Machu Picchu - Verloren Inca-stad in de bergen

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je alle informatie over de laatste ontwikkelingen in en rond Machu Picchu. De problemen komen aan bod, maar ook de oplossingen.

Nieuw Wereldwonder

In 2007 werd Machu Picchu tot een van de 'zeven nieuwe wereldwonderen' gekozen door het publiek. Meer dan 100 miljoen mensen hebben via internet of sms hun stem uitgebracht op een lijst van in totaal 77 bouwwerken overal ter wereld. De uitverkiezing werd niet ondersteund door UNESCO en heeft dus ook geen verdere status. Maar de lokale bevolking vreest de toeloop van verdere toeristen.

Eco-toerisme

Eco-toerisme is relatief nieuw in dit deel van Peru. Gidsen en dragers krijgen uitleg over hoe ze duurzaam om kunnen gaan met het gebied, maar ook met de Inca Trail. La Asociación Peruana de Turismo de Aventura y Ecoturismo (APTAE) probeert daarnaast uitbuiting van de lokale bevolking tegen te gaan. Als je een gids of een drager inhuurt, vraag dan of hun organisatie is aangesloten bij de APTAE.

Eco-hotel

De Amerikaan Jose Koechlin bezocht Machu Picchu al in de jaren zeventig. Hij zag de stroom toeristen groeien en wilde proberen de schoonheid er van bewaren. Dus bouwde hij een eco-hotel. Daarnaast heeft hij ook land aangekocht om de lokale flora en fauna te beschermen. Zo wil hij een groot natuurgebied in de nabijheid van Machu Picchu ontwikkelen, zodat de toeristen ook dit natuurwonder kunnen beleven. Daarnaast heeft hij een project opgezet om de brilbeer tegen uitsterven te beschermen. Op zijn land komt deze enige (en bedreigde) berensoort in Zuid-Amerika nog voor.

Problemen

In 2005 luidt de APTAE de noodklok. Het toerisme zou totaal oncontroleerbaar zijn geworden, waardoor de stad blijvende schade oploopt. Ook de IUCN uit in juni 2008 haar twijfels over het beleid van de Peruaanse overheid. De Peruaanse overheid heeft ondertussen plannen gepresenteerd hoe de stad voor langere termijn beschermd kan worden. Zo zijn helikoptervluchten boven de ruïnes sinds 2006 verboden.

Werelderfgoed

Het Paleis van de Prinses ligt pal naast de Tempel van de Zon.
Lee Horrocks

De stad was eeuwenlang onvindbaar voor de mens, maar inmiddels wordt Machu Picchu bijna overlopen. Het oude Inca-pad (de tegenwoordig beroemde Inca Trail) beschermde de stad lang, maar tegenwoordig kun je zelfs met een bus naar de oude stad. Langs de weg verrijzen steeds meer hotels en winkels. Het 'onaangetaste' is er wel een beetje af. In 1983 zette de UNESCO Machu Picchu op de prestigieuze Werelderfgoedlijst, maar spoorde daarmee ongewenst het toerisme naar de stad in de bergen aan.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Machu Picchu - Verloren Inca-stad in de bergen

Machu Picchu - Verloren Inca-stad in de bergen

Ontdek de 16 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Wandel de meerdaagse Inca Trail. Zie de gebouwen in het voor de Inca's belangrijke maanlicht. En beklim de heilige Huayna Picchu.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.