Canaima NP - Angel Falls in een 'Lost World'

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de diverse indianenstammen die in Canaima leven. En ook over het wetenschappelijk onderzoek dat hier nog wordt gedaan. Terwijl de natuur meer en meer duurzaam wordt beschermd.

Parque Nacional Monte Roraima

Dit nationaal park in Brazilië grenst aan het Canaima nationaal park. De Roraima, de hoogste tafelberg ter wereld, ligt op de grens van drie landen. Naast Venezuela en Brazilië, ook Guyana. En behoort dus zowel tot Canaima als dit park. Het Monte Roraima Nationaal Park werd gecreëerd in 1989. Het omvat zo'n 116,000 hectares aan tafelbergen en regenwoud.

Meer info:

Pemón

De Pemongids stuurt, bepaalt het tempo en wijst vaak op dieren en planten tijdens de tocht over de rivieren van Canaima.
snrephotos

Canaima wordt al lang bewoond door de Pemón indianen, al vind je hier nog steeds slechts één mens per km2. Ze leven in groepen van 40 tot 100 personen en behoren tot de Arekuna, Taurepane en Kamaracoto-families die verder in Venezuela voor komen. Pemón betekent 'mens' en wetenschappers hebben handwerktuigen gevonden die 9.000 jaar oud zijn. Ook zijn er op twee archeologische vindplaatsen bewijzen gevonden dat de Pemón al duizenden jaren gedeeltes van het laaggelegen oerwoud af brandden om zo jonge aanwas van planten en bomen te krijgen. Ze houden veel van hun cultuur in stand, al hebben ze tegenwoordig wel stromend water, scholing en medische verzorging.

Meer info:

Kamarakoto

Diverse organisaties helpen de Pemón een duurzame toekomst op te bouwen. Waaronder ook Angel Conservation, dat de Pemón meehelpt om toeristen te begeleiden. Maar ook om hun cultuur aan de toeristen te laten zien. Kamarakoto is een dorpje dicht bij Angel Falls in het regenwoud. Hier worden toeristen en lokale bewoners bewust bij elkaar gebracht. De inkomsten zijn voor de bewoners. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle gebouwen en het management in handen van de Pemón komen.

Meer info:

Wetenschappelijk onderzoek

Het eerste wetenschappelijk onderzoek in dit gebied werd uitgevoerd door Sir Robert Hermann Schomburgk uit Engeland. In 1838 onderzocht hij het deel over de grens in het gebied van Guyana. Hij richtte zich vooral op de flora en merkt al snel dat de overgang van het regenwoud naar de tafelbergen al veel onbekende planten op levert. Het duurt nog tot 1884 voordat voor het eerst de top van een tafelberg wordt bereikt. De Engelse wetenschappers Everhard Im Thurn en Harry Perkins staan dan bovenop Roraima. Het grote publiek weet dan nog niet eens van het bestaan van dit gebied. Ook nu nog wordt volop onderzoek in het gebied verricht.

Werelderfgoed

Na alle wetenschappelijke ontdekkingen en het overlevingsverhaal van piloot Angel wordt op 13 juni 1962 Canaima nationaal park opgericht. Het heeft dan een oppervlakte van zo'n 10.000 km². In 1975 worden ook de omliggende gebieden er aan toegevoegd. Tegenwoordig heeft het de omvang van maar liefst 30.000 km². Het is daarmee één van de grootste natuurparken ter wereld. In 1994 beloont de UNESCO het park met een plaats op de Werelderfgoedlijst.

Duurzaam

De afgelopen decennia hebben diverse organisaties zich ingezet om de natuur te beschermen. Wat tweeledig is, want het omliggende regenwoud telt bijzondere soorten als jaguar, reuzenmiereneter en reuzengordeldier. Terwijl de tafelbergen een geheel eigen flora en fauna kennen. Een van de organisaties is The Nature Conservancy die samen met de Pemón duurzame managementplannen voor het gebied ontwikkelt.

Yekuana

In het westen van het nationaal park leven de Yekuana indianen, die ook buiten het park wonen. Ze worden ook wel Maquiritate genoemd. Net als de Pemón leven zij vooral in het regenwoud rond de tafelbergen, waarbij ze vaak wonen langs de rivieren.

Basejumpen

Angel Falls is een van de meest favoriete plekken voor Basejumpers. Zij springen met een parachute van de berg naar beneden, op slechts enkele honderden meters van de waterval. Door de omstandigheden (rotsen en sterke wind) is dit alleen weggelegd voor de echte professionals.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Canaima NP - Angel Falls in een 'Lost World'

Canaima NP - Angel Falls in een 'Lost World'

Ontdek de 19 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Voel de kracht van Angel Falls. Ontmoet de lokale inwoners, de Pemón-indianen en zoek de nietsvrezende basejumpers.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.