Los Llanos - Savannemoeras vol cowboys en dieren

Achtergronden

Los Llanos is een immense dierentuin rond de beroemde Orinoco-rivier. Dit is het leefgebied van de 'llaneros', keiharde cowboys die hier het vee mennen.

Los Llanos is een immense dierentuin in het stroomgebied van de 2.140 kilometer lange Orinoco-rivier. Dit gebied bestaat vooral uit droge bossen, rivieren en savannes die elk jaar maandenlang volledig onder water verdwijnen. Het beslaat maar liefst éénderde van Venezuela. Kenmerkend voor het gebied is de grote diversiteit aan dieren. Dit wordt dan ook wel de 'Serengeti van Zuid-Amerika' genoemd.

De naam Los Llanos betekent simpelweg 'platte vlaktes'. Een passende omschrijving voor een opmerkelijk gebied. Het ligt ingesloten tussen de indrukwekkende Andes in het westen en de fiere tafelbergen van Roraima in het oosten. Het gebied vangt al het water van die bergen op, waarna het langzaam weg stroomt via de machtige Orinoco en haar vele zijrivieren.

Dit wordt ook wel de 'Serengeti van Zuid-Amerika' genoemd.

De mens heeft jarenlang moeite gehad met de 'llanos'. Dit savannegebied van Venezuela en Colombia valt in de zomer bijna droog, in de regentijd treedt de machtige Orinoco-rivier en de talloze zijrivieren buiten haar oevers. Los Llanos is zo'n 280.000 km2 groot. Sinds de 19e eeuw is een groot deel van het gebied gekocht door immense boerderijen, of 'hatos'. Die midden in de savanne liggen. Dit is het terrein van de 'llaneros', de Venezuelaanse cowboys.

De 'llaneros' worden beschouwd als de oudste cowboys van het continent, dus ouder dan de beroemde 'gaucho's' van Argentinië. Deze mannen staan als 'erg taai' te boek. De beroemde Venezuelaanse vrijheidsstrijder Simón Bol­ívar heeft ze ingezet bij zijn onafhankelijkheidstrijd voor diverse landen op dit continent. En hij roemde hun inzet en doorzettingsvermogen. Hun faam heeft daarna de gehele wereld bereikt.

Op de diverse boerderijen (of lodges) nemen de lokale bewoners je mee in hun achtertuin. Zoals hier bij Hato El Cedral.
Alé
In dit harde landschap is landbouw niet te doen, alleen een aangepaste vorm van veeteelt is mogelijk. Met koeien die tegen een stootje kunnen. Niet de jaarlijks terug kerende droogte is het grootste probleem, maar de overstromingen die enkele maanden duren. Van mei tot november valt er meer dan een meter water uit de lucht, waardoor alle rivieren ver buiten hun oevers treden. En de grasvlaktes veranderen in een megamoeras. De koeien kunnen nog net naar hoger gelegen delen worden gebracht, maar moeten geregeld onder water hun voedsel zoeken. Op deze 'onvriendelijke' plek is de mens slechts te gast.

Zoals vaker weet de natuur zelf wel raad met dit soort omstandigheden. Hier bepaalt het water het leven, wat met recht een explosie kan worden genoemd. Los Llanos is een ideale plek voor natuurliefhebbers. Wie de tijd neemt zal snappen hoe mens en dier hier overleven. Op een harde manier, want het is hier 'eten of gegeten worden'. En je zult zien dat dit een van de rijkste gebieden ter wereld is, ook al ziet het er op het eerste oog niet zo uit. Een groot aantal daarvan kun je hier vrij gemakkelijk tegen komen op de diverse excursies vanaf de diverse boerderijen.

Dit is één van de laatste echte wildernissen op aarde, waar je letterlijk struikelt over de dieren. De rivieren zitten vol met meer dan 1.000 soorten vis, waaronder pijlstaartrog en sidderaal. In Los Llanos zijn meer dan 350 soorten vogels gespot. Hier leven daarnaast 50 soorten zoogdieren en 20 soorten reptielen. Dit is ook het terrein van de groene anaconda, een van de grootste en dikste slangen ter wereld. Dit dier zul je hier zeker tegen komen ...

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Los Llanos - Savannemoeras vol cowboys en dieren

Los Llanos - Savannemoeras vol cowboys en dieren

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Vang met je handen meterslange anaconda's. Vis met een stukje kip op bijtgrage piranha's. En hoedt vee op ja paard met de llaneros.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.