Centraal Suriname NR - Mens en dier in de jungle

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de diverse stammen, maar ook over het wetenschappelijk onderzoek dat hier wordt gedaan. En waarom het relatief onbekende gebied tot Werelderfgoed is uitgeroepen door de UNESCO.

Marrons

De weggelopen slaven stammen oorspronkelijk uit West-Afrika. En behoren tot diverse stammen die vaak als Saramaccaners, Ndyuka en Kwinti worden getypeerd. Ze hebben nog veelal hun eigen taal en gebruiken. In het deel waar de toeristen komen is dit volk oververtegenwoordigd.

Meer info:

Beschermde gebieden

Het Centraal Suriname Natuurreservaat is opgericht in 1998. De internationale natuurbeschermingsorganisatie Conservation International zet zich al jaren in voor een systematische aanpak van natuurbeheer. In overleg met de Surinaamse overheid zijn drie grote natuurreservaten gebundeld. Deze zijn:
- Raleighvallen Natuurreservaat
Deze 780 km2 grote strook jungle omsluit het noorden van het nieuwe reservaat. De naam komt van de Raleighwatervallen. Het oude park werd opgericht in 1961.
- Tafelberg Natuurreservaat
De Tafelberg ligt centraal in het nieuwe reservaat en werd opgericht in 1966.
- Eilerts de Haangebergte Natuurreservaat
Dit is met 2.200 km2 verreweg het grootste stuk jungle en omvat het zuidelijke deel. Het werd voor het eerst in 1966 beschermd.

Arowak

Deze indianen worden soms Arawak genoemd en leven volgens wetenschappers sinds het einde van de 15e eeuw hier. Dit volk leeft ook op de veel westelijker gelegen Amazone en bewoonde de Kleine Antillen.

Karaïben

Deze indianenstam (ook wel Caribs genoemd) leeft al eeuwenlang in de binnenlanden van Suriname en Guyana. Maar ook langs een groot deel van de Zuid-Amerikaanse kuststreek tussen Venezuela tot Brazilië. Overigens zijn ze verwant aan de Cariben die de Kleine Antillen bewonen, zij versloegen de Arowak aan het einde de 15e eeuw daar.

Wetenschappelijk onderzoek

In sommige delen is relatief veel onderzoek gedaan. In andere juist niet. Aangezien er haast geen exploratie of biologisch onderzoek in veel delen van het reservaat is gedaan, is er weinig bekend over zijn flora en fauna. Het centrale gedeelte, voorheen bekend als het Tafelbergnatuurreservaat, heeft de minste menselijke bevolking. Sterker nog, hier wonen geen mensen. Terwijl wetenschappers ook over het zuidelijk deel bijna niets weten. Daarom zullen nieuwe veldinventarisaties nodig zijn om informatie te vergaren over de flora en fauna.

Werelderfgoed

Het reservaat staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wat het gebied wereldwijd status geeft, maar ook voor problemen zorgt. Zoals stroperij naar 'bushmeat', maar ook de illegale vogelvangst van bijvoorbeeld ara's en andere vogels. Jonge vogels worden uit hun nest gehaald en verkocht als huisdier naar bijvoorbeeld Europa.

Mensen

Naast deze gebieden worden ook de tussenliggende bossen, dorpen en rivieren beschermd. Hier wonen relatief veel mensen. Het totale reservaat beslaat een oppervlakte van 1,6 miljoen hectare oftewel 16.000 km², ongeveer een derde van Nederland. Waarmee het een van de grootste beschermde natuurgebieden voor tropisch regenwoud ter wereld is.

Zonne-energie

Door de afgelegen locatie is het soms lastig om hier bijvoorbeeld brandstof of elektriciteit te krijgen. Eén van de eerste projecten die hier is opgezet is om de verschillende toeristenverblijven te voorzien van de zonne-energie, zodat de impact op bijvoorbeeld de hoeveelheid brandstof beperkt blijft.

Meer info:

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Centraal Suriname NR - Mens en dier in de jungle

Centraal Suriname NR - Mens en dier in de jungle

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Dans met de Saramaccaners. Verken de jungle en leer over medicinale planten. En neem de vele stroomversnellingen.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.