Manu NP - Amazonejungle in haar pure vorm

Beschermd & Onderzoek

Hieronder alle informatie over de indianen die hier al eeuwenlang leven. In Manu wordt al lang onderzoek gedaan naar bijzondere dieren. Overigens kampt het gebied wel met diverse problemen.

Amahuaca, Huachipaire, Piro, Machiguenga, Yora en Yaminahua

Matchiguenka-indianen in Manu.
Baronvonhorne

Vaak wordt vergeten dat in en rond Manu al duizenden jaren Indianen leven. Zoals de Amahuaca, Huachipaire, Piro, Machiguenga, Yora en Yaminahua. Ze leven zowel in de beschermde zone als daarbuiten. En leven van wat het woud hen biedt. Hun kennis van bomen, planten en dieren is dan ook ongeëvenaard. In de jungle leven nog meer volkeren, waaronder de Yura. Deze stam leeft diep in het regenwoud en vermijdt contact met andere mensen zoveel mogelijk.

Longen van de aarde?

De Amazone worden wel de 'longen van de aarde' genoemd. Maar binnen de wetenschap is sinds enkele jaren een discussie gaande of dit wel zo is. Duitse wetenschappers van het Max-Planck-Institut für Chemie in Mainz ontdekten in 2006 dat groene planten in de Amazone methaan uitstoten. Al langer was bekend dat bij regenwouden opvallend veel methaan werd gesignaleerd, maar de reden was onduidelijk. Tot nu toe werd aangenomen dat planten voornamelijk zuurstof produceren en daarom zeer nuttig zijn voor de mens. Methaan is een van de grootste veroorzakers van het broeikaseffect.

Boshond

In Manu wordt veel onderzoek gedaan. Onder meer naar de boshond, een relatief onbekend roofdier. Een dier dat zelden wordt gezien, maar de pootafdrukken bewijzen zijn aanwezigheid. Met speciale camera's wordt geprobeerd een beeld te krijgen van zijn leefwijze. Daarnaast worden lokale stammen gevraagd wat ze van het dier weten en of ze willen door geven als ze er een hebben gezien.

Problemen

Manu kampt daarnaast nog met andere problemen. In de jaren tachtig wordt in het gebied rond het nationaal park goud gevonden. Wat tot een ware stormloop in de jungle leidt, ook in Manu. Ook blijkt het gebied rijk aan gas. Als tegenreactie zet de overheid het Amarakaeri Communal Reserve op. Om de invloed van de grote buitenlandse bedrijven te beperken. Het reservaat ligt naast Manu en herbergt dezelfde flora en fauna. Alleen zijn er bijna geen regels, parkwachters of toeristen.

Werelderfgoed

Lange tijd was in deze omgeving de illegale verbouw van cocaplanten een probleem. Deze grondstof voor drugs werd geregeld via het vliegveld (een grasveldje) van Boca Manu vervoerd. Inmiddels brengen toeristen meer geld in het laatje. De UNESCO verklaart Manu in 1987 tot werelderfgoed, waardoor het onder toeristen meer bekend wordt.

Manu Nationaal Park

In 1968 werd Manu tot National Reserve uitgeroepen. In 1973 is de status verzwaard: het werd een nationaal park. Maar de ligging, de grootte en de beperkte toegankelijkheid maken het voorkomen van houtkap erg lastig. Waardoor nog steeds kostbare bomen worden gekapt. Ook stroperij blijft een probleem. Nog steeds verdwijnen zeldzame dieren uit het bos. Nesten van bijvoorbeeld ara's en andere kleurrijke vogels worden leeggehaald, voor de fokkerij in bijvoorbeeld Europa en Amerika of om als huisdier te dienen.

Het huidige Manu Nationaal Park is verdeeld in drie zones.
Beschermde Zone
Dit is het belangrijkste en meest beschermde deel, hier is exploitatie verboden.

Bufferzone
Dit deel mag onder strikte voorwaarden commercieel en voor landbouw worden gebruikt

Productiezone
Hier is op beperkte schaal houtkap mogelijk, terwijl op bepaalde delen intensieve landbouw mogelijk.

Alto Purús National Park

In 2004 verklaart de Peruaanse overheid het deel ten noorden van Manu ook tot nationaal park. Alto Purús National Park is nog groter dan Manu en verbindt Peru met Brazilië. Wetenschappers onderzoeken nog of het park slechts op papier bestaat of dat het echt een beschermd gebied wordt. Daarvoor overleggen ze veel met de Peruaanse overheid. Daarnaast geven de wetenschappers advies over hoe het gebied duurzaam kan worden beheerd.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Manu NP - Amazonejungle in haar pure vorm

Manu NP - Amazonejungle in haar pure vorm

Ontdek de 17 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de papegaaien klei eten in de jungle. Zoek tapirs in de nacht. Ontmoet de Machiguenga. En proef een geroosterde cavia.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.