten pinguïns, manenrobben, Zuid-Amerikaanse zeeberen, zuidelijke zeeolifanten en zeeluipaarden.

De Falklands, zoals ze vaak worden genoemd, bestaan uit twee grote eilanden (West-Falkland en Oost-Falkland) en honderden andere kleine eilanden. Geografisch gezien horen South-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden niet bij de Falklands, staatkundig wel. De eilanden vormen al eeuwenlang een Brits overzees gebiedsdeel.

Een Nederlandse zeevaarder maakte als eerste een uitgebreid verslag van de Falklandeilanden.

Er zijn geen bossen op de Falklandeilanden; de weinige bomen zijn geplant door de mens. Een groot deel van de relatief vlakke eilanden is weideland. De rest is nog wildernis, met boendergras en vooral veel vogels die hier komen broeden.

De eilanden werden mogelijk al in 1504 gespot door de ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci uit Florence. Maar de Nederlandse zeevaarder Sebald de Weert maakte rond 1600 als eerste een uitgebreid verslag van de Falklandeilanden.

Opmerkelijk is dat zowel de Spanjaarden en Britten denken dat vaderlandse ontdekkingreizigers de eilanden als eerste zagen. De naam komt waarschijnlijk van de Engelse John Davis die de archipel Falklands noemde, naar de toenmalige schatbewaarder van de marine.

Een kolonie ezelspinguïns op Carcass Island.
Corno van den Berg
Lang gebeurde er niets met de eilanden, maar in 1764 stichtte de Fransman Louis de Bougainville een marinebasis. Hij deed dit in Port Louis op Oost-Falkland. De Fransen verzonnen ook een nieuwe naam: Îles Malouines, naar de vissers uit Saint-Malo die kortstondig op de archipel woonden.

De Britten bouwden een jaar later (in 1765) een nederzetting in Port Egmont op West-Falkland. Bijzonder is dat zij niet op de hoogte waren van de Franse aanwezigheid op het andere eiland. Volgens de geschiedenisboeken verkochten de Fransen Port Louis in 1766 aan de Spanjaarden. En zoals vaker in die tijd: zij verklaarden de Britten in 1770 de oorlog.

Met een overeenkomst werd al in 1771 een einde gemaakt aan het conflict. West-Falkland werd van de Britten, Oost-Falkland van de Spanjaarden. Opnieuw bleven de eilanden echter lange tijd nauwelijks bewoond. In 1820 kwamen de Argentijnen in beeld. Zij hadden kort daarvoor onafhankelijkheid verkregen van Spanje, en stichtten prompt diverse nederzettingen op de Falklandeilanden.

De Argentijnen waren van plan de eilanden te koloniseren. Luis Vernet werd aangesteld als Argentijns gouverneur. In 1833 bezetten de Britten de eilanden opnieuw en maakten ze tot een overzees gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk. Waarna het lange tijd stil bleef.

Maar op 2 april 1982 vielen de Argentijnen onverwacht de Falklandeilanden binnen. Duizenden militairen landden op de eilanden. De Britse mariniers van Naval Party 8901 en leden van de Falkland Island Defense Force boden twee dagen lang hardnekkig weerstand, totdat gouverneur Rex Hunt het bevel gaf de wapens neer te leggen.

Het was oorlog. Op 21 mei 1982 landden de Britse militairen bij de nederzetting Port San Carlos. Na 72 dagen hadden de Britten de eilanden weer heroverd. Volgens de boeken vonden in totaal 236 Britten en 655 Argentijnen de dood. Ook de materiële verliezen waren aanzienlijk. Overigens waren leden van Naval Party 8901 als Julliet Troop verbonden aan het 42 Royal Marine Commando tijdens de herovering van de eilanden.

Deze oorlog had meer gevolgen. De militaire dictatuur in Argentinië kwam door het verlies ten val. En werd eindelijk vervangen door een gekozen burgerlijk bestuur. Overigens zie je in talloze publicaties Argentinië nog steeds afgebeeld staan met de Falklandeilanden als onderdeel. Nog steeds vindt Argentinië dat het recht maakt op de eilanden.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Falklandeilanden: een Droomplek.

Vanuit Ushuaia in Argentinië kun je eenvoudig naar de Falklandeilanden reizen. Het is goed te combineren met het oostelijker geleden Zuid-Georgia, dat ook tot de hoogtepunten op aarde behoort. En vanuit daar naar Antarctica reizen.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Door de ligging leven verschillende soorten pinguïns op de Falklandeilanden.
  2. Ook zee-olifanten en zeeberen zijn hier veel te vinden.
  3. Dit is de perfecte introductie voor een reis naar Antarctica.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Falklandeilanden - De schoonheid van sub-Antarctica

Falklandeilanden - De schoonheid van sub-Antarctica

Ontdek de 12 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zoek vijf (!) soorten pinguïns. Ontmoet de zeldzaamste roofvogel ter wereld. En wandel door het ruige landschap vol wilde dieren.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.