Falklandeilanden - De schoonheid van sub-Antarctica

Beschermd & Onderzoek

Lees hier alles over de problemen en de maatregelen die worden genomen om dit natuurparadijs te beschermen.

Uitgestorven falklandwolf

De falklandwolf (Latijnse naam: dusicyon australis) was een vreemde eend in de bijt op de eilanden. Wetenschappers weten niet of het een wolf of een vos was, hij leek met zijn roodbruine vacht en staart met een witte punt op andere soorten vossen. En hij was eigenlijk te klein voor een wolf, maar zijn bouw was wel die van een wolf. Ook weten de geleerden niet of dit dier hier van nature voorkwam. Of dat de falklandwolf (die ook wel ‘warrah’ werd genoemd) door prehistorische mensen tam gemaakt is en met hen naar de Falklandeilanden is gekomen.

De falklandwolf was opmerkelijk genoeg niet bang voor mensen, ook niet toen hij werd bejaagd. Volgens verhalen heeft de falklandwolf geblaft als een hond en niet als een wolf te hebben gehuild. Waarschijnlijk voedde het roofdier zich met kleine dieren zoals pinguïns. De hondachtige werd zwaar bejaagd omdat werd gedacht dat hij ook op schapen jaagde. Waarschijnlijk is hj door bejaging uitgestorven. De falklandwolf is voor het laatst waargenomen in 1876.

Bruine ratten en andere problemen

Met de mens kwam de rat. En andere exoten. Maar met name de rat, de bruine rat om precies te zijn, is een immens probleem voor de vele vogels op de eilanden. Al jaren wordt geprobeerd delen ratvrij te krijgen door giftige pallets te strooien die graag door de dieren worden gegeten. En die niet gevaarlijk zijn voor andere dieren. Dit is immens prijzig en het gewonnen terrein groeit langzaam.

Walvisjacht en walvisvaart

Walvisbotten op de Falklandeilanden.
Corno van den Berg

Sinds 1770 werden de Falklandeilanden gebruikt voor de vangst van walvissen. Er werd vooral gejaagd op de zuidkaper en de potvis. De walvisvaart ging zo'n 50 jaar door totdat de Britten zich voorgoed op het eiland vestigden. De jacht zag een opleving in 1909 toen op New Island een walvisstation werd gebouwd. Maar Zuid-Georgia bleek veel productiever, dus werd de fabriek al in 1917 weer gesloten. Tegenwoordig zijn de dieren beschermd in de wateren van de Falklandeilanden.

Jacht op manenrobben, zeeberen, zeeolifanten en pinguïns

Vanaf 1770 werd ook gejaagd op dieren met een dikke pels. Met name op Zuid-Amerikaanse zeeberen. Al rond 1800 waren de aantallen zo minimaal geworden dat de jagers bijna geen dieren meer vingen. In 1881 werd het vangen van de dieren tijdens de zomermaanden verboden, maar het duurde nog tot 1921 voordat de overheid het helemaal verbood.

Zuidelijke zeeolifanten werden aan het begin van de 19e eeuw fel bejaagd om hun blubber, waar olie van werd gemaakt. Maar ook die populatie liep snel terug. Dus gingen ze over op de manenrobben, totdat die ook zo goed als op waren. Rond 1860 kwamen de jagers op het idee om pinguïns (ezelspinguïns en rotsspringers) te vangen, in potten te stoppen om ook uit deze dieren olie te maken. Maar dit bleek weinig succesvol.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Falklandeilanden: een Droomplek.

Vanuit Ushuaia in Argentinië kun je eenvoudig naar de Falklandeilanden reizen. Het is goed te combineren met het oostelijker geleden Zuid-Georgia, dat ook tot de hoogtepunten op aarde behoort. En vanuit daar naar Antarctica reizen.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Door de ligging leven verschillende soorten pinguïns op de Falklandeilanden.
  2. Ook zee-olifanten en zeeberen zijn hier veel te vinden.
  3. Dit is de perfecte introductie voor een reis naar Antarctica.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Falklandeilanden - De schoonheid van sub-Antarctica

Falklandeilanden - De schoonheid van sub-Antarctica

Ontdek de 12 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zoek vijf (!) soorten pinguïns. Ontmoet de zeldzaamste roofvogel ter wereld. En wandel door het ruige landschap vol wilde dieren.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.