Waarom moet ik hier heen?

Uluru, ook bekend als Ayers Rock, is misschien wel de beroemdste rots ter wereld. Een kleurrijk monument midden in de woestijn, een overblijfsel van wat ooit een zee was.

Uluru, of Ayers Rock, in Australië is misschien wel de beroemdste rots ter wereld. Een kleurrijk monument midden in de woestijn, dat overdag bijna wordt overlopen door de toeristen. Met twee namen; Uluru voor de oorspronkelijke bewoners, de Anangu-aboriginals.

De blanken noemden het lang Ayers Rock, maar deze naam wordt bewust niet meer gebruikt. Het is synoniem voor de strijd tussen de rijke geschiedenis en het huidige toerisme middenin de semi-woestijn van Australië.

Uluru zelf is verreweg het meest populair van het Uluru – Kata Tjuta National Park. Deze immense rots iets meer dan 4.5 km lang en zo’n 2.5 km breed. Op het hoogste punt torent de rots ruim 348 meter boven het landschap uit. Het wordt al jaren de grootste monoliet ter wereld genoemd. Een monoliet is een rots uit één stuk.

Uluru wordt gesloten in oktober 2019

Vanaf 26 oktober 2019 is de Australische rots Uluru gesloten voor klimmers. Dit betekent dat je de rots via het bekende steile pad niet meer mag beklimmen. Dat heeft het bestuur van het Uluṟu-Kata Tjuṯa National Park besloten. De reden is meervoudig.

Voor de Aborigines is de rots heilig en het beklimmen daarvan vinden veel van hen weinig respectvol. Vandaar ook dat er al jaren bordjes staan om het niet te doen. Daarnaast slijt de rots door de vele mensen die er op willen klimmen. Nu is dat dus voorbij, omdat je hem niet meer kunt beklimmen.

Bezienswaardigheden van Uluru en Kata Tjuta:

Kata Tjuta (of The Olgas)

Kata Tjuta.
Minder bekend, maar ook erg mooi: Kata Tjuta. Mapu

Kata Tjuta is de officiële naam die Anangu aan de rotsen hebben gegeven. De Aboriginals zien het als ‘vele hoofden’, zoals de naam verraadt. Het bestaat uit een formatie van ruim dertig rotsen. De hoogste is 543 meter hoog, wat 203 meter hoger is dan Uluru. Uit geologisch onderzoek blijkt dat zowel Kata Tjuta als Uluru deel uitmaken dezelfde ondergrondse rotsformatie. Alleen de topjes zijn daarvan te zien: Kata Tjuta ligt op zo’n 25 kilometer van Uluru.

Mount Conner (of Mount Connor)

Terwijl Uluru en Kata Tjuta wereldberoemd zijn, Mount Conner is dit niet. Terwijl hij toch vanaf de weg naar Uluru te zien is. Terwijl Mount Conner drie keer zo groot is als Uluru, hij is 859 meter hoog. Deze immense tafelberg ligt 88 kilometer ten oosten van Uluru. Wetenschappers denken dat ook deze berg tot hetzelfde rotsplateau behoort als Uluru en Kata Tjuta.

De vorm is opvallend anders dan bij Uluru, al hebben wetenschappers nog niet achterhaald hoe dit is ontstaan. Wel hebben wetenschappers achterhaald dat dit deel zo’n 200 tot 300 miljoen jaar ouder dan Uluru. Mount Conner is vernoemd naar M. L. Conner, een Australische politicus die veel heeft gedaan voor de pioniers die in de 19e eeuw het binnenland van Australië in trokken.

Uluru and Kata Tjuta Cultural Centre

Dit gratis bezoekerscentrum biedt allerhande informatie over de Droomwereld van de hier wonende Anunga Aboriginals. De Droomwereld is voor veel mensen lastig te begrijpen. In dit centrum is veel informatie te vinden over het ontstaan van de Droomwereld, maar ook over de betekenis van talloze dingen die je in en bij Uluru kunt zien. Ook is hier Aboriginalkunst te zien. Het centrum ligt in het nationaal park.

Mutitjulu

Mutitjulu is een klein Anangu-dorp vlakbij Uluru. De bewoners zijn medemanagers van het gebied. Vanuit dit dorp worden veel rondleidingen door het gebied gegeven, waarbij de nadruk ligt op hoe de Aboriginals hier al eeuwen leven en wat bijvoorbeeld Uluru en Kata Tjuta voor hen betekenen.

Tips voor Uluru en Kata Tjuta:

Wandel rondom Uluru

Rondom de rots zijn diverse wandelpaden aangelegd. Ideaal om het gebied zelf te ontdekken of om foto’s te maken. Ga vroeg in de ochtend of in de namiddag. Het is dan koeler en rustiger.

Ga op stap met een Anangu-gids

Bij Uluru kan je een rondleiding van een aboriginal-gids volgen. Ze laten zien hoe ze in dit harde deel van de wereld overleven. En geven tevens een kijkje in hun droomwereld en hoe zij naar de wereld kijken. Al is dit soms moeilijk te bevatten. Er zijn diverse tours mogelijk.

Speur naar wilde dieren bij Uluru

Rondom Uluru vind je veel dieren, zoals deze woma-python.
Rondom Uluru vind je veel dieren, zoals deze woma-python. Tre Lan

Uluru ligt in de Outback, de semi-woestijn in het hart van Australië. Hier leven opvallend veel dieren. Zoals de dingo, rode kangoeroe, roze kaketoe, en wigstaartarend. Maar ook de bergduivel (thorny devil) en de vreemde perentie kun je hier tegen komen. Kijk goed om je heen en vraag in het bezoekerscentrum wat de beste plekken zijn. Door de warmte kun je het beste in de vroege ochtend op pad gaan. Zo ontloop je tevens de meeste andere toeristen.

Ontwijk de drukte bij Kata Tjuta

De ruim dertig Kata Tjuta-rotsen veranderen, net als bij Uluru, bij zonsondergang in alle mogelijke tinten tussen rood tot okergeel. De hoogste rots is 500 meter hoog. Voor een bezoek aan The Olga’s, zoals de blanken de rotspartij vroeger noemden, is ’s ochtends vroeg en namiddags de beste tijd. En het is hier niet zo druk als bij Uluru en zeker niet bij zonsopgang.

Loop de Valley of the Winds Walk

Het is de meest gewaardeerde wandeling in het gebied: The Valley of the Winds. Deze 7 kilometer lange route staat bekend om zijn vele vergezichten. Tegelijkertijd kom je dicht bij de rotsen om een goed beeld te krijgen. En luister naar de wind, die langs de rotsen fluistert.

Kijk naar de sterrenhemel als de Anunga

De Anunga, de Aboriginals die bij Uluru leven, kijken heel anders naar de wereld dan jij en ik. En dus ook naar de sterrenhemel. Op een avondsessie kun je ervaren hoe zij naar boven kijken. De sterrenhemel staat centraal. Je kijkt je ogen uit. Via feiten alsook de leefwijze van de Anunga krijg je een uitleg die je lang zal bijblijven.

Dineer bij Uluru

Het wordt het ‘Sounds of Silence dinner’ genoemd. Onder de sterrenhemel nippen aan champagne en ondertussen bushspecialiteiten zoals kangoeroe en emoe voorgeschoteld krijgen. Op de achtergrond is een didgerido hoorbaar.

Bekijk deze video van hoe mooi Uluru is:

Beste video Uluru Ayers Rock

Topje van de berg

Na lang onderzoek is gebleken dat Uluru ‘slechts’ een topje is van een immens gebergte. Waartoe ook het 100 kilometer verderop gelegen Mount Conner behoort, die veel groter is dan Uluru. En mogelijk zelfs ook Burringurrah (het vroegere Mount Augustus) in het westen van Australië. Deze is bijna twee keer zo groot als Uluru. Al twijfelen geleerden of het uit één stuk rots bestaat. De discussies onder wetenschappers gaan ondertussen door.

Tot dit gebergte behoren ook de 30 rotsen van het nabijgelegen Kata Tjuta (vroeger bekend als The Olga’s). Dat ook op het verlanglijstje van de meeste toeristen staat. Mount Conner, een tafelberg die zo’n 100 kilometer ten oosten van Uluru ligt, niet. Laatstgenoemde krijgt opvallend weinig aandacht van toeristen.

De geschiedenis van de rots is bijzonder. Miljoenen jaren werd sediment door weer en wind overal neergelegd. Maar, ergens tussen 900 en 550 miljoen jaar geleden overstroomde het land en ontstond zowaar een ondiepe zee. Het zand en stenen op de zeebodem werd onder het gewicht samengedrukt tot rotsen.

Uluru met bliksem.
Uluru met bliksem. Tre Lan

Geschiedenis van Uluru:

Ongeveer 350 miljoen jaar geleden ontstond een sterke opwaartse druk, waardoor de zandsteenrotsen naar boven kwamen. En tegelijkertijd plooiden. In de miljoenen jaren daarna ontstond steeds nieuw sediment (zoals zand en grind), waardoor een groot deel onder het zand verdween. Alleen de hoogste pieken bleven zichtbaar.

In de rots zijn de diverse lagen van het sediment goed te zien. En dus staat iedereen naar de overblijfselen van een voormalige zee te kijken. Het verleden is moeilijk voor te stellen als je voor de rotsen staat in de halfwoestijn die ‘Outback’ wordt genoemd.

Corno’s reistips:

Als je door Australië wilt reizen, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Uluru en Kata Tjuta zullen verdwijnen

Zowel Uluru als Kata Tjuta zullen in de toekomst uiteindelijk totaal verdwijnen. Erosie zorgt ervoor dat de rots langzaam afkalft. Zowel regen en de daaruit voortvloeiende stroompjes als de immense verschillen in temperatuur tussen dag en nacht. Overdag worden meestal temperaturen tussen de 30 en 40 graden gemeten, terwijl ’s nachts het kwik niet boven nul komt. Overdag zet de rots uit om ’s nachts weer te krimpen. Dag in, dag uit.

Uluru en Kata Tjuta liggen midden in de Outback, de immense semi-woestijn van Australië. Dit betekent dat veel van de kenmerkende dieren ook hier te vinden zijn. Waaronder 21 soorten endemische soorten. 178 soorten vogels zijn geteld en maar liefst ruim zeventig soorten aan reptielen. En duizenden soorten aan insecten. Het past bij dit vreemde gebied, waar mensen van heinde en verre komen om de beroemde rotsen te zien. Waarbij je ook nog een grote kans hebt om tal van bijzondere dieren tegen te komen.

Beste tijd voor Uluru en Kata Tjuta:

  • Januari tot en met maart: Het regent dan geregeld, wat bijzondere foto’s oplevert. Daarnaast kun je zien hoe de weinige bomen in dit gebied hun zaden geven.
  • April en mei: Dit zijn de koudste maanden van het jaar, al is het wel meestal droog. Je zult geen reptiel zien, deze overwinteren dan.
  • Augustus en september: In deze tijd (de Australische lente) staan veel bloemen in bloei, terwijl ook veel dierenactiviteit is te zien. En de zonsondergangen zeer goed zijn.
  • November en december: December is de warmste maand met geregeld en storm en onweer. Wat bijzondere foto’s kan opleveren.

Let op!

In het hoogseizoen kan het rond Uluru erg druk zijn. In augustus is het rustiger, terwijl dan feitelijk de lente is begonnen.