Waarom moet ik dit zien?

Het Zuiderlicht is veel minder bekend dan het Noorderlicht. En dat is onterecht. De beste plekken zijn Antarctica, Nieuw-Zeeland en Patagonië. Je hebt wel wat geluk nodig, want een heldere lucht heb je niet elke dag.

Het was de eerste ‘zuiderlichtvlucht’ ooit. In Dunedin (Nieuw-Zeeland) steeg op 23 maart 2017 een vliegtuig op met maar een bestemming: het Zuiderlicht. De reizigers zaten aan het raampje voor een van de grootste lichtshows op aarde. Wat ook lukte, zoals op de video’s goed is te zien.

Video beste foto's Zuiderlicht Aurora australis

Nieuw-Zeeland is waarschijnlijk de beste toegankelijke plek om dit fenomeen te zien. En niet alleen vanuit een vliegtuig, maar ook vanaf de grond. Het Zuiderlicht wordt ook wel ‘aurora australis’ genoemd. Het Noorderlicht dat op het noordelijk halfrond te zien is wordt ‘aurora borealis’ genoemd.

Beste beelden van het zuiderlicht waar

Antarctica is door zijn geringe lichtvervuiling eigenlijk de beste plek, maar ja. Hoe kom je daar in de winter? Soms wordt het ook in Patagonië (Zuid-Amerika) gezien, terwijl je in Australië soms het licht aan de horizon kunt waarnemen.

Zo ziet het Zuiderlicht er uit vanuit de ruimte.

Deze tegenhanger van het Noorderlicht (of poollicht) kleurt dan de lucht groen, net als ‘ons’ Noorderlicht. Maar ook hier kun je rode kleuren verwachten, al komt dat niet al te veel voor. Of (zelden) geel, wit of blauw. Als je hier dus in de winter bent kijk ’s avonds af en toe naar buiten.

Het valt nog niet mee om dit bijzondere verschijnsel op de gevoelige plaat te krijgen. Je hebt wel enige kennis van fotografie en je camera nodig. Op het internet zijn tips van profs te vinden, zodat je een tastbare herinnering kunt maken.

Maar je hebt bijvoorbeeld een statief en een lichtsterke lens (1.4 of 2.8) nodig. En een sluitertijd van zo’n 16 tot 20 seconden. En veel geduld.