Canaima NP - Angel Falls in een 'Lost World'

Achtergronden

'The Lost World' Zo werd Canaima in 1922 door Sir Arthur Conan Doyle omschreven. Een titel die ook nu nog geldt. Canaima is een afgelegen gebied, waar de natuur een eigen weg gaat.

Wetenschappers en schrijvers hebben Canaima lang voor ‘The Lost World’ aangezien. Een vergeten wereld. Dit gebergte ligt in het zuiden van Venezuela en een deel in Brazilië en Guyana. Het was lang ontoegankelijk, maar toen wetenschappers de immense tafelbergen opklommen zagen ze een wereld die zich door de bijzondere ligging net even iets anders had ontwikkeld. Dit is ook het gebied van Angel Falls, de hoogste waterval ter wereld.

Canaima heeft door de jaren heen vaak gefungeerd als bron voor veel boeken, waaronder Sir Arthur Conan Doyle's beroemde 'The Lost World' uit 1922. Waarin hij Ned Malone opvoert, een journalist van de London Gazette. Samen met professor Challenger reist hij af naar een plateau in Zuid-Amerika waar nog dinosauriërs blijken te leven. In 2001 maakt de BBC er nog een film van. Het boeit opnieuw een miljoenenpubliek. En trekt nu avontuurlijke toeristen van over de hele wereld.

De steile wanden van Roraima.
Simon Booth

Aan het begin van de 20ste eeuw beproeven talloze goud- en diamantzoekers hun geluk hier. Waaronder ook James Crawford Angel, een Amerikaanse piloot. In 1933 vliegt hij over de immense waterval in zijn speurtocht naar een goudader. In 1937 gaat hij terug en landt op de tafelberg Auyantepuy. Maar zijn landingsgestel breekt af op de rotsen. Angel (en zijn vrouw) zijn elf dagen bezig de tafelberg af te klimmen en door de jungle te dwalen voordat ze de bewoonde wereld bereiken. Al snel gaan zijn verhalen over 'een verloren wereld' de wereld over.

De waterval wordt naar de heroïsche piloot vernoemd. Later blijkt Angel Falls de hoogste waterval ter wereld te zijn. Ook al is niet iedereen het er over eens. Bij Angel Falls stort het water maar liefst 979 meter naar beneden, waarvan 807 meter in een rechte lijn. Veel van het water is al door de wind tot mist gedegradeerd voordat het de bodem bereikt. De oorspronkelijke bewoners, de Pemón, kennen de waterval al veel langer en noemen hem 'Kerepakupai merú', wat ongeveer 'water van de diepste plek' betekent. De Pemón dachten lang dat het een constante regenbui was.

Dit gebied is een paradijs voor wetenschappers. De zandstenen rotsen hier trotseren al 600 miljoen jaar lang erosie door regen en wind. Het vele water heeft een grote invloed op het landschap. Hier zie je drie soorten landschap. De laagvlakte is weelderig begroeid, terwijl de Gran Sabana een opvallend vlak rotsplateau is dat tussen 800 en 1.500 meter ligt. Met de tafelbergen, of 'tepuis', die er fier boven uit steken. Geologen schatten dat het gesteente 2 miljard jaar oud is, waardoor dit een van de oudste granietformaties ter wereld is.

De randen van de tafelbergen zijn erg steil. Met als gevolg dat planten en dieren hier van elkaar zijn gescheiden. Terwijl op de hoogvlakten ook een ander klimaat heerst dan in het lager gelegen regenwoud. Op hoogvlakten heeft zich een unieke flora en fauna ontwikkeld. Waarvan talloze planten alleen maar op deze tafelbergen voorkomen. Sommige zelfs maar op één tafelberg. En nog niet alles is onderzocht.

Het meest bijzondere in Canaima is het plantenleven. Wetenschappers schatten dat dit gebied 3.000 tot 5.000 soorten aan varens en planten telt. De Auyán-tafelberg, met Angel Falls, telt alleen al 900 soorten hogere planten (dus planten met blad, stengel en wortel). Daarvan komen er 90 alleen voor op deze berg en nergens anders. Wat bijzonder is, want de grond is bijna onvruchtbaar.

Canaima is een goed voorbeeld van hoe de natuur zich ontwikkelt als gebieden afgezonderd zijn. Canaima telt een divers, maar niet uitbundig dierenleven. In totaal zijn 118 zoogdiersoorten geteld, als ook 72 reptielen en 55 soorten amfibieën. Canaima telt 550 vogelsoorten. Ongeveer 100 ervan leven op de tafelbergen, 29 daarvan komen nergens anders voor.

Meer info:

Canaima is ook nu nog bijzonder. Dit gebied kun je alleen per vliegtuig bereiken. Eenmaal aangekomen raak je snel onder de indruk van de immense natuurkrachten hier. De meeste bezoekers komen met rondreizen of dagtrips waarbij ze rond Angel Falls vliegen, landen, een wandeling maken en weer terug vliegen. Maar meer en meer blijven toeristen enkele dagen, de faciliteiten zijn er. Waarbij je het gebied pas echt leert kennen.

Ook in films, zoals Arachnophobia uit 1990, komt het gebied voor. In deze film zorgt een levensgevaarlijke spin voor vele doden. Het past allemaal bij de uitstraling van het gebied, Canaima heeft iets mysterieus. Het ligt in het zuidoosten van Venezuela en behoort tot het Hoogland van Guyana. Canaima grenst aan Brazilië en aan Guyana en is bekend vanwege de tafelbergen. Dit zijn geen kleine bergen, ze zijn 2.000 tot 2.700 meter hoog. Waar honderden watervallen zich letterlijk van af storten. De veelheid aan water zorgt voor regenwoud rond de bergen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Canaima NP - Angel Falls in een 'Lost World'

Canaima NP - Angel Falls in een 'Lost World'

Ontdek de 19 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Voel de kracht van Angel Falls. Ontmoet de lokale inwoners, de Pemón-indianen en zoek de nietsvrezende basejumpers.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.