Zo ziet het Zuiderlicht er uit vanuit de ruimte.

Antarctica is door zijn geringe lichtvervuiling één van de beste plekken voor dit bijzondere fenomeen, dat ook wel ‘aurora australis’ wordt genoemd. Het Noorderlicht dat op het noordelijk halfrond te zien is wordt ‘aurora borealis’ genoemd.

In de winter is op Antarctica ’s avonds vaak het Zuiderlicht te zien. Al wordt het ook geregeld gezien in Nieuw-Zeeland. En soms in Patagonië (Zuid-Amerika), terwijl je in Australië soms het licht aan de horizon kunt waarnemen.

Deze tegenhanger van het Noorderlicht (of poollicht) kleurt dan de lucht rood, terwijl het Noorderlicht vaak groen is. Maar ook hier kun je groen verwachten. Of (zelden) geel, wit of blauw. Als je hier dus in de winter bent kijk ’s avonds af en toe naar buiten.

Het valt nog niet mee om dit bijzondere verschijnsel op de gevoelige plaat te krijgen. Je hebt wel enige kennis van fotografie en je camera nodig. Op het internet zijn tips van profs te vinden, zodat je een tastbare herinnering kunt maken.

Maar je hebt bijvoorbeeld een statief en een lichtsterke lens (1.4 of 2.8) nodig. En een sluitertijd van zo’n 16 tot 20 seconden. En veel geduld.