Waarom moet ik dit zien?

Het Zuiderlicht is veel minder bekend dan het Noorderlicht. En dat is onterecht. De beste plekken zijn Antarctica, Nieuw-Zeeland en Patagonië. Je hebt wel wat geluk nodig, want een heldere lucht heb je niet elke dag.

Het was de eerste ‘zuiderlichtvlucht’ ooit. In Dunedin (Nieuw-Zeeland) steeg op 23 maart 2017 een vliegtuig op met maar een bestemming: het Zuiderlicht. De reizigers zaten aan het raampje voor een van de grootste lichtshows op aarde. Sindsdien is er een grotere interesse in het Zuiderlicht.

Waar kan ik het Zuiderlicht zien?

Nieuw-Zeeland is waarschijnlijk de beste toegankelijke plek om dit fenomeen te zien. En niet alleen vanuit een vliegtuig, maar ook vanaf de grond. Het Zuiderlicht wordt ook wel ‘aurora australis’ genoemd. Het Noorderlicht dat op het noordelijk halfrond te zien is wordt ‘aurora borealis’ genoemd. Beide vormen worden ook wel poollicht genoemd.

Aurora Australis
Aurora Australis

Antarctica is door zijn geringe lichtvervuiling eigenlijk de beste plek, maar ja. Hoe kom je daar in de winter? Soms wordt het ook in Patagonië (Zuid-Amerika) gezien, terwijl je in Australië soms het licht aan de horizon kunt waarnemen.

Corno’s reistips:

Als je Antarctica wilt bezoeken, kun je kiezen voor de korte of lange route. De lange route brengt je ook naar de Falklandeilanden en South Georgia. Hierbij een aantal handige tips om je reis naar Antarctica te organiseren.

Beste beelden van het zuiderlicht waar

Wanneer is het Zuiderlicht te zien?

Het Zuiderlicht kun je het beste zien in de maanden tussen maart en september. Voor het Noorderlicht geldt een andere periode: van september tot en met april. Er zijn minder apps en websites voor het Zuiderlicht, waardoor informatie lastig te vinden kan zijn. Maar je kunt er van uitgaan dat als het Noorderlicht fel is, ook het Zuiderlicht fel zal zijn. Beiden hebben te maken met de hoeveelheid zonnedeeltjes die de aarde bereiken.

Zuiderlicht
Zo ziet het Zuiderlicht er uit vanuit de ruimte.

Net als bij het Noorderlicht kleurt dan de lucht groen. Maar ook hier kun je rode kleuren verwachten, al komt dat niet al te veel voor. Of (zelden) geel, wit of blauw. Als je hier dus in de winter bent kijk ’s avonds af en toe naar buiten.

Fotograferen van het Zuiderlicht

Het valt nog niet mee om dit bijzondere verschijnsel op de gevoelige plaat te krijgen. Je hebt wel enige kennis van fotografie en je camera nodig. Op het internet zijn tips van profs te vinden, zodat je een tastbare herinnering kunt maken.

Maar je hebt bijvoorbeeld een statief en een lichtsterke lens (1.4 of 2.8) nodig. En een sluitertijd van zo’n 16 tot 20 seconden. En veel geduld.